Nasi rijst
Speciale klein korrelige en stevig kokende rijst (betere toko)
Met rookworst en paprika
Nederlands-Surinaams-Javaans
De rijst goed spoelen
De 1 2/3 keer het volume van de rijst in water aan de kook met zout
Kookt: rijst erin en goed omroeren
Kookt weer: 15 minuten of wat langer sudderen met deksel
Vuur uit, pan en kwartier laten staan met deksel
Deksel eraf en elke vijf minuten omroeren tot het niet meer dampt
Uitspreiden op een schaal en verder laten koelen
Week Surinaamse nasikruiden in iets heet water
Regelmatig omroeren
Kook rookworst
Pindaolie, ui, knof...
Trassie trafasie...
De kruiden...
Nasi erin opbakken
Pindaolie, ui, knof...
Schijven rookworst...
Rode paprika erbij...
Aanmaken met Ketjap medja
Serveren met Sambal bawang
Apsara rijst
Cambodja; kleine long grain rijst
Met gepocheerd ei en sperzie
Sperzie kop kont en in tweeën of drieën en in koud water
Kook de rijst in ruim water met zout, een minuut of 15
Afgieten en uitgespreid op een schaal laten koelen
Pindaolie, sauteer de sperzie
Flink kippenbouillon, garen
Ghee, ui, knof, pepertje...
Bloem...
Die kippenbouillon en versauzen met kerrie
Proef op zout
Pocheer eieren in de kippenbouillon
Basmati rijst
Met quenelles van kip en champignons
Week oud witbrood zonder korsten in melk
Uitknijpen, door kippengehakt (hoe slapper deeg uiteindelijk, hoe lekkerder quenelles)
Eierdooier, nootmuskaat, p/z
Boter, paddo's bakken en uit de pan
Boter, sjalot, knof, peterselie, witte versgemalen peper
Roux maken
Kippenbouillon, versauzen (hou het dik)
Mooie saus maken met Crème fraîche
Paddo's erdoor
Proef
Kippenspul afwerken door er stijfgeklopt eiwit door te werken
Quenelles in zacht pruttelende kippenbouillon pocheren
Bieslook over de champignons knippen
Hieronder foto 1, het deeg; de tweede onder het volgende gerecht want daarvan ben ik de foto kwijt
Soona masuri rijst
Met garnalen en kouseband
Filipijnen
Kippenbouillon (voor alle duidelijkheid, ik heb deze gerechten natuurlijk niet achter mekaar gegeten; een maal rijst in de zes dagen ongeveer) maken
Kousenband in stukjes in koud water
Mooie garnalen in de bouillon pocheren (ik gebruikte die zwarte), eruit
Afgieten, sauteren in pindaolie en uit de pan
Pindaolie, ui, knof...
Kousenband en bouillon en garen
Op smaak met Thin soy, Cane vinegar en peper
Garnalen erin
Rijst koken (als "gewone" rijst)
Dit zijn die quenelles
Nasi goreng alweer
Met tofu en soepgroenten
Kook de rijst zoals in het eerste recept
Week de nasikruiden (nu Indonesische) zoals in het eerste recept
Tofuplakken door rijstebloem en bakken
Uit de pan en in stukjes
Satesaus maken met kokos en Sambal djeroek
Pindaolie, ui, knof, lombok...
Soepgroenten (zelf maken; prei, wortel, selderijblad, peterselie)...
Nasikruiden...
De rijst...
Tofu in de rijst warmen