vrijdag 8 mei 2020

Gekookt





Kroepoek uit de air fryer


Gaat uitstekend

Je kan natuurlijk niet van die grote lappen kwijt in zo'n ding
Kleine kroepoek, waar je trouwens veel soorten van hebt, uitstekend

180° en een minuut of vier
Als het donkerder dan goudbruin wordt, dan gaat het bitter smaken

Hierboven Kroepoek sajoer
Kroepoek gemaakt met groentesoep
Hieronder gebakken

Ik maakte het ook met Kroepoek bawang
Dat betekent kroepoek ui, maar het is kroepoek knof
Mijn favoriet
Ging ook uitstekend, ondanks dat het een relatief dik soort kroepoek is

O ja
Uit de air fryer: een minuutje laten liggen eerst
Als je het meteen eet, dan is het wat taai
Na eventjes mooi krokant




Griebenschmalz


Nou ja, gekookt...

Gekocht en geproefd

Reuzel met uien en kleine kaantjes

Uiterst vette hap, maar met wat vers gemalen zout en peper erover heerlijk op roggebrood




Heerlijk op brood

Gezond en goedkoop

Haring tomatensaus


Blikje, prakken

Groene peperbolletjes en stukjes zilverui

Peper en wat Worcester

Jammie!




Aspergesoep


Extra lekkere aspergesoep


De toppen op zo'n 12 cm. afsnijden en in een natte doek bewaren

De rest klieven en pletten
Opzetten met koud water, laurier, witte peper, ietsje suiker, wat peterselie, wat selderijblad, wat wortel, wat prei, wat sjalot, wat knof, wat Herbes de Provençe

Langzaam aan de kook

De toppen schillen en die schillen ook erbij
Die toppen terug in die natte doek

Als het een tijdje zachtjes gekookt heeft: prakken met een grote pureestamper
Door laten sudderen

Afgieten en inkoken

De stengeldelen van de toppen erin koken (die toppen in tweeën snijden dus) en eruit
Toppen idem

Op smaak brengen met bouillonblokjes; 1 garnaal op 2 kip

Wat doorsudderen en proef op p/z

Gerookte kip stukjes erin warmen
Toppen erin

Serveren met zure room ernaast




Uienstampburgers

Super lekker


Ui lang langzaam stoven in kippenbouillon

Iets knof, iets peper, iets Worcester

Afgieten, bouillon voor iets anders gebruiken

Stamp maken met aardappelpuree (met room, nootmuskaat en boter)

Burgers vormen

Bakken




Chilipoeder

Is van de aarde verdwenen

Ik bedoel het mengsel, niet cayenne


Flink grot zeezout vijzelen met komijnzaad

Doorvijzelen met flink grof knoflookgranulaat en wat grof ui-granulaat

Verder vijzelen met flink gedroogde oregano

Op smaak met iets cayennepeper en flink zoet paprikapoeder

Gehakt mee aanmaken, wow...

Geen foto

Vergeten




Mandarijn op brandewijn

Dat rijmpt


Partjes uitgedroogde (van buiten dan) mandarijn in een pot proppen

Brandewijn erover

Echte brandewijn ja!
Niet die gore inmaakbrandewijn!

Een maand laten staan

Heerlijk!



Roomijs met mandarijn op brandewijn

Nóg heerlijker!


Roomijs, stukje mandarijn, scheut brandewijn

Maar dat dacht u al