zaterdag 15 februari 2020
Vijf fraaie pastagerechten
Beijing noodles
Met garnalen en mais
Het hoort met rundergehakt, maar met garnalen leek me veel mooier
Trek een kippenbouillon met de gebruikelijke groente en zo
Zeef en laat koelen
Ontvet
Kook er de pasta in (verse spaghetti-vormige, en aan de dikke kant; toko)
Uit de pan en er wat pinda-olie doorroeren
Breng de bouillon op smaak met Light soy (of Japanse of Koreaanse soy, of Thaise Thin soy), Tao tjo oftewel bonensaus, en Chinese rietsuiker (geen gewone! bij elke goede toko en kost geen ruk!)
Dat gaat erg lekker smaken
Pinda-olie, ui, knof, droge Szechuan pepers (peperS, niet peper) zonder zaad of zaadlijsten, peterselie- en selderijblad (goed klein gesneden)...
Bouillon erbij
Gepelde rauwe garnalen in de saus garen (niet te lang!)
Warm mais in de saus
Binden? Nog wat soy?
Warm de pasta in de saus
Roerbak mie
Met kip en groene ambarella
Ambarella zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Surinaamse toko of kraam op de markt
Groen: onrijp
Vervang eventueel door verse augurk ("snoepkomkommertjes")
Pasta koken, afgieten, en wat pinda-olie erdoor
Pinda-olie en wat boter, kippenpoten zonder loshangend vel bruinen en uit de pan
Bak het afgeknipte vel langzaam uit
Uit de pan, en sauteer er de mie in
Uit de pan
Mosterdolie (Indiase winkel), ui, knof...
Kerriepoeder tiepe hete Javaanse...
Kippenbouillon, en als die aan de kook is de poten erin
Garen
Ambarella schillen, in vieren, in de lengte natuurlijk, zie foto, en de pit eruit
Laatste 10 minuten meestoven
Proef op zout, en warm er de mie in
Sedani rigati
Met tynjetaler en tomatensaus
Dit werd een fantastisch mooie tomatensaus
Olijfolie, sjalot, knof, peterselie...
Tasty Tom (mooi zachte) in vieren erbij, en laurier en iets tijm en majoraan...
Goed droge witte wijn...
Prakken en wat laten stoven met schijfjes groene olijf...
Op smaak met rozenharissa
Kook de pasta
Vette ovenschaal, pasta, saus, kaasplakken (gebruik eventueel vette jonge Zwitserse emmentaler), oven...
Die frisse tomatensaus bij die vette kaas...
Vogeltong
Met octopus en venkel
Makarnasi, vogeltong, in Turkije; riso in Italië; kritharaki in Griekenland
Kortom rijstvormige pasta
Olijfolie, ui, knof...
Stukken venkel meebakken...
Witte wijn en garnalenbouillon erbij...
Venkel combineert erg mooi met garnalenbouillon, en die pasta ook, dus...
Op smaak met, alweer!, rozenharissa
Vogeltong erbij; gaart snel
Warm er stukjes droge zwarte olijven in op en stukjes gekookte octopus (Jumbo, AH)
Proef op zout
(Het had, vreemd genoeg, koud geproefd een erg sterke olijfoliesmaak, en eenmaal heropgewarmd niet meer...)
Foto hieronder: er zit echt veel octopus in, maar die zakt naar beneden...
Verste tagliatelle
Met garnalen en groene aspergetips
Mooie garnalenbouillon maken of bij Jumbo een pot kopen of anders maar van blokjes
Kook er de pasta in
Afgieten, koud spoelen en wat olijfolie erdoor
Blancheer stukjes aspergesteel (groene aspergetips Jumbo, AH) in de bouillon en wat later de toppen
Hou het kort en eenmaal eruit koud spoelen
Pocheer verse gepelde garnalen kort in de bouillon
Eruit
Boter, sjalot, knof...
Bloem (niet teveel)...
De bouillon met een scheut armagnac...
Proef op p/z
Warm er de hele handel in op