Wat was dit ook weer?
Bulgaars?
Zie de aflevering gisteren
Vandaag de recepten
Gekookte eieren met mosterdsaus
Bak in flink boter sjalot en knof
Maak een dunne béchamel met volle melk en witte wijn
Roer er pikante mosterd door (door de warmte gaat het pikante er wat af)
Breng op smaak met citroensap
Proef op p/z
Serveer de saus bij gekookte eieren en met aardappelpuree, waardoorheen kort geblancheerde erg fijn gesneden prei
's Werelds meest verkochte
Totaal niet scherp ("Yellow"), want ook voor de Hot dogs van kinderen
Mosterd-roomsaus
Breng room aan de kook in een sauspan en laat wat inkoken
Werk er flink sterke mosterd door op laag vuur, breng op smaak met Worcestershire en Tabasco
Bedenk dat de sterkte van de mosterd door verhitting afneemt, en de room dempt ook
Roer er citroensap naar smaak dooen serveer direct
Bij witte vis bijvoorbeeld
(Of bij stokvis!!)
Die krijg je bij het Luxemburgse nationaalgerecht
Judd mat speck an gaardebounen
Judd met spek en tuinbonen
Judd [zjoed]: gerookte varkensnek
Mosterdsoep
Groningen
Bak in boter wat ui en ietsje knof
Maak een roux
Kruid met laurier, tijm, foelie, p/z
Maak er soep van met kippenbouillon
Per 200 gram bloem een half potje Groninger mosterd en twee doosje goedkope naturel smeerkaas erdoor
Serveer met zeer fijn gesneden geblancheerde prei erop en uitgebakken rookspekjes
Mosterd met uien
Courget-soep met mosterd
Bak in olijfolie ui glazig en voeg wat knof toe
Kruid met flink mosterdzaad, geplet korianderzaad en idem venkelzaad
Doe er verder peper bij, wat kruidnagel en wat foelie
Bak op laag vuur stukken courgette goed aan en doe er dan flink bouillon bij
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken totdat de courget geprakt kan worden
Prak
Breng op smaak met mosterd, proef op p/z en pocheer er stukjes goed rijpe courgette in en roer er Crème fraiche door
Turks, jawel, maar enorm goed
Leerdammer met ongemalen mosterd
Met geel mosterdzaad een waterglas voor drievierde vullen
Wat koenjit erdoor roeren en ietsje zout
Medium sherry erbij gieten tot het mosterdzaad juist onder staat
Na een paar uur staat het zaad droog; weer wat sherry erbij, en zo doorgaan totdat geen vloeistof meer wordt opgenomen
Eventueel wat dunne honing erdoor roeren
Een schepje van het zaad serveren bij een stuk kaas
Als voorgerecht met sla, vóór het nagerecht met een glas Malaga, of als borrelhapje
Met ook zwart mosterdzaad erdoor wordt het pikanter
Mosterd maken: het zaad malen. Smeuïg maken met wat je maar wil.
Ook een mooi merk
Konijn met mosterd
Marineer op een koele plek een wild konijn 24 uur in karnemelk, of een tam konijn 10 uur; draai regelmatig
Laat het konijn uitlekken, dep het droog en wrijf het in met mosterd
Laat een uur liggen en herhaal
Bestrooi met p/z en tijm
Doe in een ovenschotel een scheut olijfolie met daarin grofgesneden ui, blokjes hamspek, laurier, rozemarijn en peterselie.
Leg het konijn in de schotel en bak 50 minuten op 200 graden, regelmatig draaiend en bedruipend; voeg eventueel nog wat mosterd toe
Haal het konijn uit de schotel en houd het warm
Giet overtollig vet uit de schotel, en roer met witte wijn de aanbaksels los
Maak met room een saus van de inhoud van de pan en serveer die bij het konijn
De beroemdste Noord-Europese mosterd
Taugé met ei en mosterd
Eieren mollet koken (met koud water opzetten, goed aan de kook laten komen, vuur uit en nog zeven minuten laten staan)
Taugé kort blancheren, in een sla-mand het water eraf slaan, grove mosterd erdoor roeren en serveren met de -halve- eieren
Voor bij de Weißwurst, op zondagmorgen in Beieren in het café
Zitten ze in herteleren broeken (lange) met Stickerei
€ 3.000 de broek
Eigenlijk is het een soort Süßer Senf