maandag 31 december 2007
Bloemkoolsoep met bier
Bak in wat boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door, warm water en bier (bijvoorbeeld half Leffe half pils).
Laat aan de kook komen en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel een bouillonblokje).
Met gierst
Strooi licht geroosterde gierst over de soep vlak voor het serveren.
Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe.
Er kan dan ook wat komijn en wat cardamom bij.
Cardamom: de pitjes uit de peul halen; een peul is meestal teveel.
Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden.
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan.
Met room
Gebruik geen bloem.
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room.
Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli en bloemkool.
Met broccoli en appel
Nou, verzin dat zelf maar...