dinsdag 14 april 2020

Een paar mooie recepten



De plaatjes vandaag van charcuterie
Dit is van dat Groninger spul met kruidnagel
AH; mwahh


Sterretjes

Étoiles



Meng 100 gram patisseriebloem met 50 gram witte basterdsuiker en een beetje zout

Snijd er met twee messen 70 gram koude boter door, werk er wat bruine rum door en héél fijn gesneden gekonfijt fruit
NB Werken met een deegsnijder is ideaal bij het maken van korstdeeg en zo; zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Kneed het deeg snel met koude handen (handen onder de koude kraan houden), en laat het dan in folie gepakt goed koelen

Rol er een platte lap van, steek daar sterretjes uit, en bak die op een ingevette plaat 15 minuten op 175°

Koel op een rooster en bestrooi met poedersuiker



Aldi
Drie keer niks


Cajun peppersauce

Voor in tomatensap en in Bloody Mary


In enkel tomatensap heet dat Virgin Mary


Tabasco-achtig spul, liefst van chipotle; die van de Bruce Foods Corporation is de mooiste

Ietsje Worcestershire

Ietsje selderijzout

Limoensap



Erg lekker!
Superunie
Zie voor de aangesloten winkels hier
Ook uitstekende Ardenner ham


Pilaf

Dit recept is de Armeense variant



Smelt reuzel (of boter) in een sauspan op half-hoog vuur en bak daarin zachtjes ui en knof aan

Haal uit de pan, voeg Basmati-rijst toe en roer enige tijd om; de rijst mag niet kleuren

Voeg bouillon toe, twee koppen op een kop rijst, en zout; breng aan de kook samen met de ui en de knof

Laat met een deksel een minuut of 20 staan op laag vuur

Serveer met uiterst klein gesneden paprika erover



Ook heel lekker!
(Hoewel de rozemarijn er niet afspatte)


Poffertjes


Gebruik je gedroogde gist, laat die dan vast in wat lauwe melk wakker worden

Meng 125 gram bloem met evenveel boekweitmeel

Kuiltje, lauwe melk, 7 gram droge gist (een zakje) of 15 verse

Maak een beslag met 300 ml lauwe melk en een los geklopt ei
Er zijn recepten die veel meer melk gebruiken, maar ook minder

Voeg eventueel wat rietsuiker toe, of wat stroop; rietsuiker vind ik het mooist werken

Laat drie kwartier reizen op een warme plek

Werk wat zout door het beslag

Beboter de hete poffertjespan, beslag erin, bakken, draaien

Serveer met poedersuiker en boter



Uitgeverij ViesLekker werkt zich de pleuris...


Zeewolf met pesto


Wrijf schoongemaakte en gedroogde filets in met Pesto genovese

Bak in olijfolie zachtjes sjalot en knof aan

Bestrooi de filets met bloem en bak ze in de olijfolie aan beide zijden bruin

Haal uit de pan

Giet de olie uit de pan en voeg tomatensaus (gemaakt met witte wijn) toe en ringetjes groene olijven

Laat aan de kook komen en laat op niet te hoog vuur de vis er kort in garen

Serveer met rijst of pasta