maandag 14 november 2016

Simple Simon




met a pieman


Pie-deeg

Crust dough


Snijd met twee messen bloem en koude boter en/of (beter!) reuzel door elkaar (ongeveer aan gewicht drie op twee), met wat zout.

Laat goed koelen, schep om en snijd dan de grootste boter- of reuzel-klompjes verder fijn.

Laat weer goed koelen, en kneed er dan met zo weinig mogelijk koud water en koude handen een bal van.

Laat rusten in de koelkast.




Fidget pie

Noord-Engeland


Maak een pie, gevuld met om en om laagjes appel, ui en aardappelen, alles geraspt en rauw.

Laat lang bakken in een niet te hete oven.

Er wordt ook wel gewerkt met de pie blind bakken, en gekookte aardappelen gebruiken.




Zuurkool-pie


Bak in reuzel gesnipperde ui aan.
Voeg wat later gesnipperde knof toe.
Bak stukjes paddestoel-steel mee.
Bak wat later schijfjes van de hoeden mee.
Schep alles met een schuimspaan uit de pan.
(Voeg reuzel toe tijdens het bakken als nodig.)

Voeg uitgeknepen zuurkool toe, en haal die, bakkend en omroerend, met twee vorken uit elkaar.
Laat de zuurkool een uur smoren op heel laag vuur (zorg voor voldoende reuzel!), regelmatig omscheppend, met komijn, paprikapoeder, laurier, jeneverbessen, peper en iets zout.

Voeg de ui etc. toe, schep alles goed door elkaar en laat met deksel op laag vuur staan, met forsch witte wijn erbij en een scheut jenever.

Maak een rol van het deeg en snijd daar ongeveer een zesde af.
Neem van de rest iets meer dan de helft, en rol dat deel uit zodat het de bodem en de wanden van een lage ovenschaal kan bedekken.
Leg het in de schaal en snijd overtollig deeg weg (bij dat zesde deel leggen).
Prik flink wat gaatjes in het deeg met een vork.

Beleg het deeg met de uitgelekte zuurkool.
Leg er in de lengte gehalveerde goede kwaliteit gerookte knakworst op, en die op de snijkant (die boven ligt) ingesmeerd met mosterd (koop bv. verse knak bij Aldi en kook die kort). Neem pikante mosterd want het wordt door de warmte zachter van smaak.
Giet er wat van het stoofvocht omheen, eventueel eerst ingekookt.

Rol het andere grotere deel van het deeg uit tot het formaat van de ovenschaal, bevochtig de randen met water, leg de lap op de zuurkool en druk de randen goed vast.

Rol het laatste deel van het deeg uit, en steek (borrelglas) of snijd er vormpjes van om de pie te decoreren. Plak ze vast met wat water.

Bestrijk de pie met geklopt ei, en maak een gat in de bovenkant en maak daar een mooi randje omheen.

Bak op 180 graden tot de pie mooi bruin is.




Eel pie

Engeland


Maak bladerdeeg.

Kook eieren hard.

Fileer dikke aal.
Maak van de koppen, graten en vel een bouillon, met water, droge witte wijn, p/z en kerrie.
Kook stukken aal-filet kort in deze (gezeefde) bouillon.
Laat de aal goed uitlekken.

Beleg de bodem van een ovenschaal met bladerdeeg.
Leg er de aal op tot een centimeter van de rand en daarop een laag dikke schijven gekookt ei.
Maak de rand van het deeg nat met water.
Bedek met bladerdeeg en druk de randen vast.
Kwast in met losgeklopt ei.
Bak op 180 graden tot het bladerdeeg goudbruin is.





Gevogelte-pie


Week rozijnen.

Doe een uitgehaalde, schoongemaakte en in tweeën gesneden duif in flink kippenbouillon, met een flinke scheut half zoete witte wijn, gebroken zwarte peper en kruidnagel.
Breng aan de kook, schuim af en laat een uur op laag vuur staan.

Maak pie-deeg, korstdeeg.

Voeg een in vieren gesneden en ontvette kip toe (geen soepkip), breng aan de kook, schuim af en laat drie kwartier zachtjes doorkoken.

Bak ondertussen de bodem van de pie blind; gebruik daarvoor drie vierde van het deeg.

Bak paddestoelen aan in boter.

Haal het gevogelte uit de vloeistof, laat wat koelen en uitlekken en haal dan het vlees van de botten en snijd dat klein.
Meng met de paddestoelen en de grofgehakte rozijnen (geen weekwater).
Leg het mengsel op de pie-bodem.
Klop wat eieren los met p/z en gemberpoeder.
Klop dit mengsel door een kopje van de kookvloeistof van het gevogelte, en giet het over het vlees.
Maak een deksel met de rest van het deeg, maak er een gat in, bestrijk met losgeklopt ei en bak een dik half uur op 160 graden.




Broccoli-pie met rookkaas


Bekleed een ingevette pievorm met lapjes bladerdeeg en bestrooi die met paneermeel.

Maak een mengsel van losgeklopte eieren, wat bier en wat room en geraspte rookkaas.
Kruid met p/z, en voeg eventueel paprikapoeder toe of kerrie of chili-kruiden (knoflook, cayennepeper, oregano en komijn).

Leg halve broccoli-roosjes in de pievorm en giet er het kaasmengsel over.

Bestrooi met amandelsnippers en bak in ongeveer een half uur gaar bij 180 graden.