Kruiden voor kruidenbouillon
Een recept van Felix Wilbrink, Telegraaf
Ff wat uitgewerkt en verduidelijkt
Kruiden drogen, in de volgende verhouding (ik nam aan: in gewicht ná droging)
Kervel 6
Lavas 6
Basiel 6
Selderij 9
Klein knippen, goed mengen, in een grote pot
Uienvlokken (gedroogde dus) 3
Foelie, gebrokkeld, 1/3
Laurier 1/4
Kruidnagel (neem enkel verpulverde kopjes) 1/3
Tijm 1/4
Witte peper (grof gebroken) 1/2
Knofsnippers (gedroogde weer) ongeveer 1/10 van de uienvlokken
In een flinke pot, zodat je goed kan omschudden voordat je het gebruikt
2 eetlepels van pot 1 en 2 theelepels van pot 2 in 1/2 liter water
Langzaam aan de kook, 10 minuten sudderen
Zeven
Zouten
Heerlijk!
Sorbet van granaatappel-bosbessenssap
Hier ging het om de roots te vinden van ijs maken
Eerst waterijs
Perfect recept uiteindelijk geproduceerd
0,6 liter sap
Klein deel ervan in een pannetje
100 gram fijne kristalsuiker (fijne, want dat lost sneller op; je moet er alles aan doen (behalve als je net als die Volkskrantschrijvers een kunstgebit hebt) om zo kort mogelijk te koken; smaakverlies!)
Roerend aan de kook, en als de suiker voor 3/4 is opgelost van het vuur nemen en roerend laten afkoelen
Volledig afkoelen, in de koeling
Bak van de ijsmachine in de vriezer (-30°)
In de ijsmachine, spul erin, 20 minuten of 25 is genoeg
(Vriezer weer lager zetten)
(En Godverdomme wat was het lekker...)
(En Jezus wat is dit simpel te maken... )
Mini Vol-au-vents met lamsgehakt
Ja, die hadden ze bij Aldi...
Olijfolie, sjalot, knof (beide zeer klein gesneden)...
Het gehakt erbij met zwarte peper...
Zoute kappertjes erdoor (ietsje afgespoeld) en stukjes in melk geweekte ansjovis (ik gebruik natuurlijk ansjovis uit het zout, en daarom schrijf ik "in melk geweekte"
Vullen, oven
Heerlijk...
Cranberry-sinaasappeljam
Cranberries kort koken en afgieten en pureren
(De cranberries goed lezen! Alles wat gelig of bruinig of zacht of zo is: weg ermee!)
Op smaak brengen met sinaasappelsap
Geblancheerde sinaasappelrasp erdoor
Of: gebruik ipv sap en rasp zo'n flesje geconcentreerd sap)
Bruine suiker erdoor (tsja; het moet niet té zoet zijn)
Jam koken
Etc.
Cranberry ijs
Hetzelfde spul
Mengen met room en proeven; de cranberry smaak moet nog redelijk sterk aanwezig zijn
Fijne kristalsuiker erdoor roeren tot je denkt Dit is net te zoet
IJsmachine
Een variatie op mijn klassieke slasaus
Klassiek: mayo, yoghurt, Worcestershire, Amontillado, komijn, selderijzout
Nu ipv yoghurt kwark, en wat citroensap
(Geen foto)
Bressaola
Foto hierboven
Berggedroogd rundvlees
In Zwitserland Bündnerfleisch / Viande des Grisons
In Spanje Cecina
Die opmaak hierboven lijkt op een klassieke Gateau basque, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Lollies die ik vond bij de Zwei Brüder