dinsdag 14 mei 2019

Kool!



Etentje
Hapjes
Mozzarella met home made pesto
Knappertjes met tapenade (om te proeven; was niks)
Cheddar met Branston pickles



Bloemkool, broccoli


Veel mensen gooien de stronk weg

Bak in boter of olie ui, knof, kruiden en stukjes stronk

Doe er een of andere vloeistof bij; bouillon, bier, wijn...

Breng aan de kook en laat de stukjes stronk bijna gaar koken

Doe er dan de roosjes bij en laat die gaarkoken met eventueel wat extra vloeistof



Etentje
Beschuitbollen-schuitjes met ragoût van garnalen en doperwten



Bloemkool met olijven

Oost-Spanje



Roosjes kort koken in water met wat zout, en koudspoelen

In olijfolie wat ui en knof bakken, en kruiden met z/p en nootmuskaat

Ontpitte zwarte olijven erbij van een soort die droog verkocht wordt, en van het vuur nemen

De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover, manchego bv, maar niet te droge kaas.

Gratineren



Etentje
Mac 'n cheese balls


Bloemkool met kerrie


Snij de roosjes van een bloemkool los en snij de stengelstukjes van de roosjes; bewaar die

Bak in flink boter ui en knof aan en voeg dan stukjes van de stengels toe

Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met niet té pikante kerrie

Roer er bloem door en maak van de roux met hete melk en/of lauwe pils, en hete kippenbouillon voldoende dunne saus, soep zeg maar, om de (eventueel gehalveerde) roosjes in te kunnen koken

Kook die dan dus gaar, voeg nog wat kerrie toe en proef op p/z



Zogenaamde wilde vijgen


Koolsoep

Polen



Bak flink doorregen spek uit in een braadpan
Snijd het spek niet te klein, maar bijvoorbeeld in stukken van twee bij twee cm

Voeg flink bouillon toe, stukken aardappel, wortel, ongekookte zuurkool en laurier

Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen

Voeg heel fijngesneden prei toe (alleen wit!), gedroogde geweekte paddestoelen en het gezeefde weekwater daarvan

Breng weer aan de kook en laat vijf minuten sudderen

Voeg fijngesneden witte kool toe, p/z, peterselie en selderijblad

Breng aan de kook en laat sudderen tot de kool gaar is

Proef op p/z



"Witte vijgen"
Dat is gewoon hetzelfde als die "wilde"
Iets anders zijn witte Griekse vijgen, verpakt met een laurierblad


Rode kool, gemarineerd

Bijgerecht of garnituur wat zowat overal bij smaakt

Ik heb het veel als deco gebruikt in restaurants


Snijd rode kool vrij fijn maar niet zo fijn als die gesneden wordt verkocht, en leg in een braadslee

Giet er een scheut rode wijnazijn over en schep goed om; alle kool moet met de azijn in contact geweest zijn

Giet er een scheut olijfolie over en wat Worcestershire en Tabasco

Strooi er kappertjes over en kruid met gebroken komijnzaad, idem korianderzaad, nootmuskaat, kruidnagel, laurier, gesnipperde knof, wat z/p

Roer goed om

Laat enkele uren op een koele plek marineren, regelmatig omroerend

Laat heel goed uitlekken vóór het serveren, want anders krijg je rode beekjes op de borden



Aldi
Ziet er niet uit, maar de vijgen zijn werkelijk prima
(En hun Medjoul dadels per-fect!)