Fajitas maak je van
longhaas
Zie hierboven een longhaas
Faja [fAchaa] is sjerp en middenrif (en een soort korset), en op het middenrif zit de longhaas (of beter: zitten er twee), en daarmee beweeg je het middenrif oftewel adem je
Een werkspier dus
En er zit een grote zeen in, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), en je ziet dat als je de twee vleesdelen van die zeen afsnijdt, je twee ongelijke delen overhoudt (op deze foto wat extremer dan normaal, maar toch) ("Vroeger was ie katholiek / een pijler van bedrog, / nu is ie niet meer katholiek / maar toch maar toch maar toch"; hoor hier; alle links hier in een nieuw venster)
Hoe dan ook ("Hoedan is een Chinees"): je snijdt zo'n ding dus uiteindelijk in kleine stukjes
Faja wordt Fajitas, sjerpjes
Meer modern: reepjes en dan in een wrap
Maar in principe heeft "fajitas" niks te maken met wrap, noch met kippenvlees of biefstuk
En: het is mooi vlees om te marineren, dat lees je veel, maar dat hoeft zeker niet
Zie de derde foto
Dezelfde longhaas maar schoon
Dat is nogal wat werk en daarom gaat ie normaliter het gehakt in
Links het bovenstuk van de bovenste foto
Eronder de drie spieren van het onderste stuk
Je kan er geen foto's meer van vinden, maar een sjerp was vroeger van België tot en met Spanje niet zo'n diagonaal ding, maar een brede band over je buik, in de kleuren van de nationale vlag
In een van de boeken waarin Cela als bedelaar door Spanje trekt wordt hij op een markt streng aangesproken door de burgemeester (met sjerp dus)
"Bent u de gek uit Santa Marinha?"
-"Nee meneer de burgemeester, ik ben die van een paar dorpen verderop"
"Dan is het goed"
In hetzelfde boek, Del Minho a la Bidasoa, en in dezelfde streek, Galicia, komt een kamerlid uit Madrid de bevolking toespreken, vlak voor de verkiezingen, in Betanzos, schitterende stad trouwens
"Betanceiros, wat willen jullie?"
Stem uit het volk "Dat het graan duurder wordt en het brood goedkoper!"
"Daar zal ik in Madrid met nadruk over spreken!"
Stem uit het volk "Leve Nadruk!"
Hier heb ik het grote deel van een grote longhaas in zijn geheel gebakken
Met stoofsjalotten, die lange Provencaalse, geserveerd...
Flink boter, zeer fijn gesneden sjalot, wat knof, zeer lang en zeer langzaam
Scheut water, langzaam weer sudderen, water laten wegkoken
Mooi ingekookt spul van maken met gevogeltefond en witte Côtes du Rhône
Rode port en ietsje gembersiroop
Wat vers gemalen witte peper
Scheut water, langzaam weer sudderen, water laten wegkoken
Mooi ingekookt spul van maken met gevogeltefond en witte Côtes du Rhône
Rode port en ietsje gembersiroop
Wat vers gemalen witte peper
Marinade 1
maar probeer het de eerste keer naturel!
1/3 kop limoensap, 1/4 kop Tequila, redelijk wat gekneusd en fijngesneden oreganoblad
Twee grote gekneusde tenen knof, redelijk wat gekneusd en fijngesneden korianderblad
Wat fijngewreven komijnzaad (direct erdoor roeren!) en idem zwarte peper
Zoveel stukkies longhaas erin dat de volumeverhouding met de marinade gelijk is
Regelmatig omroeren
Afgieten, wat droogdeppen, snel op hoog vuur omroerend in olijfolie bakken
Met de marinade doen wat je wil
(Tegen Vreugdeloos zeggen dat het pastinaaksap is bv.)
In Como Agua para Chocolate staat een recept voor fajitas
Nederlandse vertaling: Rode Rozen en Tortilla's
Zo kan ie wel weer
Marinade 2
1/3 liter pils, 125 cc raapzaadolie (behalve als Sylvia Witteman mee eet), een wit ui'tje (geen zoet ui'tje) in dunne schijfjes
Meng goed
Voeg naar smaak een scheut limoensap toe, flink wat geperste knof, meng goed en laat een kwartier staan
Meng weer, goed opkloppend en er lucht doorheen slaand
Breng op smaak met Worcestershire, ietsje cayennepoeder (er komen nog pepers aan)
Verder wat komijnzaad (fijngewreven en dan direct erdoor)
Als het goed is gaan er nu enkele gebroken Chiles [tsjIEles] de arbol doorheen, Pepers van boom, een soort vrij dunne vrij lange gedroogde rode pepers, ook wel Boliviaanse of Pequin geheten
Zonder zaad en zaadlijsten
Meng goed, laar ff staan en marineer er dan de stukkies longhaas in.
Enzovoorts
Klassiek Mexicaans
Met Guacamole en met groentetjes en ui gemarineerd zoals ceviche zeg maar
Longhaas met paddo's
Olijfolie (gele!), sjalot, knof...
Laurier, ietsje zwarte peper grof gebroken, zouten met Steinpilz-Hefebrühe (eekhoorntjesbrood-Marmite zeg maar; Gezonde winkel)
Laag vuur
Van een doosje verse paddo-mix de stelen van de grotere afbreken, platdrukken en erbij. Steeltjes van soorten met langere en wat taaie stelen: in stukkies erbij. Roer wat om. (Als je met één bledje paddo's wat te weinig groenten hebt, dan kan je er een zakje of deels-zakje -rest vriezer- soepgroenten bij doen, samen met de ui en knof.)
Nog steeds op laag vuur de rest van de paddo's er grof gesneden bij, omroeren, hoog vuur, iets bakken, witte wijn, weer aan de kook, vuur laag, proef.
Oven aan voor de ciabatta'tjes. Maak ze licht nat voor je ze erin schuift.
Boter, heet!, longhaas...
Beginnen met snel rondom dichtschroeien. Niet te lang bakken!
Tegen het eind wat rode "peper"korrels uit azijn erbij.
Je kan er ook de -pittige- azijn van die korrels zelf bij doen, maar maak er dan met wat suiker ("suiker"; palmsuiker, Turkse druivengelei, rijststroop...) wat zoetzuurs van.
Zoniet, bewaar dan die zeer fraaie azijn voor wat anders, bijvoorbeeld voor een vinaigrette waarin wat pikants gewenst is (het is weinig azijn, dus vul het aan met gewone witte wijnazijn of appelazijn, en maak het daarmee dan meteen minder pikant).
Ik experimenteerde ook met platgedrukte en idem als boven gebruikte droge rode "peper"bessen, in plaats van die op azijn dan dus. Dat is toch wat heftiger.
Er zijn dingen waar die prima bij smaken, en andere waarbij minder (de droge dus).
Erdogan
"Nederland gedraagt zich als een bananenrepubliek"
Kan zijn, in bepaalde optiek
Iets anders is het een bananenrepubliek te zijn
En we hebben die vieze fascist toch maar mooi fors in z'n harige hangzak geknepen!
Uhh, Nederland fascistisch zegt u?
Wij zien dat anders
Wij beschermen in onze democratie de burgers tegen fascistoïde oproerkraaiers
Enkele kopstukken van de AK partij