zondag 25 maart 2018
Beanz!
Kikkererwten
Met panir, mais en tomatensaus
Matar panir
India
Die nepchinees van de Volkskeuken schreef laatst de meest complete onzin over dit recept
"Muttar paneer"
Met laurier en tahin, Godsammekrake...
Ghee, plakjes panir goudbruin bakken, uit de pan
Ghee, ui, knof, chili...
Kardemom, daoen salam, koenjit...
Tomatenprut...
Bouillon...
Inkoken
Kekers erin warmen
Panir idem
Mais idem
Frade
Voluit Feijao frade
[feizjAAw frAAde]
Bonen monnik
Kleine oogboontjes
Met bacalao en paprika
Ajoarriero heet dat in Spanje
[Acho arrieJEHroo]
Muildierdrijversknoflook
Hoor hier (alle links hier in een nieuw venster)
Bacalao met frade, koud gegeten ("salade"), is een klassiek Portugees recept
Bacalao en frade weken
Water bacalao verversen maar niet te dikwijls
Frade koken in bouillon
Rode paprika sauteren in olijfolie en uit de pan
Bacalao in dezelfde bouillon kort koken
Afgieten (bouillon opvangen!), koelen, vel en graat eruit pluizen
Olijfolie, heel veel knof, wat soepgroenten en rode pepers...
Bacalao meebakken...
Zoete paprikapuree en wat van de bouillon...
Eieren hard koken
Bonen erin warmen
Paprika idem
Serveren met gekookte eieren en stokbrood
Linzen
Met soepgroenten en Pinchos morunes
(Moorse sateetjes; Spanje)
Bruine linzen kort weken mochten ze wat ouder zijn
Ik gebruikte Du Puy
Mooi varkensvlees in blokjes (ik gebruikte haas) en marineren met pinchoskruiden (die kreeg ik en probeerde die uit; maar zie hier), olijfolie, knof, citroensap
Op een koele plek, regelmatig draaien
Olijfolie, veel ui, knof, gedroogde Spaanse peper, soepgroenten (peterselie, selderijblad, prei, wortel)...
Bouillon, linzen erin koken met eens scheut Malaga
Pinchos maken
Grilpan
Bestrijk regelmatig met de marinade
Serveer met groene salade
Rode kidneybonen
Met ei en zoete ui
Ik had de eieren in de sous vide (maar niet gevacumeerd) gekookt, een uur op 64°
Olijfolie en boter, stoof zoete ui lang en zachtjes, eerst onder een deksel
Later wat bouillon en wijn erbij (ik gebruikte Pineau des Charentes!) en knof en peper, en de deksel eraf laten
Bonen erin warmen
Eiwit (is nog bijna vloeibaar) erdoor roeren
Eigeel erop serveren
Tuinbonen
Met suçuk en paprika
Olijfolie, plakjes suçuk bakken, uit de pan
In stukjes snijden
Paprika in de pan sauteren en eruit
Olijfolie etc; dezelfde saus als bij die frade, maar nu met die suçuk smaak
Tuinbonen erin warmen
Suçuk idem
Foto kwijt;
Hieronder kidneybonen die in ongeveer dezelfde saus worden geleverd
Vanavond eet ik Gaperon
"In Frankrijk wordt deze kaas, die wegens zijn typische smaak een eigen publiek heeft, Tiet van schoonmoeder genoemd"