zaterdag 29 juni 2019

Azië



Aziatische inkopen vandaag dan dus maar



Een stuk of wat artikelen uit de New York Times, uit El País, uit Le Soir en uit de Frankfurter Algemeine Zeitung



Birma


Mohinga

Ontbijtsoep

Vissoep (meerval), pasta, gember, knof, prei, citroengras

Beginnen met bruinen van meel van gekookte kikkererwten en van rijst

Recept zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Kyay oh

Soep met varkensingewanden, kwarteleieren, fish balls en pasta

Ook hier, net als in Taiwan: de pasta koken, door heet varkensvet halen, en dan in de soep

Recept zie hier



Pasta van gierst


Vietnam


Bánh bèo

Rijst en tapioca koekje, gestoomd in een speciaal aardewerken bakje
Zie hier

Dat serveer je met gesmoorde lente-ui, groene olie waarin ze gesmoord is, verse chili ringetjes, Fish sauce, geweekte gedroogde garnalen en Tofu skin (tofu vellen; zie hier en search the blog) óf gefrituurd varkensvel

Recept zie hier


Verder?

Shaking beef (ff geduld)
Pho (dat kennen we al)
Rice cakes met koenjit
Gegrilde maiskolven met Fish sauce en chili
Banh it ram zie hier
Banh khot zie hier


Shaking beef

Blokjes longhaas roerbakken, met aardappelblokjes en waterkers

Recept zie hier



Jé wat is dit lekker!
Niks van instructies aantrekken
Pindaolie, ui, knof...
Poeder...
Gekookte rijst erdoor husselen


China


Gekookte kip, koud geserveerd

Je begint met pinda-olie, ui, knof, lente-ui, gember, vijfkruidenpoeder, steranijs, koenjit

Poten lang en langzaam sudderen

Afkoelen

Soy-sesamglazuur
Light soy, Chinese rietsuiker, cayenne, knof, sesamolie, gember

Garnituur: gehakte ongezouten pinda's, lente-ui, geroosterd sesamzaad, korianderblad, gehakte chilipepers (serrano)
Eventueel met Mustard greens



Rode gierst zeg maar


Korea


Drie banchan, bijgerechten


Kongnamul michin

Tauge

Zie hier


Oi-muchim


Komkommer

Zie hier


Sigeumchi-namul

Spinazie

Zie hier




Japan


Een verhaal over Udon

Naast het ook populaire ramen

Ramen zie hier
Udon zie hier

Bij Udon krijg je vaak tempura
Lijkt me erg lekker

Ik denk bij dit soort gerechten (dikwijls soepachtig) steeds aan die man in Taiwan die zijn noodles door heet varkensvet haalde, voordat hij ze in de bouillon deed

Er bestaat ook een bekend koud udon gerecht
Zara udon
Dat lijkt me drie keer niks