De Hermans huizen vandaag
Spilsluizen, Groningen
Dat hij in het torentje werkte is klets.
Dat was -verplicht, wegens de woningnood- onderverhuurd
De -gehuurde- 1e verdieping was wettelijk te groot voor twee personen
Hermans heeft kort, vóór op dit adres, aan de overkant gewoond, op de Turfsingel
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Daarover lees je ook klets
"Hij woonde op de 1e verdieping, en beneden was een antiquariaat"
Nee, net andersom
Mosselen Italiaans
Olijfolie, ui, knof
Heel rijpe tomaat, wat zeezout, wat rozemarijn...
Witte wijn, water, aan de kook
Mosselen erin en roeren tot ze open zijn
Afgieten en de vloeistof opvangen
Bind met maizena
Heel fijn gehakte peterselie, peper, mosselen
Haren
Simpel of perfect
Die had ik eigenlijk eerst moeten geven
Simpel
Doe in een kookpan wat water en wat witte wijn
Doe er de schone en gecontroleerde mosselen bij, breng met een deksel op de pan snel aan de kook, haal de deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn
Perfect
Bak in een braadpan in wat olie grof gesnipperde ui aan, idem knof, blokjes knolselderij en wortel, grofgehakte peterselie en dunne ringen prei
Kruid met grofgemalen witte peper, iets zout en laurier
Flambeer op laag vuur met calvados en blus met een flinke scheut water en idem witte wijn
Laat geheel afkoelen
Giet over in een kookpan, doe er de schoongemaakte en gecontroleerde mosselen bij, breng snel aan de kook met een deksel op de pan, haal de deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn
Parijs 1
Tweede van links, 3e en 4e verdieping
Kook mihoen
Doe de mosselen in niet teveel water en voeg kleingesneden rode peper toe, idem lente-ui en idem Thaise basilicum
Breng, regelmatig omschuddend, aan de kook en kook tot de mosselen open zijn
Giet door een vergiet, waarbij het kookwater opgevangen wordt
Breng het kookvocht op smaak met wat soy
Werk er de mihoen door
Serveer de mosselen en de soep tegelijkertijd
Het hogere pand bóven de oranje druppel
3e verdieping
Roerbak verse mosselen in arachide-olie, met wat sesam-olie,knof, verse gember, lente-ui en rasp van limoenschil
Bak op hoog vuur tot de eerste mosselen opengaan, en ga dan verder op lager vuur tot ze allemaal open zijn
Wat chili-saus erdoor en wat limoensap
Werk er juist voor het opdienen wat Dark soy door
Geen Hermans-woning, maar het pand waarin Au pair gesitueerd is
Hoekpand van de rij huizen die links begint
Mosselen, anders
Maak ze klaar zoals kokkels met Noilly Prat
Opbakken in wat olijfolie
Scheut witte wijn en even daarna Noilly Prat gemengd met wat bloem en flink heel fijn gehakte peterselie
Mosselen, nog anderser
Kook de mosselen op de normale manier, maar dicht en vast tegen elkaar aangepakt in de pan, zodat ze niet open kunnen gaan
Wrik open en eet; de zeesmaak is zo veel sterker
Of!
Gaar ongekookte mosselen door ze op hoog vuur door een roerbakgerecht te verwerken
Roer zolang tot de mosselen open zijn
Het vocht uit de mosselen geeft een erg lekkere smaak aan het eten, maar reken er wel mee dat dit vocht zout is
Of!!!!!
Eet ze rauw!!!!!
Brussel
Wit pand rood dak in het midden
Rare vervormingen, maar ja