Kapucijners
Wij noemen ze altijd bij de Uterechse naam
Kap'sijnders
Voor deze post werd ik aangewakkerd door een artikel in NRC
Paarse peulen of raasdonders
Samuel Levie
Die Levie, dat is een met veel gehijg en geblaas grachtengordelworst producerende marraan
Ontmanningsworst, zoals Reve dat noemde
"De kapucijner is een variant van de grauwe erwt"
Dat is net zo dom als zeggen dat de mens van de aap afstampt (Reve weer)
Kapucijner en grauwe erwt hebben samen één voorvader
"In potjes en in de diepvries zijn kapucijners het hele jaar verkrijgbaar"
Kapucijners uit de diepvries is gelul
Die converso heeft nog nooit van velderwten / veldertjes gehoord
(Maar lult wel een pagina vol in de krant)
(Zeker bij Smak of bij Kleynejan in de leer geweest)
"Stroop bij de kapucijners vind ik een onbegrijpelijke Nederlandse traditie"
Wat deze geslachtloze worstenbakker niet weet, dat is dat die kapucijners in "Nederlandse traditie" met azijn gegeten worden
Enfin
Onze voormalige kwaliteitskrant laat weer eens van zich horen...
Velderwten
Die azijn eerst maar
Je hebt allerlei zaken in Frankrijk die "tiède", lauw, worden klaargemaakt
Het principe is als volgt
Heet vet
Iets erin aanbakken
Van het vuur af blussen met azijn
(Pas op voor de steekvlam)
Effect: vinaigrette-smaak (vet + azijn), en tiède, lauw
Meest klassiek
Salade tiède de gésiers de canard au pissenlits
Eendenmaagjes met molsla
Klassiek Oost-Spaans
Pescado a la espalda
Vis op zijn rug
Olijfolie, vis opengeklapt op het vel gebakken met knof, azijn
En wat doen wij nou in Oost-Brabant?
Rookspekjes uitbakken
Gekookte kapucijners erin opbakken
Azijn
Stroop bij, Leviticus van de Spijswetten?
Dit is de grauwe erwt
Ook wel schokker of kreukerwt
Deze (zie de kleur) is van de klei
Lamsbouillon met velderwten, veldertjes
Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie, selderijblad...
Lamsgehakt rul bakken
Water en een lamsbouillonblokje (betere Turk of Marokkaan)...
Veldertjes afgieten en erin warmen
Grauwe erwt van het zand
Van de klei: op zichzelf eten
Van het zand: met spekjes, azijn, you name it
Tip
Maak Chili con carne eens met veldertjes
Maak je het nooit meer anders
Wel pas op het allerlaatst en goed afgegoten die bonen erbij!
Tip
Maak met olie of gesmolten boter en wat kruiden en p/z smeuïge puree van met ui en knof en zo gekookte kapucijners
Laagje in ovenschotel
Laag heel mooi heel lang gestoofde zuurkool erop
Laagje puree
Inkwasten met gesmolten boter
Oven