dinsdag 12 februari 2019

Rijst!




Nasi rijst

Speciale klein korrelige en stevig kokende rijst (betere toko)

Met rookworst en paprika

Nederlands-Surinaams-Javaans


De rijst goed spoelen
De 1 2/3 keer het volume van de rijst in water aan de kook met zout
Kookt: rijst erin en goed omroeren
Kookt weer: 15 minuten of wat langer sudderen met deksel
Vuur uit, pan en kwartier laten staan met deksel
Deksel eraf en elke vijf minuten omroeren tot het niet meer dampt
Uitspreiden op een schaal en verder laten koelen

Week Surinaamse nasikruiden in iets heet water
Regelmatig omroeren

Kook rookworst

Pindaolie, ui, knof...
Trassie trafasie...
De kruiden...
Nasi erin opbakken

Pindaolie, ui, knof...
Schijven rookworst...

Rode paprika erbij...

Aanmaken met Ketjap medja

Serveren met Sambal bawang




Apsara rijst

Cambodja; kleine long grain rijst

Met gepocheerd ei en sperzie


Sperzie kop kont en in tweeën of drieën en in koud water

Kook de rijst in ruim water met zout, een minuut of 15
Afgieten en uitgespreid op een schaal laten koelen

Pindaolie, sauteer de sperzie
Flink kippenbouillon, garen

Ghee, ui, knof, pepertje...
Bloem...
Die kippenbouillon en versauzen met kerrie
Proef op zout

Pocheer eieren in de kippenbouillon




Basmati rijst

Met quenelles van kip en champignons


Week oud witbrood zonder korsten in melk

Uitknijpen, door kippengehakt (hoe slapper deeg uiteindelijk, hoe lekkerder quenelles)
Eierdooier, nootmuskaat, p/z

Boter, paddo's bakken en uit de pan

Boter, sjalot, knof, peterselie, witte versgemalen peper
Roux maken
Kippenbouillon, versauzen (hou het dik)
Mooie saus maken met Crème fraîche
Paddo's erdoor
Proef

Kippenspul afwerken door er stijfgeklopt eiwit door te werken
Quenelles in zacht pruttelende kippenbouillon pocheren

Bieslook over de champignons knippen

Hieronder foto 1, het deeg; de tweede onder het volgende gerecht want daarvan ben ik de foto kwijt




Soona masuri rijst

Met garnalen en kouseband

Filipijnen


Kippenbouillon (voor alle duidelijkheid, ik heb deze gerechten natuurlijk niet achter mekaar gegeten; een maal rijst in de zes dagen ongeveer) maken

Kousenband in stukjes in koud water

Mooie garnalen in de bouillon pocheren (ik gebruikte die zwarte), eruit
Afgieten, sauteren in pindaolie en uit de pan

Pindaolie, ui, knof...
Kousenband en bouillon en garen
Op smaak met Thin soy, Cane vinegar en peper
Garnalen erin

Rijst koken (als "gewone" rijst)



Dit zijn die quenelles


Nasi goreng alweer

Met tofu en soepgroenten


Kook de rijst zoals in het eerste recept

Week de nasikruiden (nu Indonesische) zoals in het eerste recept

Tofuplakken door rijstebloem en bakken
Uit de pan en in stukjes

Satesaus maken met kokos en Sambal djeroek

Pindaolie, ui, knof, lombok...
Soepgroenten (zelf maken; prei, wortel, selderijblad, peterselie)...
Nasikruiden...
De rijst...

Tofu in de rijst warmen