vrijdag 11 november 2016

Beanzzzzz!




Bruine linzen

met halskarbonade en broccoli


Twee delen Tabasco Chipotle op een deel honing (zie hier; alle links openen hier in een nieuw venster); uhh die van Louisiana is lekkerder om zó te gebruiken, deze voor marinades
Heetheid resultaat valt erg mee
Ik gebruikte zwarte boekweithoning, "afkickhoning"
Gebruik iig stevig smakende

Wrijf er regelmatig de koteletten mee in, draai, wrijf etc.


Flink olijfolie (zachte soort), ui, knof, lombok...
Bloem...
Runderfond...
Moet niet teveel saus zijn en redelijk dun

Roosjes broccoli erin garen
(Ik heb de stengels in stukjes geblancheerd en gevroren)

De karbonades op de grilpan
Verbazend dat ze niet vastplakken

Linzen even warmen bij de broccoli...




Rode kidneybonen

met rauwe Westfaalse ham aan het stuk en een paddo-mix


Bonen lekken

Ham in plakjes en blancheren

Maisolie, paddostelen...
Paddohoeden, eventueel in stukken...
Alles uit de pan

Maisolie, gember, laos...
Knof, ui, lombok...
Kwantung mijiu (kookrijstwijn)...
Proef op zout maar bedenk dat de ham zout is

Blokjes ham erin warmen
Bonen erin warmen
Paddo's erin warmen




Bruine bonensoep

met gegrilde paprika (en rookworst in de soep)


Ja kijk, af en toe heb ik weinig tijd voor het koken, maar dikwijls in zo'n geval wil ik toch koken, en dan grijp ik naar een blik of zo, en dat, tsja, dat wil dan nogal eens iets met bonen zijn...

Ook bonen als ik naar een blik soep grijp, want dat is altijd of bonensoep of erwtensoep, en erwten zijn per slot van rekening ook bonen
Vraag maar aan Huivers van de Bonenclub, als ie niet bij de orthopeed zit tenminste

Maar goed, zo'n weinig tijd voor koken komt van hard werken, en na hard werken volgt forsch innemen (zit nu na de productie van een zwaar verhaal over vectoren en paden aan een Lussac-Saint-Émillion, God God God wat is het lekker...)(daar kan die Hamersmaak een punt aan zuigen...)(als ie niet net moet poseren tenminste)(zie hier, hahahahahaha!) en dan volgt natuurlijk ook dikwijls vergeten-foto-te-maken...

Hieronder dus nóg een foto van het vorige gerecht

Olijfolie, ui, knof, lombok (ja Jezus, bij bonen ja... altijd rode peper of e-ven-tu-eel groene)...
Fijngewreven komijnzaad en vers gemalen korianderzaad...
Scheut Fino...

Blik Bruine bonensoep erbij (ik denk eerlijk gezegd dat het ietsje lekkerder was geweest met witte Servische bonensoep)...
Proef

Grof gesneden gegrilde paprika erdoor (bij Aldi tien jeer beter dan bij AH)...

(Hier gebruikte ik, naast die rode paprika, dus exceptioneel groene rawit)



(Dit zijn dus die kidneybonen ja!)


Witte bonen

Shakshuka

Tomatensaus, ei, groene paprika


(Als ik vroeger voor mijn werk twee of drie weken in een stad zat, dan huurde ik altijd een kamer met kookhoekje. Duurder natuurlijk, maar ja, in welk restaurant krijg je nou bonen...)


Als je op die Shakshuka gaat zoeken: niet naar die Joto Ottojooto hits kijken of de AH hits of de Clitslovefood hits
Zoek op shakshuka + bbc bijvoorbeeld


Maar goed
Tskakka Tsjoeka!

Olijfolie, ui, knof, lombok...
Tomatenpuree...
Tomatenblokjes, verse groene kruiden (ja, of Zaätar...)...
Wat bouillon...
Zwarte olijvenstukjes, laurier...
Groene paprikastukjes...
Witte bonen...

Breek er eieren boven en gaar die erin

Serveer met kleine stukjes Feta erover en korianderblad (niet teveel!)




Erwtensoep

opgenleukt


Bak spekjes...

Olijfolie erbij, ui, knof, lombok, soepgroenten, peterselie (want dat zit in Nederland niet in soepgroenten), extra prei...

Proef

Dit was versie B doch der zweite folgt sogleich (hier hahahahaha!)


Meestal maak ik versie A
Neokoloniale erwtensoep

Pindaolie, ui, knof...
Komijnzaad (geplet) en korianderzaad (vers gemalen)...
Sambal...
Erwtensoep...
Ketjap...



Dit is weer die Sjakkasjoekka want van die erwtensoep vergat ik ook de foto


P schreef, nav mij A'dam reis woensdag, en over de kookboekenwinkel van Jonas Fluit: Amsterdamse arrogantie druipt je tegemoet als je daar binnenstapt. Men 'bekijkt' je niet, men 'gedoogt' je.

Keer lekker by the pussy misschien?
(Niet dat ik er aan moet denken, yagh!)
(Hep je meteen de Korokoro!)


Uhh, oh, trouwens nog wat

"Al die Rust belt staten die democraat stemden, die hebben nu allemaal republikeins gestemd"
Gelul
Die hebben Trump gestemd, en dat is wat anders