zaterdag 16 mei 2020

Kip in de pot





Henri IV

De "Goede Koning Henri"

Daar komt die Kip in de Pot vandaan



Je leest altijd dat hij bij alle Fransen op zondag een kip in de pot wilde hebben

Om te beginnen klopt die zondag niet

En verder ligt het wat subtieler


Als de twee belangrijkste "potages", maaltijdsoepen zeg maar, noemt Escoffier de Pot-au-feu en de Petit marmite

Wat is het verschil? Petit marmite is hetzelfde als Poulet au pot, Kip in de pot
Oftewel simpelweg Petit marmite is Pot-au-feu met een kip erin

Dat schrijft ook Escoffier
"Kip in de pot Henri IV is niks anders dan een Pot-au-feu waar je een kip in stopt"


Léon Daudet, zoon van Alphonse: "Het was de gelukkige tijd waarop er altijd een kip lag naast de Pot-au feu, of zelfs gezien onze eetlust twee."




Pot-au-feu

(Je kan natuurlijk alle kanten op variëren)


Twee op een runderstoofvlees en kalfsschenkel

Mergpijpen en stukken ossenstaart

Kippenmaag, hart en lever
Wat vreemd is, want als je een simpele Pot-au-feu maakt zonder kip, dan heb je dus geen kip, want had je die wel dan ging die er wel in, al was het maar om redenen van conservering

Twee op twee op een stuks prei, wortel, ui

Iets van een knolletje of zo, bleekselderij + de bladeren
Of meer knol en minder ui

Bouquet garni, peperbolletjes

Geen kruidnagel, eventueel laurier

Breng uiterst langzaam aan de kook

Laat heel lang sudderen nét onder de 100°

P/z




Kip in de pot


Je kan het van twee kanten bekijken

Kip in de pot Henri IV
of
Kip in de pot op de manier van de Béarn
waar Henri IV geboren was

Er is maar een verschil wat de Pot-au-feu betreft
Béarn: met ook rookspek gemaakt


Béarn, klassiek

Maak een farce van kippenlever, -hart en -maag, oud brood, gekookte ham met vet eraan, peterselie, dragon, knof, eigeel, p/z, gebroken jeneverbessen

Farceer (stop de vulling erin), naai dicht, brideer (bedek met plakjes spek) en bind op

Niet bruinen

Garen in de Pot-au-feu




Henri IV klassiek

Maak de farce met enkel levers, en met mager spek, rauwe ham, dragon, knof, sjalot, peterselie, oud brood, rauw ei (heel dus), z/p

Verder hetzelfde

Er gaat wel vermicelli in de Pot-au-feu, en de kip wordt geserveerd met grof zeezout en augurken uit het zuur