dinsdag 8 april 2008
Het lekkerste met. kip, gemarineerd / gestoofd
Aanzet voor een kookboek.
Copyright M. van Thiel, Zuidhorn, The Netherlands, 2008.
Aflevering 1. Gestoofde kip.
Yassa (nationaal gerecht Senegal).
Marineer per persoon een parelhoenderbout (of eventueel een kippepoot of een stuk kalkoenpoot) in (per poot) drie uitgeperste limoenen of anders maar citroenen, met pp. twee theelepeltjes sterke mosterd, flink zwarte peper en wat zout. Gebruik stukken met (in ieder geval deels) vel erom, maar snijd loshangende vette lappen weg.
Pulk ook eventuele restjes orgaanvlees weg.
Laat de poten regelmatig draaiend 24 uur in de marinade liggen (niet
in de koelkast maar op een koele plek).
Laat de poten uitlekken en bewaar de marinade.
Snijd per persoon een grote ui in grove ringen.
Braad die ringen in boter aan op laag vuur, regelmatig draaiend en de ringen van elkaar losmakend.
Als de uienringen zacht zijn, de marinade toevoegen.
Zet het vuur hoog.
Als het kookt de hele zaak op laag vuur en met een deksel minstens een uur zo zacht mogelijk laten doorsudderen, af en toe omscheppend.
Dep de poten droog en braad ze rondom mooi bruin in boter. Of gril ze.
Leg ze tussen de uien en laat ze, weer met het deksel op de pan en af en toe draaiend, gaar worden.
Schep eventueel wat vet af.
Doe er per poot zes fijngehakte groene olijven door. Zonder pit natuurlijk.
Kook rijst iets te gaar, zodat het wat kleeft.
Eet met je vingers (rechterhand!), reden waarom het dan natuurlijk niet te warm moet zijn.