Foto's hebben niets met dat diner te maken
Die komen later wel eens
Hier: mooie saus maken
Paprika, bouillon, olijven, ui, knof, peterselie
Met Portugese wijnen
We begonnen met
Sparkling Chave d'Oiro Brut
Een bubbel uit de Bairrada
Ensalada Esplá
Salade met gerookte roggelever
Avocado in blokjes snijden en die met citroensap besprenkelen
De lever in blokjes snijden
Een salade maken van de lever en de avocado, fijn gesnipperde sjalot, en wat cayenne
Een dressing van yoghurt, mayo, Worcester, Fino en wat selderijzout
Niet lang van te voren maken, want dan gaat het erg vissig smaken
Vinho Verde Casal Garcia
Chorizo uitbakken
Lauwe avocado met Roquefort-garnalensaus
Trek een bouillon van rauwe, ongepelde, gehakte garnalen
Zeef
Pocheer er twee halve avocado´s per persoon in, haal die eruit en laat uitlekken
Kook twee-derde van de bouillon flink in
Prak de helft van de avocado`s met Roquefort tot een smeuïge massa
Maak een saus van het praksel, de ingekookte bouillon, Armagnac, room, p/z
Maak de andere helft van de avocado`s warm door ze even in de resterende, niet-ingekookte bouillon te leggen nadat die aan de kook is gebracht
Laat ze uitlekken, snijd een waaier van elke helft (bij het brede uiteinde vastzittend natuurlijk), leg die waaiers op borden en druk ze iets uit (waaiervormig dan dus)
Serveer met de warme saus over het brede uiteinde en ernaast, en daarover heel fijn gehakte bladselderij-stengel
Vinha Paz
Witte Douro
Met kriel in een ovenschotel
Kwartels met chocolade
Kruid de kwartels van binnen, en vul ze met aangemaakt niet te mager kalfsgehakt
Braad ze rondom aan
Giet het vet uit de pan en flambeer de kwartels met Armagnac
Giet er espagnole saus over en stoof kort
Laat tegelijkertijd doperwten in de saus gaar worden of diepvries doperwten erin ontdooien
Rasp wat couverture over het gerecht; roer om en proef
Dit gerecht moet nét niet naar chocolade smaken
Bojador Vinho de Talha
(Gerijpt in aardewerken vaten)
Plateau van Engelse kazen
Moscatel de Setubal
Roomijs met Licor de Poejo
[poeEIzjoe]
Polei likeur
O ja!
Vanmorgen op Radio 4, in dat programma van Niel Schijthuis ("Niel de Hijger"; "U hoort nu de eerste akte Hijg! waarin de waardin de bekende aria zingt Hijg! over de engelen die zij gezien heeft Hijg!), vanmorgen op Radio 4 dus moest die Schijthuis zo nodig een nieuw kookboek van Yvet Retteketet aka Het Kokkerellende Nijlpaard aanprijzen. Je wordt toch doodziek van die weerzinwekkende kontblazerij?! En wat doet dat in een programma over klassieke muziek?? Krijgt die Schijthuis daarvoor extra betaald of zo?
Er kwam ook nog de een of andere ontzagwekkende trut aan het woord, die de boeken van Yvette óók zo aardig vond omdat haar man "een beetje verliefd op Yvette" was. Ik ben Godverdomme een uur lang onpasselijk geweest...
Over dat boek: "Het gaat van zelfgemaakte gnocchi tot ingelegde radijsjes"
Dat wijf is Godverdomme zelf 'n ingelegde radijs...
Ik heb het al eens eerder gezegd: als je die Yvet in d'r reet wil gaan blazen dan moet je een vuvuzela meebrengen. En omgekeerd gebruiken.