vrijdag 19 juni 2020

Rijst!




Basmati

Met paddo's en een omelet


Gedroogde rode pepers van een niet te sterke soort (bv Pulla) uithalen , schoonmaken, en in stukjes
Kokend water erover en laat een tijdje staan
Roer af en toe om

Kok de rijst met het weekwater van de pepers

Olijfolie, sjalot, knof, peterselie...

Paddo's erin sauteren

Omelet bakken met melk, p/z en Worcester




Pilav rijst

Met een Valess steak
(dat wilde ik eens proeven; prima te eten)
en paprika


Kippenbouillon maken

Laten trekken met verse knof, ui en Worcester

Paprika in tukjes sauteren en uit de pan

Olijfolie en de rijst erin aanbakken

Garen met de gezeefde bouillon

Paprika door de rijst, en de rijst op smaak met peper en met wat appelazijn
Die rijst heb ik heel sauzig gehouden, er met een schuimspaan uitgeschept, en een andere dag die heerlijke bouillon vooraf gegeten

Die Valess bakken




Pandan rijst

Met snijbonen en kippenpoten


Kippenpoten aanbraden in boter

Garen in kippenbouillon
Uit de pan

Snijbonen in sepjes
Olijfolie, ui, knof
Snijbonen meebakken
Garen in die bouillon
Proef op p/z

De rijst koken met iets bouillon in het water, zout en wat peper
De poten in een zeef erboven warmen

Die foto hieronder dat is ei pocheren op rijst
Verkeerde foto bewaard...




Mihoen

Met shiitake en schol


Shiitake stelen eraf, hoeden in stukken, sauteren in rijstkaf-olie en uit de pan

Mihoen koken, koudspoelen, wat olie erdoor

Rijstolie, sjalot en verse knof...

Droge witte wijn en wat Light soy
Proef op p/z

Paddo's en mihoen erin

Schol bakken




Surinaamse rijst

Met drunsticks en courget


Drumsticks bruinen in boter
Garen in half witte wijn half water, met ui, laurier, gebroken witte peperkorrels, gebroken korianderzaad

Die rijst wordt gemaakt net als in het eerste recept (Basmati), maar met Kashmiri pepers

Boter, sjalot, knof, peterselie...
Ietsje bouillon, inkoken
Groene peperbolletjes...
Room, Worcester

Courget plakken door de bloem
Bruinen in boter