maandag 21 augustus 2017
Gekookt
Nierbroodjes
Ik maak dat altijd met lamsnier
Net zoals je Riñones al Jerez (nier met olorso sherry) altijd met lamsnier maakt
Eten we vanavond trouwens
Ontvliezen en aanhangsels eraf
Over het plat open snijden
In water met azijn laten liggen is onzin; goed spoelen
Witte handel weghalen
Grof snijden
Flink boter, hoog vuur, nier kort erdoor husselen en uit de pan (rosé!)
Kleiner snijden
Sjalot, knof, peper, tijm, laurier
Bloem...
Runderbouillon, Madera, dikke saus maken
Koud: nier erdoor
Rooster (in een pan) casinobrood aan een kant
Beleg met de ragoût op de gebakken kant
Paneer met bloem, ei (diep bord, ei, ding erin drukken, enkel zo lukt het), paneermeel
Bak op de gepaneerde kant
Bak na op de andere kant
Abrikozenjam
Gisteren heb ik herhaald hoe ik jam maak
Zie daar
Dit hier gaat op dezelfde manier
Goed rijpe abrikozen in vieren etc.
Gebruik wel limoensap!
Extra fraaie champignonsoep
Maak gewone champignonsoep, op welke manier dan ook (of, tsja, koop een blik...)
Ik maakte de soep van zelfgedroogde kastanjechampignons
Als je het zelf maakt, gebruik dan ipv zout "Steinpilz Hefebrühe" (gezonde winkel)
Olijfolie, boter, sjalot, knof...
Blokjes Portobello en heel fijn gesneden peterselie...
Heel fijn gesneden muntblad zonder nerf meebakken...
Soep erbij + witte wijn, Worcestershire, room
Proef op p/z
Jalapeño op gerookte kip
Een vondst!
Enorm lekker!
Ik pekel schijfjes jalapeño zelf, maar de super verkoopt ze ook
Een dag op pekel 40%
Helft pekel afgieten en aanvullen met witte wijnazijn
Een week laten staan
Zo'n schijfje op een plakje gerookte kipfilet! Like wow man!
Abrikozen-yoghurtijs
Abrikoos is lekker maar ook flets, wee
IJs dus als yoghurtijs maken
12 abrikozen heel kort door kokend water en ontvellen
In kwarten snijden
Behandelen als die jam, met 100 gram gele basterdsuiker
Na een halve dag twee soeplepels Pernod heel langzaam tot bijna aan de kook laten komen en dan meteen van het vuur af (= alcohol eruit; alcohol = antivries)
Pureren met het vocht wat zich heeft ontwikkeld, 300 cc volle yoghurt en die Pernod
150 cc room erdoor
Koelen, ijsmachine
Clotted cream icecream met Cherry Heering
God wat was dat vuil vies lekker, Goristus...
Je kan je die bitter-zoete smaak naast die roomzoete smaak niet voor de geest halen als je het niet hebt geproefd...
Dit móet je ooit gegeten hebben
Maar ja, die Clotted cream icecream moet je dan wel zelf maken natuurlijk...
Dzjiezus wat was dit lekker...
Op een hond
Een hond wiens naam was J. van Viegen
zag vijf gevulde schotels vliegen.
De eerste schotel was gevuld
met zwezerik en zure zult.
De daaropvolgende bevatte
een portie Belgische patatten.
De derde schotel vloog voorbij
vol versgebakken balkenbrij.
De vierde schotel, de dichtbijste
was ook met brij, maar ditmaal rijste-.
En wat nu zoudt gij denken dat
er in de vijfde schotel zat?
Ach mensen, laat u niet bedriegen.
Een hond heet immers nooit Van Viegen.
Kees Stip