Vang, vanglap, Bavette d'aloyau
Zie hierboven
Pas op! Je denkt dat de draad van links naar rechts loopt! Nee!
Kijk goed rechtsboven!
Een hele serie artikelen in de New York Times hierover, en mijn verslag daarvan hieronder
Ik was nog bang dat ze het misschien over vinkenlap hadden, want dat heet soms ook Flank steak, wat niet correct is
Maar het klopte, het was vang, ik zocht op fotootjes
(Vinkenlap heet als het goed is Flap meat of Vacio steak of Bavette de flanchet)
Alle recepten hieronder gaan op de grilpan of in de oven (eventueel onder de gril daar) of in de broiler (salamander), maar het kan allemaal prima op de BBQ
Probleem is wel een echte slager te vinden die het verkoopt
De krant schrijft dat bief eters uiteenlopen van Filet mignon eters (kleine tournedos) tot Strip steak eters (New Yorker; T-bone zonder het bot en het kleine vleesdeel), en dat Flank steak minder liefhebbers heeft
Vang is kauwen, en het heeft een "minerale spierkracht" die op kan tegen elke soort marinade, tot de allersterkste
Limoensap, limoenrasp, palmsuiker, jalapeño, sriracha, "The meat will soak these flavours right up" (behalve dan dus bij Otto Kleynejan; "Een marinade voegt niets toe aan de smaak van vlees")
[Sinds ik deze post schreef, kwam ik vang nog twee keer vermeldenswaardig tegen; Kerst 2019 een bavette rollade van AH (van vang, niet van vinkelap) die prima was, en een recept voor gevulde vang: over het plat opensnijden; vulling rundergehakt, brood, boter, ui, ei, bleekselderij, knof, peterselie, z/p, tijm]
Nog wat meer foto's van "is ook bief"
Ezeltje
Gegrilde vang met Worcestershire boter
P/z het vlees
Wrijf in met een mix van tijm, knof, jalapeño, lente-ui, Worcestershire, palmsuiker, citroensap
In een zogenaamde "3 liter zak" (grote stevige vrieszak), koele plek, een nacht (schrijven ze altijd, maar wij eten 's avonds), af en toe draaien
Boter
Prak boter met tijm, lente-ui, Worcestershire, knof, citroenrasp, z/p
(Dat is mijn stijl! De marinade vrij gelijk aan, maar net anders dan het bijgerecht)
Maak een rol in folie en koel
De rest weet u wel, afgezien van dat je het vlees goed moet schoonmaken voordat je het verhit, en dan inwrijft met olie
En je eet er gegrilde tomaten bij, met bieslook, basiel, z/p, citroensap (uhh, z óf citroensap)
Inside skirt steak (links: deel naar voren gevouwen)
Daarvan heeft zelfs die uitmuntende slager van Markus Huivers nog nooit gehoord...
Gegrilde vang met kimchi-stijl coleslaw
O kijk! Eindelijk iemand die ook die voor mij favoriete rode peper gebruikt, Koreaanse niet te hete grof gemalen rode peper, Co chu karo
Enorme zak bij de betere toko, en kost geen ruk
Niet te heet, wel enorm veel smaak
Fantastisch in roomsaus
Snij savooiekool klein en trek uit mekaar
Vergiet, zout, ui en knof en omschudden en enkele uren laten staan en steeds omschudden
Prak/meng knof, die peper, verse gember, Fish sauce en zwarte rijstazijn
Knijp de kool uit
Dat knof papje erdoor
Gril de vang
Serveer de vang gesneden op een koolbedje
Met rijst ja!
Koetsierstuk, picañha
Heel veel halve idioten op internet noemen dit staartstuk
Staartstuk zit eronder, ja!
Peperige vang tagliata
Olijfolie (zeer goede), grof zeezout, vrij veel vrij grof gebroken zwarte peper (Lampung!), verse rozemarijn, knof snippers
Werk over het vlees, masseer erín
Laat een uur op kamer temperatuur, masseer en draai en nog een uur
Serveer in strips gesneden, met Pecorino romano erover geraspt
Het hoort met Pecorino pepato maar dat vind ik niks
En serveer met raketsla en met citroenpartjes
Slotlap (geen snotlap!)
Spider steak
Araignée
Simpel gegrilde vanglap
Marineer op kamertemperatuur een uur of zes (draai regelmatig) in 1 op 1 op 1 bourbon, Light soy en water
Bak of rooster of gril
Thats it, folks
Nou ja, Dark soy zeggen sommigen
Vinkenlap
Flap meat, Vacio steak
Bavette de flanchet
Zoete pikante gegrilde vang
Blend lente-ui, gemberwortel, jalapeño, knof, palmsuiker, limoenrasp, limoensap, sriracha
Giet er (draaiend) langzaam maisolie in tot je een mooi papje hebt
Vlees plus zout en de marinade, en draaien af en toe en een nacht op een koele plek
Enzovoorts
Outside skirt steak
Gegrilde vanglap met paprika op ciabatta
Sauteer uien met wat later knof en weer wat later rode paprika erbij
Zet opzij
Werk door zwarte olijventapenade peterselie en wat goede olijfolie
NB Je hebt meer nodig dan enkel voor bij de paprika; lees even verder
Zet opzij
Wrijf het vlees in met olijfolie waardoor je mild gerookt paprikapoeder hebt geklopt
Z/p op het vlees
Gril
Warm de paprika en werk af met een scheut rode wijn en de aangemaakte zwarte olijven tapenade
Warme ciabatta in de lengte halveren
Bestrijken met de tapenade
Vleesstrips erop
Paprika erop
Jodenhaas, diamanthaas
Een soort ossenhaas uit de voorbout
Strikte joden eten geen vlees uit de achterbout
Gevulde vang
Matambre
Wat betekent "Doodt de honger"
Argentinië
Het recept is warrig
Onduidelijk is of je het warm of koud of beide eet
Zie een uitgebreide beschrijving hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)