maandag 21 mei 2018
Koolhydraten zeg maar
Chapati, papeda, pizza, Libanees brood...
Papeda
Met Kip fa chong en bimi
Papeda zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en zie hier
Behalve voor papeda wordt sagomeel veel voor nagerechten en koekjes gebruikt, altijd met palmsuiker
Fa chong zie hier
Braad stukken kip bruin en uit de pan
Braad stukjes Fa chong van kip aan (er bestaat ook Fa chong van varkensvlees) en uit de pan
Bak "aspergebroccoli" (weer iets AH nieuws; stelen van bimi is het) en uit de pan
Pindaolie, gemberwortel...
Soepgroenten (ui, knof, prei, wortel, selderijblad en peterselie) (geen zooi uit de super waar bloemkool en/of paprika in zit) en rawit...
Gebroken komijn en Surinaamse trasi (Trassie trafasie)...
Tomatenpuree...
Ketjap manis, bouillon, wat rijstazijn...
Kip erin gaar stoven, terwijl de saus wat inkookt
Papeda
Maak een papje (papeda!) van sagomeel met koud water
Werk er als mayo makend steeds scheutjes heet water door (ik gebruikte geen water maar kippenbouillon)
Denk niet te snel dat het niet lukt; er komt een omslagpunt
(Wat? Of dat lekker is? Ik schrijf er toch over ja!)
Serveer de tomatensaus apart
Gember met tomaat is altijd een mooie Suri combi (met kwiekwie!), en al helemaal met Suri trasi erbij...
Pizza
Margherita met ook ui en knof en pepertjes en zwarte olijven
"Pizza opgeleukt" dus
"Pizza opgeleukt speciaal" is met ook nog sardien of salami of rauw ei of...
Die pepertjes komen uit de pekel (betere Turk) en alles behalve de olijven gaat door de olijfolie voordat het op de pizza gaat
Thats it folks
Stokbrood
Maar wel uit een fraaie bakkerij en dus echt vloerbrood
Wat het in de super of bij de Sleurbakker nooit is
Met peer en Roquefort saus
Boter, sjalot, knof...
Iets kippenbouillon en stukken Roquefort erin versauzen
Proef
Pocheer stevige halve peren ex klokhuis in dezelfde bouillon
Serveer samen met dat lekkere ff opgebakken stokbrood
(Kleur saus hieronder klopt niet; flash reflecteert vreemd)
Libanees brood
Met gekookt ei, tuinbonen en Guajillosaus
"Verdronken eieren" in Mexico
Zie het recept van de saus (ik had teveel gemaakt) hier (ff scrollen)
Eieren hard koken
Olijfolie, ui, knof...
De saus erbij...
Halve eieren erin laten sudderen een tijdje
Gekookte tuinbonen erin warmen
Brood bakken in de Chapatipan
Chapati
Met kipdijen en tauge
(Ik gebruikte drumsticks want geen dijen te koop; dijen was beter geweest)
Marineer de kip in sake, ketjap asin, gembersiroop, limoensap, groene Louisiana hot sauce ("groene tabasco" maar die Louisiana is een stuk lekkerder, van welke soort dan ook)
Regelmatig draaien
Lek, dep en bak de kip in ghee
Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, verse laos...
Kerrie (soort naar smaak)...
Marinade erbij en stoof de kip
De marinade moet niet inkoken
Proef
Versaus de marinade met yoghurt waar maizena doorheen is geklopt (dan blijft het dik)
Blancheer de tauge
Bak de chapati (in? jawel! in de chapatipan!)
O ja!
De kookrubriek van Janneke Vreugdeloos in NRC van zaterdag (zie hier) was één op één overgepend uit de Wiki pagina over Rogan josh, zie hier
En NRC maar kwaken over plagiaat...
Zie trouwens die kop voor de Bühne hier
Dan weet je wat daarin zit