maandag 13 februari 2017
Gekookt
Bandroeja
Momenteel bij de Surinaamse toko
Bloemstengels van een Aronskelk
Familie van Taro en Tajer en de vieze Vingerplant
Je eet de Spadix, dat pikje, geel rechtsboven
Pindaolie, ui, knof, lombok (nou ja, Madame Jeanette)...
Masala...
Blokjes tomaat, die pikjes, z/p, laag vuur en deksel...
Prakken zodat die pikjes in korrels uit elkaar beginnen te vallen (eventueel wat kippenbouillon erbij)
Nog wat laten sudderen...
Nog eens prakken tot die pikjes helemaal korrels zijn geworden, en met citroensap op smaak brengen
Als je goed kijkt zie je hierboven die korrels zitten
Mevrouw A. at graag
oude kaas met Amaretto
Ik heb dat uitgeprobeerd, en met oude Zaanlander vond ik het niet spectaculair; met Gruyère corsé was het al beter
Ik moet wel zeggen dat ik eens ga proberen echt goeie Amaretto te vinden want die Disaronno die smaakt me toch wat teveel Tutto quimico
(In een Italiaans dorp tussen Rome en Pescara mochten de kinderen bepaalde snoepjes gerust eten van een winkelierster want die waren Tutti quimico of woorden van gelijke strekking; daar kochten we luiers, alhoewel ze hadden enkel Panolini missura gigante, "Ja want er is in het dorp nog één jongetje van zes die in zijn broek pist"; ze zaten L. tot in haar oksels)
Groene papaya
Prachtig pitloos bijna
Kleine stukjes door salade, of stoven en dat is ook Surinaams
Gedroogde garnalen weken in heet water
Door de helft, ontpitten, schillen, nog eens door de lengte en blokjes ervan snijden
Reuzel, ui, knof, lombok...
Uitgelekte garnalen erbij...
Papaya...
Tomatenpuree, Light soy en Chinese rijstwijn (ik gebruikte Hua tiao chiew)...
Kan ook met gekookte ham of met zoutvlees
Prachtige zoetige smaak
Eendeleverpâté, Ganzeleverpâté
Uh, niet van Foie gras hoor, en type leverkaas, uit Duitsland, erg goedkoop en heel erg lekker
Duidelijk dat eend sterker smaakt
Bij eend loopt iets van de gal in de lever bij het slachten
Daarom maak ik Balotine van gans, en Terrine van eend
Als we het over Foie gras hebben dan dus
Links gans
Ik moet met mijn slechte ogen eens zo'n augurksnijmesje aanschaffen, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Œufs en gelée
Eieren in aspic
Jaaaaaren geleden is dat
Handenwrijvend ging ik aan de slag
Niet het soort met veel gelei, maar het soort dat "vol" zit en met gelei wordt samengehouden
Eieren koken, plakjes
Ik deed het met partjes
Vorm met koud water spoelen, of er plastic inleggen
Blikje Macedoine de légumes uitlekken
(Die suffe Miep Schipper van de Volkskrant denkt dat dat betekent "groenten uit Macedonië")
Gevogeltefond iets warmen
Gelatine weken in koud water (voor 1 liter 12 blaadjes, oftewel 21,5 gram)
Oplossen in de fond en steeds weer met de vingers over de boden en uitknijpen/oplossen want dat wil niet zo in fond uit de super
Het slaat steeds weer neer dus steeds net voor je het toevoegt flink roeren
Op smaak met p/z, citroensap, Worcestershire en witte port
(Van alles iets teveel, want gelatine dempt)
Begin met plakjes tomaat in de vorm
Ei
Macedoine, stripjes gerookte zalm
Fond
Ei
Macedoine, blokjes Jambon blanc
Fond
Ei
Macedoine, zalm etc etc
Goed koelen
Eindelijk kon ik die parels van AH ergens bij serveren
Wit = truffel, zwart = Balsamico
Smaakte er enorm lekker bij
(Momenteel liggen ze in de afprijs)
Roomijs met saltines
Ik weet niet hoe Saltines in het Nederlands heten, maar iedereen kent ze, zie de foto
Je neemt dus de soort + zout
Zie waar ik het idee vandaan heb hier
Heerlijk!
Ook lekker met pindakaas
Zie hier
Ik herinnerde me
die langwerpige koekjes van vroeger,
iets als dit maar steviger, ook met die gaatjes en met vijgenpulp ertussen
Kocht een plak dadelpulp bij de Turk
(Richting 700 gram, € 2,-)
Tsjongejonge wat was dat lekker!
Met Saltines dus!
Vlierbessen waterijs
Lees dit recept als "Hoe maak ik waterijs van vruchtensap"
Stroop maken van 1 deel bruine basterdsuiker en 1 deel water
IJs maken van 3 delen vlierbessensap op 2 delen stroop
Proef of er citroensap bij moet
Het nog lang niet volmaakte ijs na drie kwartier in de vriezer en elk kwartier ff doorroeren
Na een uur of zo is het OK
Gebruik je drank, roer die er dan door als het ijs in de vriezer bijna goed is
Ik proefde ook nog
roomijs met Crème de cassis
Heerlijk
Zie onder
En met Amaretto
Ach...
Maar ja, ik moet echt goede Amaretto vinden...
Ik had trouwens afgelopen nacht een nachtmerrie, dat die Hoeng Hang Pong vegetarische erwtensoep maakte met spekjes van de Miskleunde Slager, vreselijk
Badend in het zweet werd ik wakker
En die Kleynejan stond er bête lachend bij, dat ook nog, met z'n trui verkeerd gewassen, zie hier
Moet je trouwens die nep hieronder zien!
Ze zouden God op hun blote knieën moeten smeken dat Witteman er weer bij zou zijn, de culinaire veenlijken Godverdomme...