dinsdag 29 november 2016

Sint Pannekoek




ik leg een pannekoek op mijn hoofd. en daarna op mijn bord.en daarna eet ik hem op.want het is sint-pannekoek!
fruit op de pannekoek!
en het is heeeeeeeel lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! appel peer banaan dat zijn fruit-soorten jammie!
ik ben oscar en ik ben zes jaar.



Vandaag is het Sint Pannekoek!

Sint Pannekoek zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)

En zie hier




Pannenkoekbeslag


Meng gelijke delen boekweitmeel en bloem.
Werk er ei door en zout.
Maak er beslag van met melk.



Gistbeslag


Werk door het beslag gedroogde gist of gist opgelost in iets lauwe melk.
Laat geruime tijd staan op een warme plek, af en toe omroerend, tot je ziet dat de gist begint te werken.
Bij het bakken van pannekoeken met dit beslag de pan niet draaien zodat er ook beslag tegen de wand loopt.
Beslag in de pan gieten en op niet te hoog vuur laten garen tot de bovenzijde bijna droog is; voorzichtig omdraaien want de rand breekt gemakkelijk.




Gevulde pannekoekjes

Bocconcini

Italië


Bocconcini betekent hapjes, maar in bepaalde delen van Italië zijn het gevulde pannenkoekjes.

Bak per persoon twee (voorgerecht) of drie (hoofdgerecht) kleine pannenkoekjes.

Kook ongeveer een ei per twee personen.

Maak Basisaus (gebonden saus met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn).

Giet de helft van de saus in een andere pan en roer er stukjes gekookt ei, stukjes goed uitgelekte zalm of tonijn, en diepvries-doperwten door.

Vet een ovenschaal in.

Leg steeds over de middellijn van elk pannenkoekje een deel van het mengsel, en vouw ze twee keer in dezelfde richting dubbel.
Leg ze naast elkaar in de schaal.

Giet er de rest van de saus, het deel zonder toevoegingen, over en bestrooi dan met geraspte kaas (of serveer met Parmezaan).

Gratineer op ongeveer 160 graden.




Bourriole

Auvergne


Als hierboven, maar gevuld met gerookte zalm en/of garnalen en/of gekookte mosselen, én altijd met jonge Cantal.

Geen saus erin of erop.

De pannekoeken dichtgevouwen op een ingevette bakplaat leggen en een kwartiertje bakken op 160 graden.




Pannenkoek met guanciale

Guanciale is gepekelde kinnebak

Italiaans


Guanciale-blokjes uitbakken (gaat heel snel) en uit de pan.

Voor een spekpannenkoek haal je het gebakken spek altijd uit de pan voordat je het beslag erin giet, want anders drijft het beslag de spekkies naar de zijkant.

Pannenkoek bakken. Geen zout.
Spekkies erop.

Serveer met iets lekkers
Niks Keukenstroop
Black treacle is veel mooier dan rietsuikerstroop (ja, Zoute stroop is natuurlijk wel lekker...)
Of neem Ahornsiroop of zo...
Turkse druivengele...




Aardappelpannekoeken

Boxty

Ierland

Lijkt op Halbhalb Klösse


Meng gelijke hoeveelheden rauwe geraspte aardappel, gekookte aardappel en bloem, en breng op smaak met zout en peper.
Werk er wat rauw ei door, z/p, en dan genoeg melk om er een dun beslag van te maken.

Laat steeds een soeplepel van het beslag in een hete koekenpan met wat vet erin vallen en bak de pannekoeken een minuut of drie, vier aan elke kant.

Serveer met appelmoes.


Ulster Fry


Serveer de pannekoekjes met gebakken bacon, gebakken verse worst, gebakken eieren, bloedworst en geroosterd brood.
Als je dat op hebt dan kan je ertegen.





O ja!

Sint Pannekoek!

Zie hieronder!




O!

En Dik Ket!

Zie hier!