De plaatjes van vandaag hebben gene ene flikker met die saus te maken
In aspergebouillon gekookte kip bruinen in schmalz
Bang Bang Sauce
China
Vroeger werd een gestoomde kip met een eind hout in stukken geslagen
Bang! Bang!
Dat moesten kleine stukjes zijn
Daarbij die saus, zie hieronder
Vroeger dus
Bang Bang Sauce: altijd streetfood
Cantharellen
Klassieke Bang Bang chicken
Gestoomde of gepocheerde kip
Gewoon in stukken gesneden
Niet schrikken van de mayo, want zo'n oud recept is het niet
Streetfood anno 2000
Saus: mayo, knof, gember, chili
Mirasol pepers
Een kleine variant uit het Italiaans-Oostenrijks grensgebied
Szechuan Bang Bang Chicken
Gegrilde kip
Saus: Tahini, Light soy, zwarte rijstazijn, wat sesamolie van geroosterd zaad (in Duitsland hebben ze dat, of neem bij de betere toko Koreaanse), fijngeraspte palmsuiker, rode chili olie (van Szechuan peperS)(en ik schrijf dus niet Szechuan pepeR)
Gril de kip dus
Dwz: plet kippendijen en steek op twee parallelle stokjes
Serveer met de saus en met zout en lente-ui erover, en die rode olie ernaast
Kip a la peruana
Variant
Shrimp Bang Bang
Garnalen dus
Grote, van de gril
Dat kan je tegenkomen met de klassieke saus, of met de Szechuan variant
En niet te vergeten met een mix:
Geen tahini, wel Light soy, zwarte rijstazijn, wat sesamolie van geroosterd zaad, fijngeraspte palmsuiker, rode chili olie
En! Geroosterde Szechuan pepeR (niet peperS) uit de vijzel
Rijstflapjes met paprika
Moderne Chicken Bang Bang
Echt modern
De kip gefrituurd in beslag
Zie hier
De saus nog steeds de klassieke mayosaus
Beslag: karnemelk, bloem, maizena, een ei, wat Tabasco, z/p, heel fijngehakte peterselie of korianderblad
Enzovoorts
Tofu, paprika, Dark soy
Tot slot
Chicken Bang Bang in Laos
Ff wat anders
Je serveert het bij kipstukjes op spiesjes
Met daarover gehakte sjalot, paprika...
Dat soort spul
Hak rode pepertjes
Werk er geplette knof door
Palmsuiker erover raspen
Limoensap (het moet een zure saus zijn!)
Fish sauce (Vietnamese!)
Gehakt korianderblad en -steeltjes
Kouseband in rode currypasta saus
O ja!
Ik heb Loek afgeschaft, maar ik vond nog een notitie
Dat ze een Chinese vriendin heeft waarvan de familie "veel Chinese restaurants heeft" ("en die dus veel van Chinees eten weet", hahahahahahahaha!), en die lacherig deed over het super Chinese ingrediënt Mock duck (zie hier)
"Nou, wij verkopen geen namaak eend!"
Kan het dommer, kan het onnozeler...
(Die nepchinees nummer twee kan vandaag een hoop leren hier!)
O ja!
Een Belgische had het over een Broodje Smos
Zie hier!
O ja!
Ik kocht een wekkerradio (de oude ontstemde elke dag) en een Dect telefoon (de oude gewone begon te kraken)
Electronica...
Ik heb ze alle twee in een dag het huis uitgeflikkerd
Enkel ernaar kijken en de afstelling was niet meer in orde
Nou een oude radio met een timer, en een normale mensentelefoon met een hoorn
Doet me denken aan toen ik op zoek ging naar een traploos verstelbare mixer, omdat de laagste snelheid altijd te hoog is
"Jawel traploos verstelbaar, zie maar, acht snelheden" -"Maar dat is toch niet traploos?" "Nou, wel bijna meneer"
Andere winkel "Jawel, zeker, traploos" -"Echt traploos?" "100% traploos meneer" -"En wat kost dat?" "385 Euro meneer"
Kocht een mixer bij de Hema voor een tientje, en een dimmer voor € 2,30
Klaar
O ja!
Dolly "Boobs" Parton, Irma Thomas, Dr. John (zaliger) en Alan Tousaint (zaliger)
Working in a coal mine
Zie hier