Ovenaardappelen, kriel, friet, puree
Ovenaardappelen
Met Langres en zoete ui
Een soort Tartiflette
Aardappelen ± koken
Rookspekjes aanbakken
Uien erbij in zeer fijne halve ringen en lang zacht stoven met boter en wat knof
Doorstoven met een scheut rosé en wat paddobouillon (ik gebruikte Steinpilz-Hefebrühe, eco-winkel)
Ovenschotel vetten, schijven aardappel, oven, peper, ui, aardappel, oven, peper, plakken Langres, oven
Ik heb nou alle kazen gehad waarmee je zoiets moet maken
Allemaal heel erg rijp
Reblochon, Herve, Munster, Maroilles, Harzer...
Rest er nog een: mooi sterke Deense Tilsit
Ik zat te denken om die Tilsit de laatste vijf minuten in de oven te toppen met witte ui, ff door de olijfolie gehaald
Als contrast naast die zoete ui...
Kriel
Met zuurkool en Frankfurters
Kippenvet, ui, knof...
Zuurkool erin aanbakken en met twee vorken uit mekaar trekken
Karwij (fijngewreven), jeneverbessen (geplet), witte peperbolletjes (heel), laurier en gerookt zoet paprikapoeder erbij (er gaat niets boven La Dalia)
De boden van een stoofpan bedekken met speklappen zonder zwoerd
Zuurkool erop
Kippenbouillon erover en een scheut Fino
Heel lang heel zachtjes stoven; nooit roeren
Kriel erop en garen
Frankfurters (neem echt goede!) erop warmen...
Serveer met scherpe mosterd (ik maakte Colman's)
Friet
Met Gammon and Bangers en met doperwten
Ook hier zoete ui stoven met knof, boter, maar nu met later witte Côtes du Rhône
Bacon en worstjes bakken, worstjes uit de pan, bacon laten voortsudderen
Friet voorbakken in Blanc de bœuf
Doperwtjes koken en bij de ui met het baconvet
Worstjes daarop warmen
Friet afbakken
Serveer met goede mayo, goede piccalilly (Mrs. Darlington's), en de klassieke mosterd die hierbij hoort, Tracklements
(Eigenlijk moet het met van die grote gifgroene doperwten...)
Aardappelpuree
Met zoutevis en bleekselderij
Ik heb het recept voor zoutevisburgers (alla tunaburgers) van Fanny Farmer gevolgd min of meer, maar één grote bak gemaakt
En de olijven erbij verzonnen
Week zoutevis, proef het water, ververs?
Niet helemaal zoutloos laten worden!
Aardappelen koken, puree van maken met witte peper, nootmuskaat, volle melk en boter
Vis in schoon water kort koken
Afgieten, koelen, uit elkaar peuteren en vellen en graat weg
Olijfolie, flink ui, knof, gedroogd rood pepertje...
De helft in een andere pan, met stukjes bleekselderij en wat witte wijn en bouillon
Bleekselderij bijna gaarkoken
Bij de andere helft de vis en flink peterselie
Bakken
Wat koelen
Meng vis, stukken zwarte olijf (droge soort) en de puree
Vette ovenschotel, stamp, gesmolten boter, paneermeel, oven
Serveer de bleekselderij ernaast
Kookvocht versauzen
Gekookte aardappelen
Met forel en verse zilveruitjes
Boter, soepgroenten (prei, wortel, selderijblad, peterseli, ui, knof)...
Zilveruitjes meebakken...
Visfond erbij, Muscadet, z/p, tijm, saffraan...
Rode "peperbolletjes" erbij en ietsje gekneusd venkelzaad...
Proef
Kook er de aardappelen in
Eruit, samen met de uitjes
Pocheer er de forellen in
Bak de kriel lichtjes in boter
Forel eruit, uitjes erin warmen, eruit, gezeefd inkoken met room
Hahahahahaha!
Ik sprak een ouwe vriend, we haalden herinneringen op, ik zei Weet je dat nog, van je zoontje, toen ie 12 was, met zijn nichtje van 11?
Kwamen ze er achter dat die lagen te wippen
"Hoezo mag dat niet? Dat doen we altijd!"