Voorlopig wat plaatjes van een bakkerij annex banketbakkerij
Daar woon ik boven
Nou ja, nu ff niet
Vroeger wel, en binnenkort weer
Een tijdje geleden maakte ik Blini
Dat was een simpel recept, wat ik gaf (maar met de Smetana en de kaviaar wow!)
Hieronder een meer serieus recept
Blini
Maak pannekoekbeslag van boekweitmeel, melk (niet koud!), wat zout en met flink ei erdoor.
Er kan ook crème fraîche door, of beter Smetana.
Roer gist door het beslag en laat een uur afgedekt met een doek op een warme plek staan.
Bak er pannenkoekjes van in boter (of beter ghee).
Serveer met Smetana, en kaviaar en/of gerookte zalm en/of zoute haring en/of zalm- of forelkuit.
Er kan ook dille bij en/of gehakt ei.
En wodka, natuurlijk.
Of serveer met Smetana en bosbessen...
Blini uit Sint Petersburg
Gebruik 1/3 tarwebloem en 2/3 boekweitmeel.
Aanmaken met half om Smetana (of Crème fraiche) en eigeel (een eigeel op 100 gram bloem + boekweit).
Laat een uur staan.
Klop de eiwitten stijf en werk die voorzichtig door het mengsel.
Laat weer een uur staan.
Bak de blini.
Polderkoek
Volgens mij is het Fries.
Schaft-gerecht; wordt koud gegeten.
Maak pannekoekbeslag, maar gebruik een mengsel van melk en zwarte koffie.
Maak er spekpannekoeken van.
Bak de spekjes, uit de pan, beslag erin, spekjes erover.
Niet het beslag bij de spekjes gieten; dan drijf je ze allemaal naar de kant.
Serveer met stroop.
Spekpannenkoek met guanciale
Guanciale is gepekelde kinnebak
Guanciale-blokkies uitbakken (gaat snel) en uit de pan.
(Normaliter laat je plakjes guanciale heel langzaam uitbakken, voor pasta en zo.)
Pannenkoek bakken, spekjes erop. Geen zout in het beslag.
Serveer met Turkse druivengelei of een andere fruitstroop.
Een bûche, een stronk
Kerstmis