donderdag 1 augustus 2019

Bang Bang Sauce



De plaatjes van vandaag hebben gene ene flikker met die saus te maken
In aspergebouillon gekookte kip bruinen in schmalz


Bang Bang Sauce

China


Vroeger werd een gestoomde kip met een eind hout in stukken geslagen
Bang! Bang!
Dat moesten kleine stukjes zijn

Daarbij die saus, zie hieronder

Vroeger dus

Bang Bang Sauce: altijd streetfood



Cantharellen


Klassieke Bang Bang chicken


Gestoomde of gepocheerde kip

Gewoon in stukken gesneden

Niet schrikken van de mayo, want zo'n oud recept is het niet

Streetfood anno 2000

Saus: mayo, knof, gember, chili



Mirasol pepers
Een kleine variant uit het Italiaans-Oostenrijks grensgebied


Szechuan Bang Bang Chicken


Gegrilde kip

Saus: Tahini, Light soy, zwarte rijstazijn, wat sesamolie van geroosterd zaad (in Duitsland hebben ze dat, of neem bij de betere toko Koreaanse), fijngeraspte palmsuiker, rode chili olie (van Szechuan peperS)(en ik schrijf dus niet Szechuan pepeR)

Gril de kip dus
Dwz: plet kippendijen en steek op twee parallelle stokjes

Serveer met de saus en met zout en lente-ui erover, en die rode olie ernaast



Kip a la peruana


Variant

Shrimp Bang Bang


Garnalen dus

Grote, van de gril

Dat kan je tegenkomen met de klassieke saus, of met de Szechuan variant

En niet te vergeten met een mix:

Geen tahini, wel Light soy, zwarte rijstazijn, wat sesamolie van geroosterd zaad, fijngeraspte palmsuiker, rode chili olie

En! Geroosterde Szechuan pepeR (niet peperS) uit de vijzel



Rijstflapjes met paprika
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Moderne Chicken Bang Bang


Echt modern

De kip gefrituurd in beslag
Zie hier

De saus nog steeds de klassieke mayosaus

Beslag: karnemelk, bloem, maizena, een ei, wat Tabasco, z/p, heel fijngehakte peterselie of korianderblad

Enzovoorts



Tofu, paprika, Dark soy


Tot slot

Chicken Bang Bang in Laos

Ff wat anders


Je serveert het bij kipstukjes op spiesjes
Met daarover gehakte sjalot, paprika...
Dat soort spul

Hak rode pepertjes
Werk er geplette knof door
Palmsuiker erover raspen
Limoensap (het moet een zure saus zijn!)
Fish sauce (Vietnamese!)
Gehakt korianderblad en -steeltjes



Kouseband in rode currypasta saus


O ja!

Ik heb Loek afgeschaft, maar ik vond nog een notitie

Dat ze een Chinese vriendin heeft waarvan de familie "veel Chinese restaurants heeft" ("en die dus veel van Chinees eten weet", hahahahahahahaha!), en die lacherig deed over het super Chinese ingrediënt Mock duck (zie hier)
"Nou, wij verkopen geen namaak eend!"
Kan het dommer, kan het onnozeler...

(Die nepchinees nummer twee kan vandaag een hoop leren hier!)



O ja!

Een Belgische had het over een Broodje Smos

Zie hier!



O ja!

Ik kocht een wekkerradio (de oude ontstemde elke dag) en een Dect telefoon (de oude gewone begon te kraken)

Electronica...

Ik heb ze alle twee in een dag het huis uitgeflikkerd

Enkel ernaar kijken en de afstelling was niet meer in orde

Nou een oude radio met een timer, en een normale mensentelefoon met een hoorn

Doet me denken aan toen ik op zoek ging naar een traploos verstelbare mixer, omdat de laagste snelheid altijd te hoog is

"Jawel traploos verstelbaar, zie maar, acht snelheden" -"Maar dat is toch niet traploos?" "Nou, wel bijna meneer"
Andere winkel "Jawel, zeker, traploos" -"Echt traploos?" "100% traploos meneer" -"En wat kost dat?" "385 Euro meneer"

Kocht een mixer bij de Hema voor een tientje, en een dimmer voor € 2,30
Klaar




O ja!


Dolly "Boobs" Parton, Irma Thomas, Dr. John (zaliger) en Alan Tousaint (zaliger)

Working in a coal mine

Zie hier