zondag 9 september 2018

Komkommervol (2)



Foto's van rundergehakt met XO saus maken
Het recept staat hier 
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Ff scrollen...



Zie de eerste aflevering van deze tweedelige miniserie hier



Komkommer in het zuur

Atjar ketimoen



Komkommer in de lengte in vieren snijden en met flink zout bestrooien
Een kwartier laten liggen en dan goed afspoelen en uit laten lekken

Pureer in een vijzel of blender ui (of doe er later rode ui door; zie verder in de tekst), knof en gemberwortel, met koenjit en wat laos

Bak het mengsel in arachide-olie op half-hoog vuur, steeds roerend, tot het begint te verkleuren

Doe er dan een scheut chinese rijstazijn bij (liefst zwarte) en wat goela djawa (¨palmsuiker); de hoeveelheden naar gelang je meer zurig of meer zoetig zoetzuur wilt

Aan de kook brengen, van het vuur halen en de komkommer, in blokjes gesneden, erdoor werken, eventueel met rode ui

Laat koelen

Op smaak brengen met Sambal djeroek asli (dat is dunne Sambal djeroek, dus een soort sriracha)




Raita

India



Breng yoghurt op smaak met Garlic pickles (toko)

Werk er blokjes komkommer door, heel fijn gesneden uienringen, fijngehakte groene peper en fijngehakt muntblad

Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper

Serveer als dipsaus of bij India`se gerechten, bijvoorbeeld bij Samosa



Roerei uit de wok


Gepekelde komkommer


Snijd in de lengte door en dan in vingerlange stukken

Leg een week in pekel van 30%

Mooier wordt het met Fakuz, die dunne lange kromme komkommers (Turkse
winkel maar niet altijd)
Spaanse winkel: alficoz



Met XO sauce de saus maken die door het vlees gaat


Komkommer uit de oven

Duitsland



Snij een komkommer in de lengte door en verwijder de pitjes door ze weg te schrapen met een dessertlepel

Bestroot met wat zout, laat 10 minuten liggen, spoel goed af

Dep goed droog en vul de holte met broodkruim, gemengd met gehakte ui en wat groene kruiden

Giet er gesmolten boter over en bak in de oven op 180 graden tot de vulling goudbruin is

Serveer met zure room waardoorheen wat gehakte verse dille is geklopt en iets witte basterdsuiker




Piccalilly

USA



Snij komkommer, grote uien en groene pepers (6 op 2 op 1 in gewicht) in kleine stukjes, de pepers met of zonder pitjes

Strooi er (uitgaande van twee komkommers) 1/4 kop pekelzout over (coloroso, kleurzout), meng goed en laat twee uur staan

Werk er ietsje water door, suiker, gekneusd mosterdzaad en idem selderijzaad


Idem, NL

Werk er koenjit door en dingen zoals bloemkoolroosjes






O ja!

"My late husband knew 57 different ways of making love. I used to call him Heinz"


O ja!

In de brieven van Hanlo een enorm lange oeverloze discussie over hoe je "hem" in het Vlaams uitspreekt
"Spreek je het zó uit, of zó?"
Ellenlange brieven, aan deze, aan die, aan gene...
Maar ja, de eerste zó is de dativus, de tweede zó de accusativus...
Dus dat verschilt nogal
(Ook trouwens weer zo'n boek met een ontzettend ingewikkeld werkend notenapparaat, en een personenregister in deel 2, voor deel 1 en 2...)
Maar: toch uiterst interessant!


O ja!

Dit weekend werd een of andere kwaakzanger in de Volkskrant geïnterviewd
Wat zijn lievelingsgerecht was
"Sushi toro"
Otoro sushi, ja!


O ja!

Ook dit weekend in de Azijnbode
Het kokkerellende nijlpaard
"1½ eetlepel Chinees vijfkruidenpoeder"
Die heeft met d'r bezopen kloten een recept overgeschreven, en 1½ theelepel aangezien voor 1½ eetlepel
1½ eetlepel is Godverdomme meer dan een half potje!
Hier blijkt maar weer: niks zelf koken laat staan verzinnen, enkel overpennen, en zelfs daar nog te stom voor...



Naar aanleiding van die ravioli-maken plaatjes van laatst
(zie hier)
Dit hier: dat noemen ze in Pugla ravioli
Nou ja, zie bovenin
Ze worden gevuld en dichtgeknepen...
Maar dit is toch echt meer tortelloni...