vrijdag 7 april 2017

Zoutevis (2)



Maar weer eens inkopen

Ganzeneieren, eendeneieren



Bacalao, Bakkeljauw, Klipvis



Paprika gevuld met klipvis


Een beroemd Spaans gerecht


Neem paprika uit blik want vers zijn de benodigde driehoekige paprika`tjes ("Piquillo") hier niet te krijgen, of het moet zijn bij Westland Peppers

Week klipvis

Laat uitlekken, verwijder het vel en de graten en hak de vis fijn

Maak béchamel (met olijfolie, en begin met ui en knof), werk daar de vis door, laat aan de kook komen en laat 10 minuten zacht doorkoken, regelmatig roerend
Laat koelen

Laat de paprika uitlekken, bewaar het vocht, en leg mooie onbeschadigde exemplaren apart

Vul deze met de vissaus, haal ze door bloem en door losgeklopt ei en bak ze (niet teveel tegelijk) aan elke kant mooi bruin in een flinke laag hete olijfolie
Laat ze uitlekken en leg ze in een ingevette ovenschotel

Pureer enkele beschadigde paprika`s met het vocht uit het blik en met tomatensaus
Werk er nog wat room door, proef op z/p en giet rond de paprika`s in de ovenschaal
Bak 15 minuten op 180 graden



Gerookte heilbot
Ook de zalm van Steur is geweldig


Bacalao met witte bonen

Portugal


Het hoort eigenlijk met Frade, heel kleine witte oogboontjes

Week de bacalao

Week en kook de boontjes en laat afkoelen in het kookwater
Bewaar het kookwater

Kook de vis kort en pluis uit elkaar; vellen en graten weg

Bak in olijfolie ui en knof aan, en kruid met z/p, iets komijn, iets kruidnagel en iets nootmuskaat.
Bak de gekookte vis mee, maak ietsje sauzig met het kookwater van de boontjes en warm er de boontjes in op



Guave


Bacalao met appel

Huesca (Spaanse Pyreneeën)


Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte vis

Leg daarop een laagje zure appels, in stukjes

Druk iets aan en giet er een flinke scheut witte wijn over

Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden



Jamón de Jabugo
De beste Spaanse ham


Cassave met bakkeljauw
Telo

Suriname


Week bakkeljauw twee uur in water, op zijn Surinaams; acht uur op zijn niet-zwetende-mensens

Kook blokjes geschilde cassave gaar in water met zout
Gebruik aan gewicht één ongeweekte bakkeljauw tegen vier ongekookte ongeschilde cassave

Stroop het vel van de bakkeljauw en leg 10 minuten in zacht kokend water
Laat uitlekken, haal er de graten uit en trek in stukjes

Bak in olie ui, knoflook, trassi bakar en Madame Jeanette-peper kort aan
Voeg de bakkeljauw toe en bak die bruin, af en toe omroerend
Voeg tomatenpuree toe met selderij-blad
Warm door, af en toe roerend

Voeg de cassave toe en laat een minuut of 10 zacht doorkoken.

Proef (Surinamer zijnde) op zout.



Frenched racks van geit


Gazpacho manchego kan je ook met bacalao maken

Aanbakken (met bv ook stoofpatrijs, of slakken), dunne tomatensaus, bonden met tortas (sefardische matze)


Klipviskroketten

Maak het deeg met het kookwater en voeg stukjes vis toe


Linzen met bacalao

Week de vis maar kook ze niet

Doe ze bij de linzen als je die opzet



Zie  hier een link (ff naar beneden scrollen) naar stamp zoutevis




Shiso



Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)


O ja! Moet je dit ontzagwekkend gekut zien hier
Ik bedoel waar het artikel over gaat
Dank Peter!
(Reactie Loek: Dat is zo'n getalenteerde familie, die familie Krabbé... Papa Jeroen menigmaal vanuit het Vondelpark gesignaleerd "achter het raam van zijn atelier, met een penseel in zijn bek" weet ook heel veel. Elke aflevering van de serie over Picasso begon hij met te vertellen dat het de rijkste schilder betrof. Zo werden wij, kijkertjes, eens flink bijgeschoold op het gebied van de beeldende kunsten. Die dikke nek, die zoon, is zo ontzettend dom, die weet niet eens dat ie niks weet. Al die kinderen hebben ook weer kinderen, dat wordt nog lachen in de toekomst.)
(Reactie Peter: Jeroen Krabbé werd op de Rijksacademie getild door de lullenschilder Melle. Nou is dat niet zo raar, alleen hij was geen groot schilder. Z'n vader en grootvader wel en die ene zoon kan het ook. Je ziet altijd precies welk kunstboek Jeroen Krabbé bij welk schilderij open had liggen. Dat met die penseel in z'n mond zal wel kloppen. Liever nog reed ie blits op z'n fiets met een vers opgespannen 'doek' door het Vondelpark naar huis. Net gekocht bij van Beek.
Loek heeft gelijk maar in James Bond was ie goed.
)