Vandaag foto's van clams koken
NB Met clams bedoel ik nu even die extra grote kokkels
Spekjes eerst
Eerst maar even labskaus!
Hahahahahahaha!!!!!
Eergisteren vertelde ik over hoe ze bij Mangiare, met hun kookwedstrijd erin trapten met mijn inzending onder de naam Manon Winschoten, en twee dagen ervoor vertelde ik idem met mijn inzending als Tim Kleiweg
En ze trapten er drie keer achter mekaar in!
Luister hier naar de inzending over de Noorse stamppot Labskaus van "Bert Meeter"
"Dit is echt een hit wat mij betreft" zegt die siervis Mossel!
Hahahahahahahahaha!!!!!!!!!
Uitgeverij ViesLekker gaf er een mooie PDF over uit; download hier!
Bouillon maken met die spekjes
Zalm met Stoemp
Maak stoemp, de Vlaamse oer-stamp, stamp met spruitjes
Maak een gebonden saus als Béchamel, maar met 1/3 melk, 1/3 witte wijn en 1/3 visbouillon
Bedek de bodem en de wanden van een niet te hoge, ingevette (zonnebloem-olie of gesmolten boter) ovenschaal met de stamppot; maak dus een "caisse"
Bestrijk de stamppot met wat vet
Bedek de bovenkant van de wanden met aluminiumfolie en bruin de bodem vrij dicht onder de gril
Verwijder de folie
Roer roze zalm uit blik door de gebonden saus en proef op z/p
Laat nog wat doorsudderen op laag vuur
Giet deze ragoût in de caisse en plaats weer onder de gril, maar nu iets lager
En zonder de folie natuurlijk
De clams
Snoekbaars
Belgisch
Maak een flitsfond van een gehakt kippenkarkas
Aanbakken in boter met de gebruikelijke bijzaken, iets water erbij, aanbaksels losroeren, zeven, proeven op z/p
Je maakt in feite jus
Maak knolselderij-stamp (2/3 aardappel) en werk er fijngesneden rauwe ham door, eventueel geblancheerd
Maak een snoekbaars schoon, dep droog en bestrooi binnen en buiten met p/z
Wikkel de vis in plakken rauwe ham (iets dikker gesneden dan normaal, en weer eventueel geblancheerd)
Bind op en bak rondom mooi bruin in boter
Gaar de vis, af en toe draaiend, op lager vuur
Serveer met de jus en met de stamp, die bestrooid met fijngehakte kervel
Stoven
Lang stoven
Stoemp met kaas en noten
Maak stoemp en voeg voor het stampen stukken stevige tomaat toe zonder vloeistof en fijngesneden peterselie
Werk op de gebruikelijke manier af en werk er flink geraspte kaas door van een stevig smakende soort
En noten
Doe in een ovenschaal, vet de bovenzijde in met gesmolten boter en bestrooi met paneermeel
Gratineer op 180 graden