dinsdag 12 november 2019

Zoervleisj, Sauerbraten...



Foto's vandaag van koken met wilde rijst
Weken


In de Volkskrant stond een nogal leuterig artikel van ene Marcel Maassen, over zoervleisj

Meer dan 10 jaar oud verhaal en om onduidelijke redenen herpost
Zonder dat te vermelden!

Zo'n verhaal alsof er maar één enkel recept voor zoervleisj bestaat, of misschien bedoelt hij dat enkel het recept van zijn moeder "echt" is



De bekende oude koeien

"Zoals bekend doet marineren voor de malsheid van het vlees niets"

O, dus als vlees drie dagen in wijn ligt dan is het niet makkelijker gaarbaar geworden?
Flikker op eikel, en ga op de wip met Otto Kleynejan!



Over peperkoek toevoegen

(Peperkoek: ontbijtkoek)

Hij weet niet dat je dat dagen vtv in blokjes snijdt en laat uitdrogen

* Dat voeg je toe voor de smaak" Goh!
* Het maakt de saus snel dik" Gelul
* "Het is gauw overheersend" Gelul



Dat zoervleisj lijkt op Sauerbraten

Daar kom ik op terug



"In Keulen gebruiken ze Lebkuchen en in Aken Aachener Printen"

Lees In Duitsland gebruiken ze Lebkuchen, en in Aken heet dat Sauerbraten Printen, en dat is precies hetzelfde



Koken


Dat de Duitsers rozijnen gebruiken ipv (Limburgers) appelstroop

Ja, ze gebruiken rozijnen, maar wel in een heel specifiek recept, in Rheinische Sauerbraten
Dat bestaat naast Fränkischer, Badischer en Westfälisher Sauerbraten



"Het oudste gerecht van Nederland"

Want het kwam van de Romeinen

O, dus die Germanen die vraten niet?



"Sukadelappen of niet te magere runderlappen"

Kan je nog kletsen klets dan mee

Júist magere runderlappen, als je sukadelappen wil vervangen althans

Nog afgezien van het feit dat je juist níet mager vlees moet gebruiken
Niet erg vet, maar zeker niet mager



Hij bakt in "zonnebloemolie of arachideolie"

Boter of reuzel, ja!



Vleesblokjes aanbakken

"eerst een deel en dan de rest"

Of het is een culinaire onnozelaar, of het is een slechte overpenner

(Beide waarschijnlijk, maar goed)

Eerst een deel, bruinen, uit de pan, uitbruisen, weer een deel, bruinen, uitbruisen, uit de pan etc



Gekookt


Opmerkingen



Peperkoek?

Ik heb, zoek op het blog, geëxperimenteerd met, in plaats van peperkoek, Lebkuchen natuurlijk, voor de echte Sauerbraten

Maar ook met gingerbread, en ook met taaitaai of pepernoten, en ook met kruidnoten

Het heeft allemaal wat!

Ik zag ook ooit in een Duits recept dat ze Pumpernickel gebruikten, wat overigens zoeter is dan ons zwart Fries roggebrood



Vanalles

In Duitsland gaat er heel dikwijls peterseliewortel door

Zoervleisj lijkt op Knien in't zoer, konijn in het zuur
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Sauerbraten serveren

Kook aardappelen en maak er gebakken aardappelen van
Als de aardappelen half gebakken zijn, op lager vuur gehakte ui en kleine dobbelsteentjes rauwe ham erbij
Kruid op laag vuur met paprikapoeder en p/z
Serveer met het vlees en met remoulade



Café Sjiek

Recept downloaden (PDF) hier



Otto Kleynejan over zoervleisj

Hahn schrijft
"Hier en daar staan foutjes in de tekst. Zoervleisch heet zoervleisj, Rheinischen moet Rheinischer zijn"



Vandaag de Volkskrant over stoofvlees

Van de pot gerukte Wichtigmacherei

Appelstroop en azijn

Zie hier

"Opgetogen trok ik naar mijn maatslager die een mooi stuk boegrunderschenkel voor me apart had gehouden"
Ik: Markus Huivers

Woehahahahahahaha!!!!!!
"boegrunderschenkel" dat bestaat helemaal niet!!!!!
Woehahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!
God wat een culinaire apelul... Gristus...



Filet mignon bakken



Stoofvlees met ontbijtkoek

Limburg


Snij ontbijtkoek (gemberkoek!) in dunne plakken en laat drogen

Maak stoofvlees met ui, wortel en prei, en gekruid met in ieder geval tijm en laurier

Gebruik liefst als kookvocht deels pils (en bruinbier of rode wijn); gebruik flink vocht

Bind het vocht met de in kleine stukjes gesneden koek (die lossen op na even)

Proef op p/z

Roer er zilveruitjes door



Met Filet mignon, ui-knof en appelmoes van goed rode jonagold