maandag 17 september 2018

Alweer geen patatten!





En geen rijst en geen bonen en geen pasta...

Nou ja, een keer rijst mét bonen



Mofongo

Met seitan en tauge

Puerto Rico


Schrijven gepelde groene bakbanaan 15 minuten in zout water

Afgieten, droogdeppen

Heel langzaam, er mag geen korst op komen, garen in boter tot je ze kunt prakken

Prak

Werk er geperste knof door en kaantjes (evt spekjes)

Halve bollen van vormen

Pindaolie, ui, knof, pepertje...

Kippenbouillon...

Inkoken

Proef

Stukjes seitan (naturel!) sauteren in pindaolie

In de bouillon

Tauge in de bouillon blancheren

De mofongo in de magnetron warmen (Puerto Rico: niet warmen want dat is het nog een beetje)

Mofongo kun je niet bewaren; dat gaat raar smaken door die geperste knof




Pannenkoek van meel van zoete aardappel

Met kip en tomatensaus


Kip"kluifjes" of zo aanbraden en uit de pan

Tomatensaus maken op basis van pindaolie
Ui, knof, soepgroenten, gedroogd pepertje...
Tomatenblokjes...
Red Chefoo wine...

Proef (het moet mooi heel licht zoetjes zijn, en het heeft ook iets nootachtigs) en breng op smaak met Thin soy of Light soy

Kip in de saus garen

Pannenkoeken beslag maken
2 delen zoete aardappelmeel op 1 deel patisseriebloem, of gewone bloem niet zijnde patentbloem
2 op 1 bakpoeder en baksoda
Zout, ei, kloppen, beslag van maken met melk
(Soms wordt er kaneel door gedaan)

Bakken in ghee




Lamsschenkel uit de slow cooker

Met Diri kolé ak poi rouj, en paprika


Over Diri etc. heb ik het al dikwijls gehad (search the blog), maar het recept ontbrak nog
Diri kolé ak poi rouj: du riz collé avec pois rouges, plakrijst met rode erwten lees bonen
Haiti

Marineer de lamsschenkel 24 uur in 3 delen rode wijn en 2 runderfond
Zo klein mogelijke pan ivm moet bedekken (noodoplossing: ui in dichtgeknoopt plastic zakje ernaast)
Met ui, knof, stukken tomaat, rozemarijn, p/z en een scheut olijfolie
Dek goed af ivm alcoholische ontsnappingen

7 uur met de marinade in de slow cooker op low
(niet bedekkend: regelmatig draaien)
Op het laatst strips rode paprika erbij

Olijfolie, spekjes...
Sjalot, knof...
Peterselie, rawit,
Amerikaanse of Surinaamse rijst erin bakken...

Boter, kruidnagel, tijm, laurier, peper...
Kippenbouillon...
Rijst garen

Rode kidneybonen bij de rijst opwarmen

Het kookvocht van de schenkel is waanzinnig lekker!




Ik dacht dat ik vijf recepten had, maar het zijn er maar vier

Ff wat verzinnen dus



Broodsaus


Vijzel of blend vers witbrood zonder korst met peterselie, knof en z/p

Maak er met olijfolie op de manier van mayonaise een dikke saus van

Serveer bij vlees uit de oven, liefst wild



Dit is dus het volgende gerecht


Chausson

Met artisjok, mozzarella en parmezaan


Artisjokharten op z'n kop uitlekken
Voorzichtig uitknijpen

De oven warmen met de pizzasteen erin op 220°

Artisjokken halveren en met de snijkant op een doek verder drogen
De andere kant droog deppen (we willen geen pap in de chausson)

Olijfolie, ui, knof...
P/z, tijm, rozemarijn...

Beleg het midden van een rechthoekige lap pizzadeeg of Flammkuchendeeg met de ui etc

Plakken mozzarela (Fior de latte; geen buffelmozzarella!)
Halve artisjokken
Gehalveerde met piment gevulde groene olijven
Parmezaan

"Dicht vouwen" (zie onder), oven (nu op 180°)

(Het deeg was te vroeg uit de koeling gehaald, en dus wat onhandelbaar)
(Je vouwt die zijkanten reepje voor reepje op)





Journaal
FNV
"De prijzen worden duurder"
De omhooggevallen proleten...


Foto's van de
Grand Central Oyster Bar New York
zie hier