En geen rijst en geen bonen en geen pasta...
Nou ja, een keer rijst mét bonen
Mofongo
Met seitan en tauge
Puerto Rico
Schrijven gepelde groene bakbanaan 15 minuten in zout water
Afgieten, droogdeppen
Heel langzaam, er mag geen korst op komen, garen in boter tot je ze kunt prakken
Prak
Werk er geperste knof door en kaantjes (evt spekjes)
Halve bollen van vormen
Pindaolie, ui, knof, pepertje...
Kippenbouillon...
Inkoken
Proef
Stukjes seitan (naturel!) sauteren in pindaolie
In de bouillon
Tauge in de bouillon blancheren
De mofongo in de magnetron warmen (Puerto Rico: niet warmen want dat is het nog een beetje)
Mofongo kun je niet bewaren; dat gaat raar smaken door die geperste knof
Pannenkoek van meel van zoete aardappel
Met kip en tomatensaus
Kip"kluifjes" of zo aanbraden en uit de pan
Tomatensaus maken op basis van pindaolie
Ui, knof, soepgroenten, gedroogd pepertje...
Tomatenblokjes...
Red Chefoo wine...
Proef (het moet mooi heel licht zoetjes zijn, en het heeft ook iets nootachtigs) en breng op smaak met Thin soy of Light soy
Kip in de saus garen
Pannenkoeken beslag maken
2 delen zoete aardappelmeel op 1 deel patisseriebloem, of gewone bloem niet zijnde patentbloem
2 op 1 bakpoeder en baksoda
Zout, ei, kloppen, beslag van maken met melk
(Soms wordt er kaneel door gedaan)
Bakken in ghee
Lamsschenkel uit de slow cooker
Met Diri kolé ak poi rouj, en paprika
Over Diri etc. heb ik het al dikwijls gehad (search the blog), maar het recept ontbrak nog
Diri kolé ak poi rouj: du riz collé avec pois rouges, plakrijst met rode erwten lees bonen
Haiti
Marineer de lamsschenkel 24 uur in 3 delen rode wijn en 2 runderfond
Zo klein mogelijke pan ivm moet bedekken (noodoplossing: ui in dichtgeknoopt plastic zakje ernaast)
Met ui, knof, stukken tomaat, rozemarijn, p/z en een scheut olijfolie
Dek goed af ivm alcoholische ontsnappingen
7 uur met de marinade in de slow cooker op low
(niet bedekkend: regelmatig draaien)
Op het laatst strips rode paprika erbij
Olijfolie, spekjes...
Sjalot, knof...
Peterselie, rawit,
Amerikaanse of Surinaamse rijst erin bakken...
Boter, kruidnagel, tijm, laurier, peper...
Kippenbouillon...
Rijst garen
Rode kidneybonen bij de rijst opwarmen
Het kookvocht van de schenkel is waanzinnig lekker!
Ik dacht dat ik vijf recepten had, maar het zijn er maar vier
Ff wat verzinnen dus
Broodsaus
Vijzel of blend vers witbrood zonder korst met peterselie, knof en z/p
Maak er met olijfolie op de manier van mayonaise een dikke saus van
Serveer bij vlees uit de oven, liefst wild
Dit is dus het volgende gerecht
Chausson
Met artisjok, mozzarella en parmezaan
Artisjokharten op z'n kop uitlekken
Voorzichtig uitknijpen
De oven warmen met de pizzasteen erin op 220°
Artisjokken halveren en met de snijkant op een doek verder drogen
De andere kant droog deppen (we willen geen pap in de chausson)
Olijfolie, ui, knof...
P/z, tijm, rozemarijn...
Beleg het midden van een rechthoekige lap pizzadeeg of Flammkuchendeeg met de ui etc
Plakken mozzarela (Fior de latte; geen buffelmozzarella!)
Halve artisjokken
Gehalveerde met piment gevulde groene olijven
Parmezaan
"Dicht vouwen" (zie onder), oven (nu op 180°)
(Het deeg was te vroeg uit de koeling gehaald, en dus wat onhandelbaar)
(Je vouwt die zijkanten reepje voor reepje op)
Journaal
FNV
"De prijzen worden duurder"
De omhooggevallen proleten...
Foto's van de
Grand Central Oyster Bar New York
zie hier