donderdag 24 april 2008
Somalië, Ethiopië; vlees
Somalische tartaar
Kifto
Snijd mals rundvlees met twee koksmessen tot tartaar.
Laat boter smelten op laag vuur.
Voeg toe: gesnipperde rode spaanse peper, cardamom (de pitjes; niet de peul), zwarte peper en zout naar smaak.
Roer om en laat goed warm worden op halfhoog vuur.
Werk er de tartaar door op hoger uur.
Serveer met Somalische pannekoek, N'jera, zie vorige bericht, en met verse kaas en met gesauteerde groenten.
Rundvlees, Ethiopisch
T`ibs Wat
Dit gerecht wordt gemaakt van blokjes snel-gaar vlees zoals entrecôte en bief van de bil, maar het kan natuurlijk prima worden gemaakt als stoofvlees, van runderlappen.
Bak uien in weinig boter op vrij hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Voeg flink gesnipperde rode peper toe, roer even om en voeg een flinke scheut rode wijn toe, liefst natuurlijk Ethiopische, T`ej, maar ja.
Bak in een braadpan in weinig boter op hoog vuur blokjes vlees rondom aan.
Doe ze bij de wijn met uien, roer om en breng aan de kook.
Kruid dan met cardamom (zaadjes; niet de peul), gember, black gira ("zwarte komijn"; surinaamse toko), kruidnagel en knoflook.
Laat gaarstoven, eventueel water toevoegend indien nodig.
Serveer met oost Afrikaanse pannekoek (zie vorig bericht), alweer aangemaakte verse kaas en gesauteerde groenten.