Sateh gemaakt met nasi voor het personeel van de bakkerij onder me
Wilden die Fransozen natuurlijk brood bij eten...
Het lekkerste met verse worst
Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende!
Uren leesplezier!
Dat is wat anders dan die Jonas Fluit in het Parool...
Tsja...
Ik schrijf in deze serie altijd iets in de trant van We hebben gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd, gestoomd en gebraden, maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
En bv gegrilde tofu ken ik helemaal niet...
Maar ja...
Worstjes kan je bakken en verder niks
Nou ja, pocheren of zo, maar lekker is anders
Maar kijk: je kan worstjes wel op heel verschillende manieren gebruiken
Neem die waanzinnig lekkere Toad in the Hole die ik gisteren maakte
Zie hier
Worstjes in Yorkshire Pudding beslag!
Zo, dat was recept nummer 1, en trouwens binnenkort kom ik erop terug
Voorgerechtje in mijn Bordeaux's favoriet goedkoop restaurant
Le Terminus, vlak bij het station dus
Dat suffe gerecht (nooit eerder gegeten) warme geitenkaas met tijm en honing is daar momenteel geweldig in...
De lekkerste worst in saus
Runderworst met paprika en ketjap
Worst half gebakken half gestoofd
Dit is comfort food 1970 maar de koriander is een modernisme
De knof en de gember ook
En runderworst vervangt de gewone vette
Bak runderworst half gaar in zonnebloemolie en haal uit de pan.
Bak in de pan ui en daarna knof en verse gember.
Kruid met versgamelen koriander en sambal.
Maak van het vocht een sausje met ketjap manis en iets ketjap asin.
Warm er blokjes rode paprika in op, en doe er dan schijfjes van de worst bij.
Laat doorwarmen tot de worst en de paprika gaar is.
Serveer met rijst.
Dit is een beetje alla Babi rietja aka Rietja rietja
Dit was het hoofdgerecht
Dat ijzer ziet er niet uit, maar alles top en helemaal zelf gemaakt
Niks potjes of diepvries
Perfecte sperzie ook...
Tomatensoep met worst
Rate-rate
Provence
Worst kort gebakken, wat langer gestoofd
Bak verse worst (die wat is ingeprikt) snel bruin in olijfolie.
Haal ze uit de pan.
Bak in de olie ui enzovoorts om tomatensaus te maken; gebruik geen groene kruiden en nog geen knof.
Giet bouillon bij de saus zodra die goed is, en voeg geplette knoflooktenen toe en vers salieblad.
Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht doorkoken met de worst erin en breng op smaak met z/p.
Leg sneden boerenbrood op soepborden, schep er de soep over, strooi er geraspte Parmezaan over en serveer met de worst.
Weer in de bakkerij
Pimientos del Piquillo, gevuld met bacalao
Een Spaanse klassieker
Risotto met worstjes
Risotto alle salchicce cipollata
Worst, half gebakken, half verrisotto't
Bak kleine verse worstjes (chipolata, eventueel merguez, longaniza, alhoewel in echte cipollata ui zit; de naam zegt het al) half gaar in olijfolie, met sjalot en knoflook.
Gebruik geen ui als u echte cipollata gebruikt.
Haal ze uit de pan, snijd ze in stukjes en doe die terug in de pan.
Maak er een risotto van maar gebruik rode wijn (liefst die lichtrode die in Spanje Clarete heet, of donkere Zuid-Portugese rosé).
Serveer met versgemalen Parmezaan.
Dit is in mijn favoriete middenklasse restaurant in Bordeaux
(Water? Lunch!)
Le Bistrot des Quinconces
Vlakbij het Monument aux Girondins dus
Worstjes met peultjes en muntchutney
Dunne worstjes, kort gebakken, kort gestoofd
Kleine verse worstjes aanbakken en uit de pan halen.
In dezelfde pan peultjes sauteren en ook eruit halen.
Ui en knof in dezelfde pan aanbraden.
Wat gemberpoeder erdoor roeren en er op laag vuur met muntchutney een sausje van maken, met ook nog een scheut sake en wat Japanse soja of Tamari.
Daarin de worstjes en de peultjes opwarmen.
Muntchutney
Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, lombok...
Mint sauce...
Op mooi zoetzuur brengen met rode Chinese rijstazijn
Herproeven op mooi zoetzuur na afkoeling!
Volgende aflevering zie hier
Weer een nepproduct van AH
Zie hier
Niks tranen? Hahahaha! Erger dan ooit (normaliter heb ik er nooit last van, maar nu...)
Niks schillen? Hahahahahaha! Zelfs de tweede rok moest eraf...
En zie de foto hieronder
En geen woord over de smaak
Nee natuurlijk niet
Je kan net zo goed piepschuim eten...
Wat een troep en wat een nep, maar wel peperduur natuurlijk...
Ik vond een Parool knipsel in een wat ouder kookboek
De Dikke Damkwaker publiceert een gerecht van Yvet Retteketet
Zo gaat die Haar van Boven te werk: je ziet het recept van Toad in the Hole, je vervangt de worst door geblancheerde prei, en de Yorkshire Pudding door bladerdeeg
Het culinaire onderkruipsel...
(Uhh, kruipen... wringen kan je beter zeggen...)
En o ja!
Ik heb nu aangifte gedaan tegen Koopjedeal
Wat een nep...
Betaal je € 40,-, krijg je niks, twee keer contact, twee keer geen antwoord
Ook aangifte gedaan tegen Fletcher Hotels, want die doen de handling voor Koopjedeal
Neem je daarmee contact op, beloven ze je in twee dagen de zaak op te lossen
Een week later nog niks
Wat een nep allemaal...