maandag 25 februari 2008
Boekweitbrood
Maak deeg met 2/3 volkorenmeel, 1/3 boekweitmeel, een scheutje olijfolie, zout, een flinke schep boekweit-honing, een flinke hand gierst, wat melk, een scheut room, water en 20 gram droge gist op een pond meel.
Het deeg moet te nat zijn om te kneden.
Zet afgedekt met een doek op een warme plek en laat flink rijzen.
Kneed terug met gewone bloem tot het deeg bijna niet meer plakt.
Vorm het deeg, stort in een ingevette ovenschaal of op een bakplaat en laat nog even rijzen.
Bak op 170 graden tot goudbruin.
Draai het brood en bak een minuut of 10 op 150 graden.
Laat koelen op een rooster.
Ooit boekweithoning gegeten? Bij de gezonde winkel. "Afkick-honing" noemde een vriendin het ooit.
Mooi om je eigen "huishoning" mee te maken. Laat op heel laag vuur heel langzaam 50/50 boekweithoning en klaverhoning smelten. Als goed gemengd: laten afkoelen. Proeven. Wat meer klaverhoning? Waarschijnlijk wel...