dinsdag 14 maart 2017
Pasta!
Tagliolini
Met krokodil, stoofpeer en rode wijnsaus
Krokodillenvlees heeft een heel mooie fijne smaak (Otto Kleynejan kon het niet proeven vanwege zijn ziekenfonds kunstgebit)
Het vlees houdt veel beet, en het is heel hoe zeg je dat, flake-ig, het valt in stukjes uit elkaar bij het kauwen
Van het stuk hierboven sneed ik de linker kant af , en die in drie stukken (overdwars), bakken, heel snel gaar
De rechter kant in twee stukken overdwars, bruin bakken, kort stoven
De dunnere stukken maak je klaar precies zoals witte haaimoten, de dikkere precies zoals roze haaimoten
Kook geschilde stoofpeer in niet al te volle rode wijn met verder niks
Boter, sjalot, knof...
Bloem...
Wat runderbouillon en wat kookvocht van de peertjes...
P/z...
Kook de pasta
Boter, bruin de krokodil
Stoof de dikkere stukken kort in de saus
Chinese mie
Met Babi pangang
Inclusief Babi pangang saus dus
Wrijf een fors stuk buikspek met zwoerd in met een mengsel van Shaohsing rijstwijn, flink zout, geraspte Chinese rietsuiker, Vijf kruidenpoeder, witte peper en iets witte rijstazijn (niet op het zwoerd!)
Leg in een alufolie "bak" met het zwoerd naar boven en laat 24 uur op een koele plek liggen
Prik het zwoerd goed in, maar net tot het vlees, niet dieper
Beleg het zwoerd met grof zeezout waardoor gemengd iets witte rijstazijn
Zet een dik uur in de oven, op 180°
Zet daarna 20 minuten onder de gril
Week de mie 10 minuten in koud water en gooi dan in kokend gezouten water
De saus
Maisolie, ui, knof, gemberwortel, laos, lombok, sereh (alles vers)...
Koriander, komijn (droog en gebroken)...
Tomatenprut, Cheefoo (halfzoete witte druivenwijn)...
Limoensap, hoisin, ketjap medja (of half manis half asin), gembersiroop...
Bind met tapioca
Serveren
Uitgeknepen atjar tjampoer op borden
Daarop vlees
Rijst ernaast
Saus ernaast
Trofie
Met parelhoenfilet en paddo's
Kook de pasta (nogal lang), afgieten, koudspoelen
Niet luisteren naar culinaire krantenkwaakhoofden die zeggen dat je pasta altijd net op het laatst moet koken
Olijfolie, sjalot, soepgroenten (zonder bloemkool of paprika of zo), peterselie, knof...
Stelen paddomix...
Paddo hoeden (in schijfjes indien nodig)...
Proef op p/z en gebruik als zout Oxo of zo en als peper ook wat pikant paprikapoeder
Bak de parelhoenfilets kort in hete boter
Stoof heel kort met Malaga en wat Worcestershire
Paddo's + room en wat Malaga
En warm er de pasta in
En weer vergeet ik de saus erbij te fotograferen...
Indonesische mie
Met tempeh en gedroogde fluweelpootjes
Gedroogde bundelzwam / fluweelpootjes 10 minuten spoelen met goed koud water
Een uur in de koeling in koud water
Worteluiteinden verwijderen
Asemwater maken
Zeven
Er Goela djawa in oplossen tot mooi zoetzuur
Pindaolie, ui, knof, lombok...
Rasp er gemberwortel over, salam erbij, rasp er laos over...
Asemwater en wat rijstwijn erbij...
Plakken tempeh erin sudderen tot de vloeistof zowat is weggekookt
Draai regelmatig
Laat koelen
Kook de mie, en bak de tempeh in pindaolie
Spaghetti
all'aglio, olio e pepperoncino
Flink olijfolie, flink knof, flink gedroogde gebroken kleine rode pepertjes...
Peterselie, kort op laag vuur, van het vuur
Kook spaghetti
Afgieten (bewaar iets van het vocht)
Iets van dat vocht bij die olijfolie, en spetterend inkoken
Pasta erin warmen op hoog vuur
Zout?
Vijf keer waanzinnig lekker, verdomd
Maar ja, ik kan nou eenmaal erg goed koken...
Chicken tikka masala had ik nog nooit gegeten
Maakte het vandaag
God wat lekker
Maar ja, ik kan natuurlijk heel erg goed koken...