donderdag 28 mei 2020

Geen patatten





En ook geen rijst of bonen of pasta



Bladerdeeg pizza

Met Tynjetaler en gegrilde paprika


Pot gegrilde paprika (Aldi heeft de beste) lekken en het vocht opvangen

Rookspekjes heel langzaam uitbakken
Ze moeten niet té krokant worden
Vet afgieten (bewaren natuurlijk)

Ringen zoete ui heel langzaam sudderen in iets van het vet
Deksel op de pan
Regelmatig omroeren

Stukjes verse knof erdoor, Monbazillac erover, vuur ietsje hoger, deksel eraf laten

Paprika's zwarte plekjes eraf, opensnijden, in tweeën, troep eruit

Plak bladerdeeg, paprika, oregano, peper, spekjes, schijfjes zwarte olijf, plakken Tynjetaler

De ui door Smetana / Schmand (Jumbo) roeren en daarmee de kaas bedekken

Oven

Foto hieronder: als je zure room gebruikt ipv Smetana, dan zakt dat naar onder




Bladerdeeg

Alweer

Met alweer kaas maar nu geraspte, en krulpeterselie

DDR


Flink boter warm laten worden

Sjalot en knof...

Fors krulpeterselie (dat was er in de DDR altijd), gehakt...

Bloem...

Melk... Witte wijn...

Half zoet half heet paprikapoeder (ik gebruikte Koreaanse pepervlokken)...

Kaas raspen
Room erdoor
Proef op p/z en Worcester
Door de saus

Bladerdeeg plakjes, iets bebloemen, iets uitrollen (rijst het beter), strips snijden, in de oven bakken

Fonduen met die stengels

Je kan er worteltjes bij eten

Foto hieronder: ik had die strips op het ovenrooster gelegd, en dan buigen de eindjes naar beneden...




Polenta

Met zoete ui alweer, en zalm


Zoete ui kop kontje, gepeld (maar kan ook ongepeld) met olie ingewreven lang in een niet te hete oven

Olijfolie, sjalot, stukjes verse knof...
Proef op p/z

Polenta koken in vis- of garnalenbouillon
(Je vindt op het pakje instructies, zoveel water voor zachte, zoveel voor stevige; ga er tussenin zitten)
Tegen het einde die sjalot etc. erdoor werken

Zalm bakken



Mais tortilla

Met zoete ui (Jezus...) en geraspte kaas (Gristus...)


Uien kop kont, pellen, koken in kippenbouillon

In tweeën en met het snijvlak op een vette ovenschotel

Boter...

Sjalot, niet te pikant rood pepertje zonder zaden en zaadlijsten...
Koelen

Geraspte Double Gloucester door Clotted cream werken
P/z, versgemalen knof granulaat
Sjalot erdoor
Op die uien en de oven in

Die tortilla bakken in de chapati pan, of in de crêpière, dat mag ook

Foto: ongebakken
Wordt mooi bruin




Maistortilla (hé, oehoe!)

Met vissticks en sperziebonen


Olijfolie, sperzie sauteren tot ze wat verkleurd zijn, uit de pan

Ui, knof, peterselie...

Kippenbouillon, pikant paprikapoeder...
Worcester, proef op p/z

Sperzie erin garen

Vissticks en tortilla bakken

Foto kwijt