Gebakken aardappelen
Met hertenbief en stoofpeer
Rauwe schijven Roseval in ganzen- of eendenvet lang langzaam bruinen
Steeds maar draaien, en als beide kanten mooi bruin: uit de pan
Worden van binnen smeuïg, van buiten krokant
Net als goeie friet
Alles uit de pan?
Kwarten stoofpeer ex klokhuis erin
En weer steeds maar kantelen (je hoeft ze niet op hun rug te bakken) tot beide snijvlakken bruin
Uit de pan steeds
Alles uit de pan?
Ui, knof, jalapeño zonder zaad en zaadlijsten...
Vuur uit
Hertenbief rondom schroeien in Beurre noisette
Vuur lager, wat stoven, regelmatig draaien
Aardappel etc. warmen
Wow...
Culinair boerenvreten zeg maar...
Gestoomde Roseval
Met zuurkool en casselerrib
Uhh, de zuurkool maakte ik meteen ook voor het laatste recept vandaag, met zalm
Bij deze winkels hier (alle links hier in een nieuw venster) hebben ze diverse soorten voorverpakte zuurkool, maar ook nondescripte pakjes zonder opdrukken; dat is uit het vat en die is prima
Boter, ui, knof, rood pepertje...
Laurier, gehalveerde jeneverbessen, karwij...
Zuurkool erop...
Draaien...
Draaien...
Met twee vorken uit mekaar trekken...
Uit de pan
Speklappen zonder zwoerd in de schone pan, zuurkool erop, Bockbier erover...
Uren en uren heel zachtjes stoven onder een deksel
Roseval stomen...
Rookspekjes uitbakken...
Casselerrib erbij bakken...
Serveer met mosterd
Spaanse friet
Met gebakken ei en peultjes en Sauce messine
Peultjes kop kont en in koud water
Na een half uur afgieten en goed laten uitlekken
Sauce messine maken
Het is voor bij vis, speciaal riviervis, snoek!, eventueel rivierzalm, maar ik maakte het de eerst keer, dus dan proef ik het bij friet
50 gram zachte boter kloppen met 1 theelepel bloem
Iets meer dan 1 kop Crème fraiche (1 hoog bakje dus) erdoor kloppen
2 eigelen erdoor
Dragon, bieslook, platte (in Frankrijk gekrulde) peterselie...
Au bain Marie binden
Op smaak met citroenrasp, redelijk wat Dijon mosterd (het hete vervliegt, maar het haalt toch de andere smaken op, verdomd, heel mooi), p/z
Warm houden
Zie die saus hier (ik heb van de mijne wel foto's maar ik wil hier die Spaanse friet laten zien)
Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Peultjes wokken...
Wat witte wijn, wat Oxo of zo, peultjes ietsje garen
Friet Spaans bakken
Roseval!
Zie foto; dat moet in een sartén
Net genoeg olijfolie, niet te hoog vuur, niks voorbakken...
(Sartén gaat daarna in de kast met olie en al)
Niet zeuren dat die friet niet krokant is, het is wat anders
Eieren bakken
Gekookte Roseval
Met witlof, gekookte ham en komijnenkaassaus
KomijneNkaas, dat is net zoiets als ruggeNmergtering
Witlof kort koken in gezouten water
Afgieten, koelen, halveren, kernspul eruit snijden
Aardappelen koken
Flink boter, ui, knof, grof gemalen witte peper...
Bloem...
Volle melk... witte wijn... Marmite... gebroken bruin en geel mosterdzaad...
Rasp er jonge, eventueel jong belegen, nooit belegen of oude komijnenkaas over
Proef en breng op smaak met half droge Marsala (die kunt u niet vinden; neem droge Amontillado)
Witlof in gekookte ham (wel goeie, ja) wikkelen, vette ovenschotel, kaassaus erover
Aardappelen idem met iets zout in een andere ovenschaal
Oven
Een meisje wat nooit kaas op brood naar school wilde, wil sinds het eten van dit gerecht elke dag komijnenkaas op brood naar school...
Aardappelpuree
Met zalm en zuurkool
Die zuurkool, die maakten we al
Aardappelen koken (en alweer Roseval!)
Afgieten
Boter erop en ff wachten
Stampen met z/witte peper en melk en nootmuskaat
Boter, ui, knof...
Zalm bakken in die boter, met tijm
P/z
Zorg voor flink jus!
Ik had te weinig, zie hieronder
Laatst had ik het over Zoete zoutheid (Maldon fleur de sel) en Zoute zoetheid (zoute stroop, zie hier)
Bij dat raadselachtige rijtje is wat bijgekomen!
Nou ja, dat is al enige tijd geleden, maar ik besefte het toen niet
Manzanilla; droge zoetheid
Ik realiseerde me dat, toen ik vandaag peperdure zeldzame manzanilla's bestelde: Manzanilla pasada, Manzanilla amontillada en Manzanilla fina...
O ja!
Dat moest ik nog vertellen!
Ik zat kort geleden in de Pousada van Estremoz, in de eetzaal
Volkomen uitgestorven
Zie hieronder (ik vroeg direct een ander glas)
Kreeg m'n voorgerecht, Caldo verde
Moest ik een forse scheet laten, ik denk Er is toch niemand, enfin, Kraak!, komt er vanachter die middelste pilaar een zeer verbaasd kijkend tiepe te voorschijn hahahahahahaha...