vrijdag 20 juli 2018
Beanz!
Bonen!!
Wat zegt u?
Geen tijd nu voor bonen omdat het te warm is?
En wat vreten ze vandaag in Mexico dan, hè?
Bonen met pasta
Pasta e fagiole
Italië
Gebruik witte bonen of flageolets; gebruik bijvoorbeeld fusilli
De truc is dat het mengsel (allebei de ingrediënten gaar en warm) zo droog mogelijk moet zijn
Serveer met goede olijfolie en versgeraspte Parmezaan
Pasta e fagiole met flageolets gemaakt wordt meestal gegeten bij lamsvlees
En Als pasta wordt bij flageolets meestal fussili gebruikt
Pasta e ceci: pasta met kikkererwten
Bruine bonen met rijst
BB met R
Suriname
Gebruik gelijke gewichten aan bonen en vlees, en de helft aan rijst
Week de bonen en kook ze half gaar
Bak in boter op hoog vuur blokjes varkensvlees en/of kip rondom bruin, en voeg dan op half-hoog vuur gesnipperde ui en knof toe
Laat even staan, af en toe omroerend
Voeg stukken tomaat toe en laat weer even staan, weer af en toe omroerend
Kruid met cayennepeper, zout en laurier
Roer om en voeg flink wat vleesbouillon toe
Roer de aanbaksels van de bodem van de pan, roer alles goed om en laat aan de kook komen
Voeg de uitgelekte bonen toe en laat, met een deksel op de pan, de bonen op laag vuur gaar koken
Voeg, als de bonen gaar beginnen te worden, Surinaamse rijst toe en fijngehakt selderijblad
Laat doorkoken tot de rijst gaar is
Voeg eventueel wat water toe
Zie BB met R 1933 hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Schitterend!
En dat Cowboy Henkhaar!
Lima-bonen met mais
Mexico
Kook lima-bonen
Gril maiskolven en haal ze af
Gril pepers, liefst uitgehaalde poblano (of bak kort en week daarna uitgehaalde ancho)
Gril flink paddestoelen
Giet de bonen af en bewaar het kookvocht
Bak in olijfolie ui en knof
Voeg toe komijn en oregano
Roer de mais en de bonen door elkaar, voeg toe en giet er wat van het kookvocht bij
Roer goed om, laat tegen de kook komen en laat nog een minuut of 10, 15 zo staan
Bak verse chorizo goed bruin en snijd in stukjes (of bak blokjes droge chorizo kort)
Roer de kleingesneden pepers en paddestoelen, en de chorizo door de rest
Zuurkool met bonen
In flink reuzel achtereenvolgens aanbakken uien, knof, karwij, geplette jeneverbessen, peper, laurier...
Een deel van de reuzel afgieten in een kommetje
Zuurkool in de pan en met twee vorken alles door elkaar werken
Witte wijn en bouillon erbij, wat zoete chilisaus (lekkerder dan Lingham~s bestaat niet) en lekker lang en zachtjes laten stoven
Een blik kapucijners laten uitlekken, die bonen stampen met wat zwarte peper, ietsje komijn (want er zit al karwij in de zuurkool), wat bonenkruid, wat nootmuskaat, wat boter en zoveel van het bonenvocht als nodig
Een laag bonenpuree in een platte ovenschotel, zuurkool erop, afdekken met een laag puree, paneermeel erover en daarover dat vet uitgieten
Bakken in de oven op 160 graden
Appel-bonen salsa
Schil en snijd appel (redelijk zoet maar niet té zoet) in blokjes
Hussel de blokjes steeds direct in een kom door citroensap
Maak er salsa van (in de blender dus) met gekookte goed uitgelekte zwarte bonen, flink kleingesneden geblancheerde rode pepertjes, korianderblad en limoen- en sinaasappelsap
Koel goed
Serveer bij kip of vis
Bacalao met bonen
Portugal
Het hoort met Frade, heel kleine witte oogboontjes
Neem gewone oogbonen of anders maar witte bonen
Week de bacalao
Week en kook de bonen en laat afkoelen in het kookwater
Bewaar het kookwater
Kook de vis kort en pluis uit elkaar
Vellen en graten weg
Bak in olijfolie ui en knof aan, en kruid met z/p, iets komijn, iets kruidnagel en iets nootmuskaat
Bak de gekookte vis mee, maak ietsje sauzig met het kookwater van de boontjes en warm er de bonen in op
Bij Aldi momenteel Pêches blanches, witte perziken
Wit van binnen dan
Heel mooi fris, en de moeder van de Paraguayo ("wilde perzik")
Dé perzik voor Pêche Melba