zondag 30 april 2017

Van alles



Vandaag maar weer eens inkopen

Mosterd uit Venlo
1804: bezoek Napoleon aan Venlo



Ik las een artikel over Nantes in Trouw

Daar moet ik ook eens een keer een paar dagen heen
Staat nu in het rijtje naast Strassbourg met Karlsruhe, Budapest, Den Haag-Leiden (die eetschilderijen-tentoonstelling en in Leiden al die musea) en dan reis ik via Leeuwarden (Fries Museum), Bordeaux, Lissabon, en Leuven met Louvain la Neuve
Dat lukt me dit jaar, verdomd
Ga ik ook nog een lang weekend naar Assen (Mongolen tentoonstelling) en idem via Borkum naar Emden



Morgen zal ik er hier bij zetten hoe het smaakte
[Mooi lekker zacht en vol en vet]


Maar goed,
Nantes

Chocolatier Gautier / Patisserie Debotte zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Kaaswinkel Beillevaire zie hier

Passage Pommeraye zie hier
Komt nog niet helemaal uit de verf (de site dan dus)

Markthal Talensac zie hier

Restaurants zie hier



Daar zou die Kleynejan wel aan mee willen drinken...


En over Nantes gesproken:
de beroemde Gâteau nantais

Grof gezegd: geglazuurde rumcake

Zie hier

Zie het recept hier



Of aan deze!!


Iemand verbaasde zich over vier soorten boter in mijn koeling

Kijk;

Je hebt een goede smaak en je kan goed koken, of je hebt dat niet allemaal

Gezouten Beurre d'Isigny voor als ik ergens boter op wil smeren

Ongezouten Lurpak om in te bakken

Ongezouten witte boter (het tegengestelde van grasboter dus) voor patisserie
(Ik gebruik Bio+ van de Superunie)

En geitenboter waar je zo mooi een ei of een tartaartje of... in kunt bakken


Ik heb ook vier soorten uien...
Gele, witte, zoete, rode
Nog afgezien van sjalotten...



Tsjechische kers-pepers
Ik kende ze wel uit Hongarije (en enkel rode), cseresznye paprika
Daar maken ze er pikant paprikapoeder van
Is familie van Spaanse Ñora
Daar maken ze iets pikant paprikapoeder van, de klassieke pimentón


Gisteren enorm lekker Egyptisch gekookt

Kip met groene olijven in een gebonden saus met mastiek erdoor
Enorm lekker...

Met linzen met taklia erover

Ach ach ach ach ach wat kan ik toch enorm goed koken...



Nieuw bij AH


O ja!
Woehahahahahahaha!

Had ik niet eens gezien!

Achterplat van de Grote Kleynekwaak!

Yvette van Boven: "Otto schrijft zoals ik zou willen schrijven en weet alles wat ik nog zou willen weten"
Woehahahahahaha!

Alles behalve hoe kan ik lekker koken dan toch, woehahahahahahaha!

Maar goed, ik hoorde dat die Kleynejan toen natuurlijk Yvet weer in d'r kont moest komen blazen
Hij schijnt toen iets bij de brandweer geritseld te hebben...



zaterdag 29 april 2017

Borrelhapjes



Schijnt goed te zijn
We zullen zien zei de blinde


Want daar ben ik ff mee bezig ivm

mijn verjaardag!



Joods bittergarnituur


Rol plakken van een dikke ossenworst rond gehalveerde augurken en/of rond Joods zuur.

Serveer met Amsterdamse uien en mosterd en/of mierikswortelsaus.



Enorm goed!


Paprika-hapjes, vis


Snijd lichtgroene punt-paprika`s in de lengte in tweeën

Vul met

* fijngesneden icebergsla (nu ff geen kropsla!), aangemaakt met olie en azijn, met daarop garnalen

of
* fijngesneden icebergsla belegd met gemarineerde inktvis of octopus

of
* idem met gerookte zalm en verse dille

of
* idem met gerookte forel en mierikswortel-saus



Mooi!


Paprika-hapjes, vego


Snijd lichtgroene punt-paprika`s in de lengte in tweeën.

Vullingen:

* goed uitgelekte bonen (koud) met pesto waarin knoflook en die iets dun gemaakt is met olijfolie

* stukjes Çiftlik (ik bedoel nu die belegen Feta; Turkse winkel), door olijfolie gehaald en waarover gesnipperde lente-ui

* tartaar waardoor bieslook, peper en zout

* uitgelekte mais met een mengsel van chilisaus en soja

* schijfjes champignon die gemarineerd zijn in olijfolie met wat azijn



Aardig
Wildplukken in Frankrijk, toen hier nog niemand ervan had gehoord


Vis

Wat dacht u van harde harder?
Gedroogde harder
Stukjes van knabbelen, om en om met een hap goed brood

Of spekbokking
Koud gerookte bokking
Uithalen, vel eraf, filets van de graat nemen en eten op zuurdesembrood met peper en citroen

Idem met gerookte haring

Of kipper
Soort gerookte haring of kleine schelvis
Eventueel warm stomen

Of braadharing, ook wel panharing
Gepaneerd-gebakken haring, ingelegd in azijn.
Laten uitlekken en eten maar.

Of gerookte poon

Ja, of rolmops natuurlijk...



Staan een paar aardige dingen in


Maar goed

Wat ga ik serveren?


Veel stokbrood en ciabatta

Pak Aldi Griekse groene pepers

Mooie droge zwarte olijven

Radijs met selderijzout

Knofmayo met crème fraiche, Worcestershire, komijn en Fino

Tête de moine in een girolle

Kaascrackers (Ziegler; enorm lekker)

Blokjes jong belegen Beemster met gefermenteerde Tianjin knoflook-kool

Bali telor met lontong

Gefrituurde tofu met pindasaus

Scheermessen van de gril

Creuses met Emmentaler uit de oven

Braadharing (zelfgemaakt ja!)

Gerookte paling met appelstroop op toast

Kaviaar met blini en Smetana

Half ei gevuld met foreleitjes

Pimientos del piquillo met bros gebakken plakjes ontbijtspek en knof-olie

Spread van ossenworst, rode pesto, zilveruitjes en kappertjes

Ballotine de foie gras met brioche-toast

Spiesjes knakkig runderhart

[Dat moet genoeg zijn ¦¬]



Mooi!



O ja!

Guanciale!
Kinnebakspek!

Wat zeg ik? Kinnebakspek?

Integer kinnebakspek!




vrijdag 28 april 2017

Van kop tot staart?



Wat foto's uit Praag
De Parijse straat
Daar zit "alles"



Al die

van kop tot kont

schreeuwers:

Allemaal gelul


Huivers in de Volkskrant een paar dagen geleden
(of Snuivers of Schuivers of hoe heet ie)
Kwaak! Kwaak! over Van kop tot kont

En waar kookt ie mee?
Met "runderstoofvlees"
Tsjongejonge... de van kop tot kont lul

Nee! Je moet kijken op Samen Een Koe Kopen!
OK, gaan we doen, kwaaksliert
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Een afschuwelijke website waar een belerend type (wat je niet kan wegklikken) aan je kop begint te slijmen (klik op Hoe werkt het)(of liever: klik niet op Hoe werkt het)

En dan moet je ontzettend zoeken, en nog gaan bestellen ook, en dan pas kom je bij die "kop tot staart"




Het allereerste wat dan opvalt: niks kop en niks staart
Ga naar "bestellen" hier (alle links hier in een nieuw venster) en klik dan op "Extra vlees toevoegen"
Jezus Gristus wat super spannend! Rundertong is het aller enige wat buiten de normale zaken valt...
"Van kop tot staart", lazer op met je popi gekwaak!

Maar goed, we namen contact op

Het vlees van de kop wordt er grotendeels afgepeld en gebruikt.
O ja? En hoe dan?
En wat doe je met het -heerlijke!- verhemelte? Mag ik aannemen dat je daar geen verstand van hebt?

We gebruiken echt alles, niet alles mag in het pakket. Zoals orgaan vlees
Gelul

[van orgaanvlees] gebruiken wij wel de lever
Goh! Van kop tot staart!

pens en het hart wordt gebruikt voor hondenvoer
Godverdomme, en dat noemt zich Van kop tot staart...

De staart [...]wordt los verkocht onder de button "los vlees bij bestellen"
Dat is niet zo!

Leuk dat u er zo bewust mee omgaat. Met vriendelijk groet, Kirsten Marsman
Flikker op en ga er Godverdomme zelf een keer bewust mee om

(En waar is de long en de milt en de hersenen en de...)

(Marcus Gluipers is het soort psycholoog dat door Prik ongenadig afgemaakt zou zijn)(en terecht)(experimentele psychotherapie, flikker op!)




Ik had nog van alles trouwens

Nieuws NPO, over W A: "Zijn oma Wilhelmina"
Domme lul

Het diner: Zalmtompouce, Tournedos, Terrine fruit
Drie dingen waar je niks mee kan als culinair commentator
Terrine fruit? Ik vraag me af of dat wel een terrine was...

O ja! Hahahahahahaha!
Had ik helemaal niet gezien!
Op het achterplat van de Kleyne Groot!
Yvet Retteketet: "Onno schrijft zoals ik zou willen schrijven en weet alles wat ik nog zou willen weten", kan het sneuër?
En o ja, ik hoorde dat die Otto dus Yvet dan dus weer in háár reet moest gaan blazen, en dat ie daarvoor een brandspuit had gehuurd! Als ik lieg dan lieg in in commisie!




Doehoei!!


O, trouwens, ik heb een gouden Bulgari brilletje
Rommelmarkt Utrecht jaren geleden
1 gulden 50...


En o ja!
Ik heb vanavond in de kroeg nog even uitgelegd hoe dat zit, dat AH zogenaamd de goedkoopste is
Kijk, je koopt erwtensoep van Unox, en dan is AH goedkoop
Maar nou heb je weggooischeermesjes nodig
AH heeft er twee in een pakje (niks anders), en die kosten 0,82/stuk
Maar al die SuperUnie winkels, waar die erwtensoep 10 cent duurder is, die verkopen pakjes weggooischeermesjes die 28 cent/stuk kosten...

Misschien begrijpt u nu de nep van "AH is de goedkoopste"...


donderdag 27 april 2017

Zoet (3)



Wat inkopen vandaag

Dit liet ik proeven
Unaniem: prima spul
Lekkere knabbeltjes erin


Tostones

Cariben


Bak stukjes bakbanaan van ongeveer een centimeter dik goudbruin in de frituur, op ongeveer 160 graden.

Laat ze uitlekken en druk ze een voor een plat, op de snijplank, met een koksmes.

Frituur ze snel krokant op 190 graden.

Laat uitlekken en bestrooi met zout.



Cibule sazečka
Zaaiui
Shit...
Ik dacht al, wat een kleine uitjes...
En ik wil er best toch wat van gaan maken, veel werk of niet, maar dat moet je niet doen
Zaaigoed zit vol gif


Stoofperentaart


Roer 100 gram bloem zacht met 100 gram witte basterdsuiker.
Werk er, heftig klopend, een voor een twee eieren door, wat limoen-rasp en -sap, wat zout, daarna 100 gram bloem (zoveel mogelijk voorzichtig erdoor spatelen; zeef de bloem dus boven het mengsel) en bakpoeder.

Vet een springvorm in, bestrooi bodem en wand met paneermeel; bekleed bodem en wand van de vorm met het deeg en vul met kleine stukjes stoofpeer of harde handpeer.

Bak 45 minuten op 180 graden.



Tsjechië
Heerlijke frisse sambal, zeg maar


Pruimen-broodtaart


Kook een kilo ontpitte pruimen met het rasp en het sap van een sinaasappel, kaneel, kruidnagel en 150 gram bruine suiker in een pan met een deksel erop tot de pruimen geprakt kunnen worden.
En prak ze dan dus.

Beleg een diepe ovenschotel met beboterde sneden brood, pruimenspul, brood etc.

Bak 25 minuten op 160 graden.



Korbacik
Tsjechische kaas, de onderste gerookt
Hetzelfde idee als Mozzarella en als Scamorza
Kneden en vormen, maar hier wat extremer



Pinda-koekjes


Roer 100 gram boter met 75 gram rietsuiker romig.

Werk er een eigeel door en 225 gram bloem.

Werk er pindakaas doorheen tot je een dik deeg hebt.

Maak er platte koekjes van, leg die op een ingevette bakplaat, wrijf ze in met stijfgeklopt eiwit en bestrooi ze met fijngehakte pinda`s.

Bak 20 minuten op 180 graden en laat koelen op een rooster.



Ook Tsjechische kaas
Is een rondje met een gat in het midden, maar ja, in de koffer...
Sterk smakende Camembert, zeg maar
Heerlijk was het in een ovenschotel



Perzik-peperjam


3 kilo perziken in blokjes en met 4 koppen suiker laten staan, regelmatig omscheppend, tot zich flink wat vloeistof heeft gevormd.

Breng aan de kook met 1 kop water en twee in de lengte gehalveerde rode habanero's.
Eventueel zonder pitjes...

Laat 5 minuten sudderen, steeds roerend.
Verwijder de pepers.

Laat op hoog vuur inkoken tot een druppel op een koude lepel mooi stolt.



Rote Grütze thee...
Wow...
Proefde het nog niet maar het ruikt heerlijk




woensdag 26 april 2017

O ja!




Dat vergat ik nog


Kijk, hierboven zie je betrouwbare Google Analytics van deze site.
12.00 - 17.00 168 bezoekers (enkel Nederland ja!; zie het volgende plaatje) (uhh, en op een zeer slappe dag ja, middag vóór Koningsdagavond...)




Zie die 168 = Nederland, en zie de datum.

Maar nou de shit- (maar toch interessante) analytics van blogspot!

Zie hieronder




Zie de (zelfde) datum, zie de 700 bezoekers, en zie dat ze zowat allemaal uit Frankrijk komen

Wat is het verschil?
Het verschil is de spam bezoeken hier door die sneue wijnkwaker Kleynejan
Spam bezoek wat er door Google Analytics keurig uitgefilterd wordt

Uhh Kleynejan: bereid je voor op de volgende aflevering over je grote kwaakboek!
Lachen gieren brullen over pagina 401 tot 500!
(Elke 100 pagina's verder staat er meer gelul in...)
(Verdomd: ik zou het gelul niet eens kunnen verzinnen, verdomd...)



O ja! Mooi!
Vond een Joop Visser Jaap Fischer die ik niet ken

Hoor hier (alle links hier in een nieuw venster)



Een restaurant



Wat inkopen bij de Zwei Brüder

Deze Letse gerookte sprot is werkelijk weergaloos lekker
Super klein
(Grote gerookte sprot in Nederland op de markt:
Niet te vreten)


Ik ben zeer regelmatig enkele dagen in Venlo, en dan ga ik steeds bij een ander restaurant eten. Dat kan prima: je struikelt er over de restaurants, bistro's en brasserieën
En nou was ik bij Enfin

Discussie over wijn, en verdomd: ze hebben er verstand van!
Zie ook de wijnkaart hier (alle links hier in een nieuw venster)
Een manco: er staat geen Médoc op

(Je kan doorklikken naar de menukaart, en daar staan wat fouten op, maar daar hebben we het nu niet over)

Maar goed
Amuse: iets van kabeljauw, terwijl ik rode wijn zit te drinken
Iets van aardappel in een eierdop, doemenelol...
En geen gedoe met 12 ingrediënten, en die vis was ook nog ijskoud



Heerlijk!
Ook de uienvariant is heerlijk


Rode wijn
De eerste was Tempranillo; mooi fris
De tweede Sicilië, mooi vol

En ik kreeg pas boter en brood toen het hoofdgerecht werd geserveerd
(Ik had geen voorgerecht, maar toch)(Vroeger was ie katholiek / Een pijler van bedrog, / Nu is ie niet meer katholiek / maar toch maar toch maar toch; luister hier)
(Een botermesje had ik al wel...)
Guernsey boter; mooi, maar Isigny is beter

Rare zoetige minibroodjes, een wit, een mais of pompoen of zoiets
Een tomaat?
Doe normaal...
Alhoewel die tomaat? qua smaak redelijk was, maar net als de rest erg klef

Anjouduif met ganzenleverkrullen
Godverdomme: de duif 100% perfect!!
Ook de poten!
Die moeten apart gegaard, gestoofd worden, maar die waren (desondanks zou je haast zeggen) nog prachtig met beet!
Perfect!



Kijk, dat kan ik natuurlijk ook zelf maken
Ik hép het zelfs al eens gemaakt
Wat zeg ik? Eens? Meerdere keren
Maar iets anders is dat je wil proeven hoe "men daarginds" vindt dat het moet smaken
Ik zag de kappertjes op het etiket
Dat stemt tot vertrouwen


Waar kom je zoiets ooit tegen? (Ik heb het nou weer over die duif, ja; wel opletten)
Ik hoor het graag
Niet "erg goed" of zo, nee: 100% perfect ja

En dan heb ik het nog niet eens over die uitstekende ganzenleverkrullen, of over de perfecte combinatie met die duif, maar ja, dat wisten we al

Een opmerking: hier had ik eendenlever gekozen
Iets meer body in de smaak; dat moet bij die duif wel fijn maar niet superfijn
Maar wie ben ik...

En: zo'n kleingesneden duif koelt wel snel af op een onverwarmd bord jongens...

Friet prima

O, en wat minder tingeltangel aan de muur graag, spreken we dat af?



Dat kocht ik in het Limburgs Museum

bompa kos good tummere
heer maakde altied get
heer had 'ne hamer en 'n zeeg
dao wèrkde heer dan mèt



dinsdag 25 april 2017

Zoet (2)



Vast wat plaatjes uit Praag

Charcuterie
Grootste stuk is Praagse ham
York, niet in de oven geweest, licht gerookt



Koekjes met amandelspijs

Suspiros Bilbainos
Zuchten uit Bilbao

Je hebt ook Suspiros de monjas, Nonnenzuchten, maar dat is wat anders
In België heet dat Nonnenscheten
Zie verderop


375 gram zachte reuzel goed kloppen met evenveel suiker.
Stuk voor stuk 12 eieren erdoor kloppen.
125 gram amandelspijs en wat kaneel erdoor werken.
500 gram bloem idem.
Platte lap ervan rollen, vormpjes uitsnijden, en die op een plaat op bakpapier leggen.
Met ei inwrijven, met suiker bestrooien en bakken op 170 graden.



Op tafel in de kroeg


Kweeperen-puree


Schil de kweeperen, snijd ze in stukken en verwijder eventueel zwarte delen.

Kook ze gaar in water met suiker, een flinke scheut grenadine en een gespleten vanille-stokje.

Giet af, verwijder het vanille-stokje en pureer.

Proef op suiker.



Friandises in een sjieke tearoom
Maar tearoom of niet: op zondag om 12.30 uur zitten ze er aan de gegrilde varkensknie



Meloen met gember

Een klassieker uit de Indiase koloniale keuken
Later ook in de Nederlands koloniale terecht gekomen


Serveer meloenschijven bestrooid met geraspte gemberbolletjes (of met bakgember) en met wat gembernat eromheen.

En met slagroom natuurlijk.

Die bakgember, dat is wat in die groene gemberpotten zat
Maar met geraspte stemgember vind ik het lekkerder
Bij bakgember zit ook weinig vocht, maar dat kan je natuurlijk met gembersiroop compenseren



Een werkelijk uitstekende wijn


Nonnevotten

Vlaamse nonnenscheten
Pets de nonne


200 cc. melk iets opwarmen met wat zout.

Door een zeef 500 gram bloem erbij en goed door elkaar werken.

Als het wat afgekoeld is er gedroogde gist doorwerken (hoeveelheid zie de verpakking) en 100 gram suiker.
Laten rijzen onder een vochtige doek en tot een bal kneden.

Daar balletjes van maken, van die balletjes worstjes maken en die worstjes in een knoop leggen (vandaar Nonnenscheet) en die knopen op een ingevette plaat laten rijzen.

Drie minuten frituren op 180 graden.

Laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker.



Zo wordt die Praagse ham geserveerd
Mosterd, mierikswortel, augurken, pepers uit de pekel



Nougat



Breng in een vertinde pan anderhalve kilo ontvliesde amandelen met 350 gram poedersuiker en een kilo sterk

smakende honing aan de kook.
Laat een kwartier, steeds roerend, doorkoken.

De amandelen worden bruin, en op het moment dat ze beginnen te splijten 350 gram bloem door de massa roeren.
Laar drie minuten goed roerend doorkoken.

Als de suiker begint te carameliseren er heftig roerend een glas droge witte wijn door werken.
Laat roerend doorkoken tot de wijn is verdampt.

Giet in een platte vorm of vormen waarvan de bodem is bedekt met ouwel.
Leg op de nougat weer ouwel en klop die met een lepel vast op de massa.
Laat koelen op een koele plek.
Snijd in repen.



Trdelnik
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


maandag 24 april 2017

Hakblokkoppen

















Hij, computer, doet het weer. Ik heb daardoor, door dat defect aan de iPad, wel een enigszins opgeruimd huis gekregen en het boek "De Amerikaanse prinses" gelezen.

Van harte nog gefeliciteerd trouwens met je verjaardag en nog vele jaren met ingewanden en loshangende onderdelen die niemand wil eten en vaste onderdelen die heel zielig zijn om te eten en onderdelen van dieren die nog bij hun moeder horen, enz.enz.. Nou ja, je snapt het wel: nog veel jaren in goede gezondheid!

Dus jouw hoop is gevestigd op een echte kroeg? Ik was ooit in Leura (New South Wales) en daar was het om vijf uur plots donker. Zat je daar thuis met die hakblokkoppen om je heen.  Wat miste ik toen een kroeg op de hoek.

Ik zag kortgeleden een mevrouw die afkomstig was uit jouw dorp. Haar aanblik zou bevorderend kunnen zijn voor zwaar alcoholisme in haar omgeving en toen had ze nog niets gezegd.


















Ik liep in het park met de hond, prachtig was het buiten, en ik bedacht dat ik, naast "boekeleners bij  een kennis" een nog grotere hekel heb aan boswachters. Vroeger waren dat chagrijnige, oude, gluiperige mannen, maar nu is er een heel nieuwe soort. Tegenwoordig heb je die altijd lachende, huppelende meisjes, vooral op televisie. Ze kunnen enorrrrrrrm blij worden van een stukje zand, volgens hullie zojuist verlaten door b.v. een "roodgestreepteboomschorsknijter" of zo. Naast meisje staat dan een lullige slungel, ook in groen uniform en ook vrolijk te wezen. Ik geloof niets van wat ik zie. Dat meisje is, van zichzelf al, een soort blije geit, die ergens anders in de weg zou lopen. De jongen is er omdat hij naar het meisje kan kijken, van dichtbij en omdat zijn therapeut het wil.
Op televisie is soms een oudere natuurbeschermer in beeld: een forse man met een ovaal hoofd loopt in de camera te lachen. Doet denken aan Saartje van Swiebertje. Helaas heeft hij een hoed op en daarom mis ik een kanten kapje op zijn hoofd, maar we weten nu wel dat het Oranjetipje al weer is gesignaleerd. Hoera, het is lente!

Dag, Loek


Weemoed (2)




Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)


Maar goed. Ik ging hapjes maken voor op een feest bij Han. Bij de eerste prijsopgave van de ingrediënten, heel gematigd hoor, zei Han As Willem da zie dan slot ie me kapot. Enfin.

Ik was nog nooit in hun huis geweest, en dat was een mooi stadspand, van binnen een krot behalve de derde verdieping; die was opgeknapt met zit- en slaapkamer en keuken. Het feest werd op de benedenverdieping gegeven, deels in een ruimte waarvan ik niet kon vaststellen of dat nou origineel een binnen- of een buitenruimte was geweest. Ik was de hapjes beneden klaar aan het zetten, ging naar de plee en daarvan kraakte de vloer onheilspellend. Die plee beneden die werd nooit gebruikt. Ik zeg dat tegen Willem, van dat kraken. Niks aan de hand! Feest was aan de gang, gaat er een vrouw op die plee zitten, zakt ze met pleepot en al de kelder in. Huize Serajewo...

Mooi verhaal van Han. Kwam ze van een feest terug, moest ze kotsen, stond ze aan de zijkant van Central te kotsen, kwam Malle Eppie lang, Han hedde gij un vurke vur meen? Eppie, as ge me nou uurst lot uitkotse, dan kende wel tweeë vuurkes kriege.

Dat ze op Schier was, bij een of andere chirurg, dat ze me midden in de kroeg de slipjes had laten zien die ze daarvoor had gekocht, dat ze daar binnen niet mocht roken want dan zou de vrouw van die chirurg dat ruiken, dat ze buiten stond te roken, storm, Ik stond me vast te houwe aan den innige boom op dè hul eiland...

Wor godde gai hinne mè oew vakansie? Nor de grotte van Han!


Volgende aflevering zie hier




zondag 23 april 2017

Zoet



Paasnestjes


Zoete omelet


Maak een schuimige omelet met suiker.
Klop daarvoor het eiwit half stijf, voeg suiker toe en klop het helemaal stijf.

Klop de eigelen fluweling met een scheutje room en wat zout, en spatel er het wit door.

Bak er een omelet van in een grote pan, dus zonder al te veel de struif onder de omelet te moeten laten lopen.

Serveer met vruchtensaus, gemaakt van gepureerde vruchtenconserven en wat Malaga.



Van die Amerikaanse appels op de markt


Zoete omelet uit de oven



Klop eigeel met suiker goed schuimig.
Klop eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het eigeel; het moet geen volledig homogeen mengsel worden.

Bak de omelet een minuutje op vrij hoog vuur in een grote pan, die in de oven mag.

Zet ongeveer acht minuten in een oven op 180 graden.

Leg de omelet op een schotel, beleg een helft met warme vruchten-compôte waardoorheen warme vruchtensaus, sla dubbel en bestrooi met poedersuiker.

Met ook ijs erin en met slagroom en chocoladesaus erbij heb je Palačinka. Maak dan de vruchtenvulling minder sauzig.



Ga je ergens eten, neem je wat mee
Hoeft niet afgewerkt te zijn


Wentelteefjes, Spaans


Breng melk aan de kook met anijszaad, kaneel en suiker.

Giet over dikke sneden boerenbrood en laat die een kwartier staan.

Laat wat uitlekken, haal door losgeklopt ei en bak bruin in olijfolie.

Serveer met honing en noten.



Appel crumble
Ik vind het er niet goed uitzien


Tirami su

Trek mij omhoog (oftewel eet mij op)
Italië


Laat 250 cc. Marsala een kwartier op zeer laag vuur trekken met een gespleten vanille-stokje.
Haal het stokje eruit en laat de Marsala goed afkoelen.

Klop twee eiwitten met een eetlepel suiker stijf.
Meng met de Marsala.

Bedek de bodem van een schaal met lange vingers.
Besprenkel met een mengsel van koffie en Marsala.

Bestrijk met het marsala-eiwitmengsel.
Nieuwe laag lange vingers etc.

Bedek de bovenkant met Mascarpone en bestrooi met cacao.

Koel goed.




Soesjes voor zoete vulling


Tussen rechte haken: idem voor hartige vulling


Breng 200 cc water aan de kook met [flink] wat zout en 50 [100] gram zoete boter.
Voeg 100 gram bloem toe en klop met een stijve garde tot het deeg één klont geworden is.

Haal van het vuur en werk er beetje bij beetje vier [twee] losgeklopte eieren door.
Doorkneed het deeg minimaal 6 minuten.

Spuit er balletjes van op een ingevette bakplaat.
Zet ze een minuut of 20 in een oven op 200 graden; maak de oven niet open!
Zet de oven op 170 graden en laat de soesjes erin tot ze mooi luchtig zijn.

Laat ze koelen op een rooster.




zaterdag 22 april 2017

Asperges

















Zaterdag op de markt: kraam met mooie asperges, 5,50 per pond. Ik kocht ze, maar werd ondertussen afgeleid door aardbeien die er lekker uitzagen en lette niet op wat de koopman in een zak deed. Thuisgekomen ontdekte ik een serie wangedrochten, een was zelfs spiraalvormig. Met ongelooflijk de pest in liep ik terug naar de markt.
De koopman zag ik niet zo gauw en een ander sprak me aan, ik zei " Zie ik eruit als een idioot?" De man haperde en vroeg "Wa wa". Ik: "Omdat uw collega me een serie nageaapte boormachine-onderdelen  levert i.p.v. rechte asperges voor een behoorlijke prijs". Hij gooide de zak met inhoud schichtig weg, deed een grote greep in de kist met mooi spul en reikte het me, met excuses, aan. Ze waren zeer lekker. Ik heb ze overigens gestoomd.

Ik heb de internet apparatuur binnengekregen met een verkeerd snoer. De monteur komt donderdag! Niet te geloven, maar ik zal mijn mond maar houden anders zit ik nog langer zonder verbinding. Lang leve Ziggo. Ik mag ook een maand gratis films kijken.

Ik zit nu op de markt. Aan de bar in het café zitten twee mannen luid te praten over hun operaties. De dame achter de bar is ook kort geleden onder het mes geweest. Ze is vandaag voor het eerst weer aan het werk, maar ze had gisteren toch al even gauw de was opgevouwen. Als je hun gesprek hoort, lijkt het of ze klanken uitstoten, of gehoorgestoorden met elkaar praten, of je in Artis naast de apen staat, die klanken dus. Het café begint vol te lopen. Ik ga weg.

Dag, Loek



Weemoed (1)




Hoe ik op die Tostie Weemoed kwam, vroeg me laatst iemand. Nou simpel. In Tilburg heb je Café Weemoed, en lang geleden, rond 1990, was dat mijn stamkroeg. Ik was toen directeur van Museum Scryption in Tilburg.

Maar goed, dat café werd gedreven door Han en Willem, en Han vroeg me een speciale tostie te bedenken. Tostie Weemoed: kaas, mosterd, dragon.

Die Willem, dat was een type wat met enige regelmaat om zes uur 's morgens met een bebloede kop thuis kwam, of als ie hun dochtertje om vier uur bij de school moest ophalen daar om half zes verscheen. Een wat oudere man ook, dus tsja... Ik stappen met Han (forse rode krullenkop), Italiaan, verse zwarte pasta, kroeg in kroeg uit, Han afgeleverd bij het al gesloten café, Gij bent te zat om te fietse, -Ja hé en gij om auto te rije, Ja maar ik stu op vier wiele, dus Han in de auto.

Ik breng Han thuis, Stop maar hier, nie in de straat!, wij vrijen, op ene groot licht in de auto, zegt Han Da is gin vrije zo, staat er een auto met groot licht op voor me, Han stapte uit, gooit de deur dicht, trekt de deur weer open, Tis pliesie!, gooit de deur weer dicht. Komt die auto naar me toe, geen groot licht maar die stond op zo'n verhoogde chicane, stopt naast me, draait raampje open, ik idem zoef elektrisch, Waarom of ik daar stond. Ik zeg As gullie op dien chicane stut dan ken ik der toch niet dur? Han trekt deur weer open, Hou oew kop lul! Wats deur weer dicht.

Politie draait raampje omhoog en rijdt door...



Deel 2 zie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Ongelofelijk!

De mooiste foie gras die ik ooit heb gegeten, mousse, gans, gebrande suikerlaagje erop (super dun), cranberries, toast van brioche: 3,60 euro... In de winebar van Hotel Opera, Praag...
U hoort nog van mij!

vrijdag 21 april 2017

Vijf lente-gerechten



De bakkerij waar ik boven woon weer eens


Spread van artisjokken met garnalen


Hak gekookte gepelde garnalen en idem goed uitgelekte artisjokharten (gewichtsverhouding ongeveer twee op drie, de artisjokken uitgelekt) en meng.

Maak aan met mayonaise, vers geraspte Parmezaanse kaas, p/z, geraspte citroenschil en eventueel Tabasco.

Doe in een ovenschaal (zo klein mogelijk) en bak 10 minuten op 200 graden, of korter als het mengsel al eerder goed kookt.

Serveer met stokbrood.




Fricassée voor in bouillon

Zelfs in Frankrijk lees je dikwijls fricassé maar dat is toch echt fout


Maak een mooie bouillon, wat voor soort dan ook.

Sauteer verse of gekookte groenten in boter, een half uur voordat je de soep opdient.
Begin met sjalot en knoflook.

Roer er bloem door, laat iets bruinen, roer er wat bouillon door en doe het geheel in de soep.

Groenten: meiknol, wortel, ui, tomaat, prei...



Brioche-brood


Kreeft met Caribische saus


Pel een kreeftstaart, snij het vlees in moten en bak die op half-hoog vuur gaar in olijfolie.

Serveer met Caribische tomatensaus



Caribische tomatensaus 


Bak in wat pindaolie (of palmvet) ui en knof.
Voeg stukjes groene paprika toe, roer even om op hoog vuur, zet het vuur laag en kruid met z/p, eventueel ook cayennepeper, laurier, koenjit en zoet paprikapoeder.
Laat even staan, af en toe omroerend.

Doe er geprakte tomaten bij en wat witte wijn.
Laat inkoken.



De stadia van lasagneproductie
Links naar rechts, boven naar onder
Laatste rij ontbreekt
Als onderste maar met Béchamel erop


Tournedos Rossini


Ik weet niet waarom, maar dat vind ik echt iets om in het voorjaar te eten


Bak sneetjes oud witbrood, bijgesneden tot de vorm van de tournedos, in boter bruin. Houd ze warm.

Bak de tournedos bruin in een andere pan in hete boter.
Flambeer ze met voorverwarmde cognac.

Leg het brood op warme borden, leg er de tournedos op en houd warm (bijvoorbeeld in de oven).

Maak de aanbaksels in de pan waarin de tournedos zijn gebakken op hoog vuur los met madera.
Voeg room toe en laat, continue kloppend met een garde, inkoken.
Z/p.

Leg op elke tournedos een plak foie gras (paté of gebakken) en daarop een schijfje truffel.

Giet de saus op de borden.




Varkensvlees uit Jamaica


Bak varkensvlees van de schouder bruin in kokosvet en op hoog vuur.

Bak op iets lager vuur geplette knof mee.

Giet er bruine rum bij en zet het vuur laag.
Schraap de aanbaksels los.

Kruid met tijm, Madame Jeanette, zout en gebroken piment.
Laat vijf minuten op middenhoog vuur staan en roer regelmatig om.

Voeg voldoende kokosmelk toe om het vlees in gaar te stoven en ook limoensap naar smaak.
Breng aan de kook en laat op laag vuur en met een deksel op de pan gaarstoven.
Voeg eventueel wat bouillon toe.

Serveer met rijst, en met bakbanaan of zoete aardappel of taro.