dinsdag 25 juli 2017
Patatten!
Franse friet
Bij mosselen gekookt in groentebouillon
Dunne friet dus
Een dezer dagen nog dunnere, Pommes alumettes
En je hebt nóg dunnere, Pommes paille
Olijfolie, wortel...
Ui, prei, knof, grof gebroken witte peperbolletjes...
Selderijblad, peterselieblad...
Bouillon en witte wijn, en meteen dat mooie groentebouillonspul erbij, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en laurier en iets Fish sauce en iets Worcestershire en een mooi rijpe in stukken gesneden tomaat en trekken maar
Het wordt nogal sterk van smaak, maar dat is dus perfect voor het deeg voor de mosselkroketten, wat ik ervan ga maken
Afkoelen, zeven, en er mosselen in koken
En die friet bakken dus
Snijden, goed spoelen en goed droog deppen, eerst garen op 155°, koelen, afbakken op 185
Gekookt gebakken kriel
Met zalm en doperwten
Pocheer een goed compact stuk zalm (klap om en bind eventueel het dunnere deel) in visbouillon
Kook de kriel, giet af, laat drogen, en zet op met flink boter
Boter, sjalot, knof, grove witte peper...
Bloem...
De visbouillon, wat Oxo, wat Fino...
Proef op p/z
Warm diepvriesdoperwten in de saus
En ook de zalm
Gestoofde aardappel
Met tofu en ui
Gestoofde aardappel wordt veel te weinig gemaakt
Blokjes bakken met ui en knof, vloeistof erbij, stoven
Ik kocht Corn syrup, mais-melasse
Dat is Koreaans en ik ging zoeken naar het gebruik
Zie dit recept
Enorm lekker
Blokjes vastkokende aardappel spoelen en droog deppen
Bakken in pinda-olie, met flink veel zoete ui, knof en rode lombok (niet te lang bakken!)
Kippenbouillon, Light soy, Corn syrup (2 soy op 1 syrup)...
Het moet vrij vloeibaar zijn en blijven
Aardappelen bijna gaar: uit de pan en het spul wat inkoken
Plakken tofu (niet droogdeppen!) door rijstebloem
Bakken in pinda-olie
Het wat ingekookte spul op smaak brengen met wat sesamolie
Aardappel en tofu in blokjes erin
Bestrooien met geroosterd sesamzaad
Pommes Pont Neuf
Met Coke Can Chicken en appelmoes
Deze friet is grove friet
Maak appelmoes van Granny Smith
Blokjes, iets water, vuur, als de blokjes net prakbaar zijn water afgieten, prakken, uitspreiden op schaal, koelen, koeling
Kip opbinden na verwijderen staart en vette lappen en vellen (bedenk dat je de vette vellen kunt gebruiken om op de borsten te leggen; wordt het minder droog maar ook minder krokant)
Pikant gerookt paprikapoeder, zwarte peper, selderijzout mengen
Kip mee insmeren
Niet bang zijn: het wordt helemaal niet pikant
Friet voorbakken op 165°
De helft van de cola uit een blikje gieten (bewaren!)
Blik in de kip zijn kont (kip op zijn rug), opening naar boven zodat de Cola er niet uit loopt
Die moet in de kip verstomen
In de oven
Filetten steeds bedruipen of na en minuut of 20 met spek bedekken of met folie tegen droog worden
Drie kwartier voor een mooie scharrelkip
Rest Cola met kleingesneden jalapeño (het wordt nog steeds niet pikant), knof, limoensap en honing tot stroop koken
Kip ermee invetten
Nog 20 minuten
Friet afbakken op 195°
Kriel rauw gebakken
Met kip want friet trekt kip aan, en met peultjes
Kipje Rozijn!
Zie hier
De kip bruinen in boter
Forsch rode wijn erbij, en heel veel gepelde knoftenen
Flink rozijnen, tijm, peper, Oxo of zo
Stoven
Onderwijl de kriel in forsch boter bruinsudderen
Olijfolie, sjalot, wat knof...
Sauteer peultjes
Witte wijn en wat bouillon en kook bijna gaar
Nieuws, 11.00 uur, NOS
"Er wordt gunstiger weer verwacht om de bosbranden onder controle te krijgen"
Tante Betje!
O ja!
Ik vond nog een oud artikel over Groentijd en Vindicat
"Uitgemolken berichten over zwijgcontracten, die in beginsel niet in strijd zijn met het recht"
Zie dat stiekeme "in beginsel"
En vooral: nooit never gehoord van Onzedelijk beding
O ja!
Trump?
Fake news!