Etentje
Hapjes
Mozzarella met home made pesto
Knappertjes met tapenade (om te proeven; was niks)
Cheddar met Branston pickles
Bloemkool, broccoli
Veel mensen gooien de stronk weg
Bak in boter of olie ui, knof, kruiden en stukjes stronk
Doe er een of andere vloeistof bij; bouillon, bier, wijn...
Breng aan de kook en laat de stukjes stronk bijna gaar koken
Doe er dan de roosjes bij en laat die gaarkoken met eventueel wat extra vloeistof
Etentje
Beschuitbollen-schuitjes met ragoût van garnalen en doperwten
Bloemkool met olijven
Oost-Spanje
Roosjes kort koken in water met wat zout, en koudspoelen
In olijfolie wat ui en knof bakken, en kruiden met z/p en nootmuskaat
Ontpitte zwarte olijven erbij van een soort die droog verkocht wordt, en van het vuur nemen
De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover, manchego bv, maar niet te droge kaas.
Gratineren
Etentje
Mac 'n cheese balls
Bloemkool met kerrie
Snij de roosjes van een bloemkool los en snij de stengelstukjes van de roosjes; bewaar die
Bak in flink boter ui en knof aan en voeg dan stukjes van de stengels toe
Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met niet té pikante kerrie
Roer er bloem door en maak van de roux met hete melk en/of lauwe pils, en hete kippenbouillon voldoende dunne saus, soep zeg maar, om de (eventueel gehalveerde) roosjes in te kunnen koken
Kook die dan dus gaar, voeg nog wat kerrie toe en proef op p/z
Zogenaamde wilde vijgen
Koolsoep
Polen
Bak flink doorregen spek uit in een braadpan
Snijd het spek niet te klein, maar bijvoorbeeld in stukken van twee bij twee cm
Voeg flink bouillon toe, stukken aardappel, wortel, ongekookte zuurkool en laurier
Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen
Voeg heel fijngesneden prei toe (alleen wit!), gedroogde geweekte paddestoelen en het gezeefde weekwater daarvan
Breng weer aan de kook en laat vijf minuten sudderen
Voeg fijngesneden witte kool toe, p/z, peterselie en selderijblad
Breng aan de kook en laat sudderen tot de kool gaar is
Proef op p/z
"Witte vijgen"
Dat is gewoon hetzelfde als die "wilde"
Iets anders zijn witte Griekse vijgen, verpakt met een laurierblad
Rode kool, gemarineerd
Bijgerecht of garnituur wat zowat overal bij smaakt
Ik heb het veel als deco gebruikt in restaurants
Snijd rode kool vrij fijn maar niet zo fijn als die gesneden wordt verkocht, en leg in een braadslee
Giet er een scheut rode wijnazijn over en schep goed om; alle kool moet met de azijn in contact geweest zijn
Giet er een scheut olijfolie over en wat Worcestershire en Tabasco
Strooi er kappertjes over en kruid met gebroken komijnzaad, idem korianderzaad, nootmuskaat, kruidnagel, laurier, gesnipperde knof, wat z/p
Roer goed om
Laat enkele uren op een koele plek marineren, regelmatig omroerend
Laat heel goed uitlekken vóór het serveren, want anders krijg je rode beekjes op de borden
Aldi
Ziet er niet uit, maar de vijgen zijn werkelijk prima
(En hun Medjoul dadels per-fect!)
(En hun Medjoul dadels per-fect!)