donderdag 24 april 2008
Maar goed, Afrika promotie!
Alles in nieuw venster, zoals altijd hier.
Over de noord Afrikaanse keuken maak ik een keer een aparte posting. Mansaaf, Raz el Hanout, kwartels met vijgen, dat soort dingen.
Idem Zuid Afrika.
Afrika iha.
Hier
Link- pagina Afrika iha.
Idem Afrika iha. hier, "including vegetarian food"!
En hier. Hier ook Ethiopië oa. N'jera, N'djera, Injera...
N'jera
Smaakt zuur maar dat hoort zo. Enorme pannekoeken met spul erop.
De eerste komt als tafelkleed op een tafeltje, de andere worden opgevouwen daarop gelegd, en ertussen komen bergjes curry; curry van lamsvlees, van rundvlees, van ei, van groenten. Pikant of niet.
Als de stapeltjes pannekoeken op zijn, eet je tot slot het tafelkleed.
Hoe?
Controleer zaad van t`ef (een grassoort) op ongerechtigheden (of maak het van gewone bloem, of bak gewone pannekoeken).
T'ef
Maal het tot bloem en zeef dat (anderhalf pond) in een flinke kom.
Maak er een beslag van door steeds wat water toe te voegen, dat door de bloem te kneden etc.
Klontjes wegwrijven.
Voeg gist toe, opgelost in lauw water.
Zet twee tot drie dagen op een warme plek totdat het goed gist, en er water op het beslag komt te staan.
Giet het water voorzichtig af.
Laat twee kopjes water aan de kook komen.
Doe een kopje van het beslag in een kom en giet er het kokende water bij.
Roer goed om.
Zet op laag vuur en blijf roeren tot het dik wordt.
Laat goed koelen en giet het bij het beslag; roer goed om.
Roer nog wat water door het beslag, doe een deksel op de kom en laat staat tot het weer rijst.
Bak er pannekoeken van in een zo groot mogelijke pan, op hoog vuur; giet het beslag langzaam in de pan, eerst cirkelvormig langs de rand en spiraalsgewijs tot het midden.
Doe een deksel op de pan en wacht (pan op half hoog vuur) tot de rand van de pannekoek flink gerezen is.
Haal uit de pan en laat wat koelen op een doek.
Maar misschien kan je het beter maar gewoon gaan eten in een Ethiopisch of Somalisch restaurant, in A'dam of zo.
De lichtzure smaak wordt benaderd door pannekoekenbeslag te maken met gist, en dat op een koele plek 24 uur te laten staan, af en toe omroerend.
N'jera kan ook worden geserveerd met Somalische tartaar of met Ethiopisch runderstoofvlees. Recepten later.
Maar nu gaan we langs de westkust naar het zuiden.
Cabo Verde
Hier
Ex Portugal.
Senegal
Yassa. Nationaal gerecht.
Zie link "Het lekkerste met" > Kip, gemarineerd/gestoofd.
Nigeria
Hier
Ivoorkust
Hier
Fufu! Enorm lekkere pap, vergelijk met Polenta, ik bedoel: ik ben geen papliefhebber maar Polenta, waw. Fufu: van mais, bananen, boekweit, you name it.
Congo
Hier
(Kan je nagaan hoeveel mensen we hier hebben. "Congo" site lag 15 minuten na publicatie hier ervan al plat. Maar ja, de verbindingen daar zijn natuurlijk wat minder...)
Toen ik als scheepskok werkte, en de Congo River op voer (800 Km.), toen kon je dit vangen. Met een beetje stevige hengel dan.
Tiger Fish (Blogger lag plat vanavond en wat je ook deed, ik kon dit plaatje niet op 400 px breed krijgen, volgende ook niet.)
Angola [uitspraak engOOhleh]. Ex Portugees.
Hier
Mozambiek, of beter Moçambique, ook ex Portugees. We zijn, op reis naar het zuiden, nu de hoek om gegaan naar het noorden.
Hier
Kenia
Hier
Madagascar (kar?)
Hier
Uhh, voor "Indian" lees "Indonesian".
Een van mijn planten uit Madagascar
Reis rond Afrika nu weer.
Uhh, na Madagaskar zijn we weer terug bij het begin, Ethiopië.