dinsdag 25 april 2017

Zoet (2)



Vast wat plaatjes uit Praag

Charcuterie
Grootste stuk is Praagse ham
York, niet in de oven geweest, licht gerookt



Koekjes met amandelspijs

Suspiros Bilbainos
Zuchten uit Bilbao

Je hebt ook Suspiros de monjas, Nonnenzuchten, maar dat is wat anders
In België heet dat Nonnenscheten
Zie verderop


375 gram zachte reuzel goed kloppen met evenveel suiker.
Stuk voor stuk 12 eieren erdoor kloppen.
125 gram amandelspijs en wat kaneel erdoor werken.
500 gram bloem idem.
Platte lap ervan rollen, vormpjes uitsnijden, en die op een plaat op bakpapier leggen.
Met ei inwrijven, met suiker bestrooien en bakken op 170 graden.



Op tafel in de kroeg


Kweeperen-puree


Schil de kweeperen, snijd ze in stukken en verwijder eventueel zwarte delen.

Kook ze gaar in water met suiker, een flinke scheut grenadine en een gespleten vanille-stokje.

Giet af, verwijder het vanille-stokje en pureer.

Proef op suiker.



Friandises in een sjieke tearoom
Maar tearoom of niet: op zondag om 12.30 uur zitten ze er aan de gegrilde varkensknie



Meloen met gember

Een klassieker uit de Indiase koloniale keuken
Later ook in de Nederlands koloniale terecht gekomen


Serveer meloenschijven bestrooid met geraspte gemberbolletjes (of met bakgember) en met wat gembernat eromheen.

En met slagroom natuurlijk.

Die bakgember, dat is wat in die groene gemberpotten zat
Maar met geraspte stemgember vind ik het lekkerder
Bij bakgember zit ook weinig vocht, maar dat kan je natuurlijk met gembersiroop compenseren



Een werkelijk uitstekende wijn


Nonnevotten

Vlaamse nonnenscheten
Pets de nonne


200 cc. melk iets opwarmen met wat zout.

Door een zeef 500 gram bloem erbij en goed door elkaar werken.

Als het wat afgekoeld is er gedroogde gist doorwerken (hoeveelheid zie de verpakking) en 100 gram suiker.
Laten rijzen onder een vochtige doek en tot een bal kneden.

Daar balletjes van maken, van die balletjes worstjes maken en die worstjes in een knoop leggen (vandaar Nonnenscheet) en die knopen op een ingevette plaat laten rijzen.

Drie minuten frituren op 180 graden.

Laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker.



Zo wordt die Praagse ham geserveerd
Mosterd, mierikswortel, augurken, pepers uit de pekel



Nougat



Breng in een vertinde pan anderhalve kilo ontvliesde amandelen met 350 gram poedersuiker en een kilo sterk

smakende honing aan de kook.
Laat een kwartier, steeds roerend, doorkoken.

De amandelen worden bruin, en op het moment dat ze beginnen te splijten 350 gram bloem door de massa roeren.
Laar drie minuten goed roerend doorkoken.

Als de suiker begint te carameliseren er heftig roerend een glas droge witte wijn door werken.
Laat roerend doorkoken tot de wijn is verdampt.

Giet in een platte vorm of vormen waarvan de bodem is bedekt met ouwel.
Leg op de nougat weer ouwel en klop die met een lepel vast op de massa.
Laat koelen op een koele plek.
Snijd in repen.



Trdelnik
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)