maandag 30 maart 2020

Merg



Deel van de foto's van het koken van Risotto milanese
Recept komt later, als ik weer eens Rijst! post
Hieronder een resumé
Mergpijpen op de foto



Risotto milanese is risotto met (ook) saffraan en merg


Olijfolie en boter...
Sjalot...
Blokjes rauwe merg...
Rijst..., wijn..., bouillon etc


Variant: het (de?) merg eerst garen in de oven
Samen met de sjalot (of ui) in de pan

Variant: merg garen in de oven, góed garen
Als bijgerecht serveren, met p/z erover

Variant: schijfjes merg bakken
Op de risotto serveren
(Schijfjes merg: snijden met een warm mes)

Variant: toevoegen als de rijst half gaar is

Variant: merg uitbakken
Daarin de sjalot/ui...

Enzovoorts

Alleen mijn methode, en de eerste variant en de laatste twee zijn in orde
Want: je wil het mergvet gebruiken bij het koken van de rijst




Meest klassieke manier van merg eten in Nederland

Warm op brood, met p/z erover

Nooit koud want dan zit je in koud vet te bijten


Meest klassieke manier van productie

De mergpijpen die je uit de soep of uit de stoofschotel haalt


Ik op brood: enkel en alleen op Brabants of Limburgs roggebrood!




Super klassiek recept mét merg:

Entrecôte à la bordelaise


Droog het merg laten smelten

Sjalotten erbij

Rode wijn (Graves!), reduceren

Entrecôte bakken

Met in as gepofte aardappels


Variant

Saus van sjalot, rode wijn, kalfsbouillon

Merg pocheren in bouillon

Entrecôte, saus, plakjes merg




Verder


Behalve bij entrecôte ook bij châteaubriand

Mergpijpen in pot-au-feu en de merg ernaast eten

Idem bij bœuf à la ficelle
(Het is dus wel bœuf maar geen mœlle)

Uit de bouillon op croutons bij artisjokbodems en bij gestoofde bleekselderij

Kardoen met merg
Cardons à la lyonnaise, maar ook in de Savoie

Als garnituur in bouillon (Lyon!) en in soep

Canapé à la moelle
Croutons met gepocheerde merg en peterselie

Consommé à la moelle
Runderbouillon binden met tapioca
Mergblokjes erin pocheren
Bouillon bestrooien met gehakte kervel

Fritots à la moelle
In beslag gefrituurd

Salpicon de moelle
Voor bij gepocheerde eieren, artisjokharten, grote champignons

Zwezerik met merg

Sauce à la moelle
Bij vis en bij gepocheerde eieren

Bouchées à la moelle
Bladerdeegbakjes

Omelette à la moelle

Elzasser noedels met merg 

Quenelles van snoek met merg, en paling met spek en merg, beide in Bistro koken van Hugh Jans

In Recepten uit de joodse keuken (B. E. Polak) een zoete taart met amandelen en sukade
En merg

Paddestoelen uit de oven, geserveerd met gepocheerd merg


NB

De bereiding van merg en van amourette, ruggenmerg, is totaal verschillend



Merglepel



Voor Windows gebruikers heeft Uitgeverij ViesLekker een online app ontwikkeld omdat je grauw wordt van die reclame-shit bij die Windows spelletjes

Geen reclame!
Gratis!
Draait op alle platforms!

Zie hier!