zaterdag 11 februari 2017
Pasta!
Boncuk
Turkse kralenpasta
Met kip, Fa chong van kip, sperziebonen
Fa chong, Chinees-Surinaamse worstjes met vijfkruidenpoeder en zo erin, heb je van kip en van varken. Het mooiste vindt ik altijd ze te gebruiken bij respectievelijk kip en varkensvlees
Het schiet me nu te binnen dat Fa chong niet in het Groot Surinaams Kookboek staat, net zomin als Bandroeja
Er loopt momenteel een rel over dat Groot Surinaams Kookboek, illegale uitgave? zie hier (alle links hier in een nieuw venster; "Haagse hindoestanen stemmen massaal op PVV"), maar ja, de stichting die het uitgaf heeft het zelf integraal op het web gezet, zie hier; dan vraag de derom
Ghee, kiphaasjes zeer kort, uit
Fa chong in stukjes bakken, uit
Pindaolie, hoog vuur, sperziestukjes...
Ui, knof, verse laos en gember, lombok...
Witte wijn, Fa chong... Proef op zout
Die pasta koken (zie hier) en afgieten
Kip zeer kort doorwarmen bij de rest, pasta erbij
Tagliatelle all'aglio
Tagliatelle met knof erin
Met koolvis en sjalotten
Pasta koken, afgieten, koelen, wat olijfolie erdoor
Sjalotten pellen; je moet wel eenteens sjalotten gebruiken, of verse zilverui natuurlijk
Boter, knof, grofgemalen witte peper...
Sjalotten iets bruinen...
Kippenfond en Fino en sjalotten stoven
Bak de vis in citroenolie
Pasta bij de sjalot
Serveer met Tkemali
Mie
Met sperzie en tofu
Weer sperzie? Ja, Jezus, dat is twee weken later ja!
Sperzie kop kont en snijden en een tijdje in koud water
Altijd doen
Ook met sepjes snijboon
Mie koken, uit, koud spoelen, wat pindaolie erdoor
Pindaolie, sperzie... Uit
Ui, knof, laos, lombok...
Wat kippenbouillon, wat santen, asemwater, daoen salam, goela djawa...
Sperzie erin gaarkoken
Tofuplakken erin warmen...
Mie erbij...
Foto kwijt of vergeten
Hieronder volgende gerecht
Pipe rigate
Met paprika en smetana
Ik had gelezen dat als je op een ovenschotel een laag Smetana (Russische zure room maar veel lekkerder; Duitsland: Schmand) legt, dat het een soort deksel wordt
Klopt
Nu moet ik nog uitproberen saus van smetana te maken met eigeel erdoor, want anders schijnt dat niet mooi te worden
(De eerste keer dat ik smetana at dat was laatst met blini en kaviaar... Heerlijk! Nooit meer met zure room!)
Maar goed
Kook de pasta, afgieten, koudspoelen, olijfolie
Wat zegt u? Dat vers gekookt lekkerder is? En dat proeft u???
Olijfolie, puntpaprika... Uit de pan
Ui, knof, grove zwarte peper...
Tomatenpuree...
Rode wijn, Green za'atar (geen gewone za'atar dus maar als het niet anders kan...)...
Proef, kleingesneden gedroogde tomaat uit olie erbij en droge soort zwarte olijven gehalveerd...
Paprika erbij
Ingevette ovenschotel
Pasta, saus, op het aanrecht bonken met de schaal zodat de saus wat zakt, smetana, oven
Kluseczki walokwany
Zie hier
Met bimi en escargot tempura (like wow man!)
Kook de pasta, en: enzovoorts
Lek een blik escargots
Olijfolie, sjalot, knof...
Bimi stengelstukjes en grove zwarte peper...
Witte Côtes du Rhône, Oxo...
Proef
De roosjes erbij en grof geraspte wintertruffel...
Maak tempura beslag (de mix die je bij de betere toko daarvoor kan kopen is helemaal niet slecht, maar als je het zelf maakt gebruik dan wel de juiste soort bloem)(toko)(ik gebruik ultra fijne bloem voor dim sum en zo)
Escargots op spiesjes, door het beslag, frituur
Pasta in de saus warmen en vreten maar
げっぷ!
O, trouwens, ik las een wat ouder stukje van Sylvia Witteman waarin ze zich beklaagt over Punselies
Zo van Dat zijn geen echte stroopwafels
Nee, dan klopt, het is namelijk iets anders, dat kan je niet vergelijken
Ik vind stroopwafels lekker en punselies ook
Dat is net zoiets als die vruchteloze discussies over verse vs gedroogde kruiden
AH heeft tegenwoordig verse majoraan; Nieuw!
Geen hond met culinair verstand gebruikt dat
Ja, Retteketet, Vreugdeloos, dat soort vrouwen
Ja, of die Mossel met die retro kop, waw...
당근과 빌어 먹을!