woensdag 15 juli 2020

Mosselen!



De Hermans huizen vandaag
Spilsluizen, Groningen
Dat hij in het torentje werkte is klets.
Dat was -verplicht, wegens de woningnood- onderverhuurd
De -gehuurde- 1e verdieping was wettelijk te groot voor twee personen
Hermans heeft kort, vóór op dit adres, aan de overkant gewoond, op de Turfsingel
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Daarover lees je ook klets
"Hij woonde op de 1e verdieping, en beneden was een antiquariaat"
Nee, net andersom



Mosselen Italiaans


Olijfolie, ui, knof

Heel rijpe tomaat, wat zeezout, wat rozemarijn...

Witte wijn, water, aan de kook

Mosselen erin en roeren tot ze open zijn

Afgieten en de vloeistof opvangen

Bind met maizena

Heel fijn gehakte peterselie, peper, mosselen



Haren


Mosselen koken

Simpel of perfect



Die had ik eigenlijk eerst moeten geven


Simpel

Doe in een kookpan wat water en wat witte wijn

Doe er de schone en gecontroleerde mosselen bij, breng met een deksel op de pan snel aan de kook, haal de deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn


Perfect

Bak in een braadpan in wat olie grof gesnipperde ui aan, idem knof, blokjes knolselderij en wortel, grofgehakte peterselie en dunne ringen prei

Kruid met grofgemalen witte peper, iets zout en laurier

Flambeer op laag vuur met calvados en blus met een flinke scheut water en idem witte wijn

Laat geheel afkoelen

Giet over in een kookpan, doe er de schoongemaakte en gecontroleerde mosselen bij, breng snel aan de kook met een deksel op de pan, haal de deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn



Parijs 1
Tweede van links, 3e en 4e verdieping


Mosselen, Thais


Kook mihoen

Doe de mosselen in niet teveel water en voeg kleingesneden rode peper toe, idem lente-ui en idem Thaise basilicum

Breng, regelmatig omschuddend, aan de kook en kook tot de mosselen open zijn

Giet door een vergiet, waarbij het kookwater opgevangen wordt

Breng het kookvocht op smaak met wat soy
Werk er de mihoen door

Serveer de mosselen en de soep tegelijkertijd




Het hogere pand bóven de oranje druppel
3e verdieping


Mosselen, roerbak


Roerbak verse mosselen in arachide-olie, met wat sesam-olie,knof, verse gember, lente-ui en rasp van limoenschil

Bak op hoog vuur tot de eerste mosselen opengaan, en ga dan verder op lager vuur tot ze allemaal open zijn

Wat chili-saus erdoor en wat limoensap

Werk er juist voor het opdienen wat Dark soy door



Geen Hermans-woning, maar het pand waarin Au pair gesitueerd is
Hoekpand van de rij huizen die links begint


Anders


Mosselen, anders

Maak ze klaar zoals kokkels met Noilly Prat

Opbakken in wat olijfolie

Scheut witte wijn en even daarna Noilly Prat gemengd met wat bloem en flink heel fijn gehakte peterselie


Mosselen, nog anderser

Kook de mosselen op de normale manier, maar dicht en vast tegen elkaar aangepakt in de pan, zodat ze niet open kunnen gaan

Wrik open en eet; de zeesmaak is zo veel sterker


Of!

Gaar ongekookte mosselen door ze op hoog vuur door een roerbakgerecht te verwerken

Roer zolang tot de mosselen open zijn

Het vocht uit de mosselen geeft een erg lekkere smaak aan het eten, maar reken er wel mee dat dit vocht zout is


Of!!!!!

Eet ze rauw!!!!!



Brussel
Wit pand rood dak in het midden
Rare vervormingen, maar ja