Vandaag kookboeken
Nou ja, culinair
Dit hier is meer een curiosum
Maar gisteren kreeg ik een heel erg aardig boek van De Pomiane
365 menu's, 365 recepten
(In Utrecht had je een winkel waar curiosa verkocht werden)
(Door de uitbater hardnekkig curosia genoemd)
Oven gedroogde tomaten
Maak een kruis in de kop van pruimtomaten, Roma tomaten, en haal ze even
door kokend water
Pel ze en snijd ze in de lengte door
Haal ze uit
Leg ze op de snijkant in een ingevette ovenschaal, giet er flink olijfolie over en bestrooi daarna met wat zout
Tussen de tomaten eventueel wat verse kruiden stoppen (basilicum, oregano, bonenkruid, maar in ieder geval oregano, en gebruikt niet teveel basilicum)
Zet ze een halve dag in een oven op de laagste stand; Als de tomaten gaan bakken de ovendeur op een kier
Laat goed afkoelen en doe in een weckpot, met de olie
Je leert er veel van
De vertaling is abominabel
Met verstand van zaken en gegoogle begrijp je het wel
Manakish met zaatar
Midden Oosten
Brood met kruiden
Maak eerst het deeg
Gewone ongebleekte bloem, gist, lauw water, zout
Gewoon brooddeeg, maar met iets hardere tarwe (geen echt harde!); soort voor Turks brood is perfect
Kneden met bloem bestrooid, tot goed elastisch
Bal in kom, bloem erover, theedoek, warme plek, rijzen tot verdubbeld
Maak een mengsel van 1 deel zaatar kruiden: majoraan, oregano, bonenkruid (liefst bergbonenkruid), en mocht je er aan kunnen komen kleine steentijm
Meng met gelijke hoeveelheid sumak en sesamzaad
Druk het deeg plat tot een dunne ronde koek
En nu heb je twee scholen
1] Meng de zaatar met olijfolie, smeer daarmee de koek in en bak
2] Smeer olijfolie over de koek, strooi er de zaatar over en bak
Dat lijkt weinig verschil te maken, maar pas op
Serveer warm
Limburg
Slacht
Tomatensoep met oregano
Koop een flinke hoeveelheid heel rijpe tomaten (eventueel Tasty Tom)
Haal ze door kokend water en ontvel ze
Prak ze iets in een sauspan en breng langzaam aan de kook met wat ui, wat knof en bouillonpoeder, en een scheut droge witte wijn
Als kruiderij oregano, zwarte peper en laurier gebruiken
Roer er vóór het opdienen geknipte verse oregano door
Fantastisch boek
Zuppa calabrese
Snij roma tomaten en stokbrood in dunne plakjes van zoveel mogelijk gelijke grootte
Leg de broodschijfjes op het werkblad en besprenkel met zout water (20 gr zout/liter)
Wrijf de bodem van een ovenschotel in met knof
Beleg met een laag brood en daarop een laag tomaat (lagen van een schijf dikte elk)
Bestrooi met heel fijn geknipte verse oregano, zwarte peper én cayennepeper
Herhaal tot het brood en de tomaat zijn opgebruikt; de laatste laag moet tomaat zijn
Klop geperste knoflook door heel goede olijfolie en giet dit over de zuppa
Koel
Uitstekend boek
Uit die Culinaire Encyclopedie heeft De Dikke Damp heel wat overgepend
Vandaag las ik trouwens iets van hem, ik viel verdomd van het lachen uit mijn stoel
Wat een ongelofelijke leuterkop was het toch...
Heeft ie het over een bepaald soort Franse knoflooksoep
(Ik was de stukken die in de 7e editie van zijn magnum kwaak-opus nieuw zijn aan het lezen)
Geeft ie het recept
Ik denk Dat is die knoflooksoep uit Lautrec, die ik laatst maakte
"Dit is de knoflooksoep van Toulouse Lautrec"
God God wat een ontzagwekkende lul was het toch...