dinsdag 22 november 2016
Alternatieve koolhydraten
Libanees brood, fufu, pita enzovoorts
Het schijnt, voordat ik het vergeet, dat er met de Kerst een boek komt van Retteketet en Mossel, "Blijf langer slank"
Goh!
Ze gaan eten in die tenten van Broekbaard en Smak, en je krijgt recepten van Huivers en Vreugdeloos...
Je kan lulle wat je wil: dit is een wow concept!
Het is van Spuitere Uitgevers trouwens
Libanees brood
Bij de betere toko of bij de mindere Turk
Met Japanse kipburgers en mais
Kipfilet grof hakken
Eventueel met twee messen verder snijden
Het moet een wat grove kneedbare massa zijn
Aanmaken met uienzaad, versgemalen knofpoeder, versgeraspte droge gember
Meng goed en laat wat rusten
Mirin, Japanse soy, iets geroosterde sesamzaadolie
Het moet net niet meer handelbaar deeg zijn
Meng goed en laat wat rusten
Vorm burgers
Tsja, dat is net als quenelles en echt goede kroketten, dat is lastig...
Maar weet: hoe meer binding erin, hoe minder smaak...
Pindaolie, ui, knof, lombok...
Mais, Worcestershire, Fino...
Mais...
Libanees brood ietsje nevelen en kort warmen in een hete oven
Bak burgers...
Fufu
Fufu banaan
Met ei en paddo's
Paddo's wokken (stelen eerst) in wat pindaolie
Uit de pan in een zeef boven een kom
Fufu maken met kippenbouillon, beetje stevig zodat je balletjes kan maken
Als je niet weet hoe: staat op het pak (betere Turk)
Pindaolie, ui, knof, wat zwarte peper...
Wat bouillon, paddo-vocht...
Marmite, paddo's...
Proef
Eieren erin pocheren
Fufuballetjes erin warmen (ik deed het in twee pannen; zie hieronder de fufu)
Paddo's meewarmen...
Serveer met Piripiri of beter nog de Malagueta saus variant
Ciabatta
Met mosselen en sla
Prepareer mooie groene sla en waterkers en vinaigrette
Bak ciabatta
(Welke bakker in Nederland weet dat dat zuurdesembrood is?)
Open de mosselen op een laagje olijfolie, hoog vuur en zeer continue omscheppend
Ze krijgen een hele mooie zachte smaak zo, heel erg mooi!
Snel uit de pan, kookvocht (dat wordt een prachtige emulsie) met wat gebroken rode chili...
Mosselen erin zeer kort warmen
Soppen!!
Tortilla
Met doperwten en Gruyère
Warm de pizzasteen in de oven
Olijfolie, ui, knof, jalapeño...
Soepgroenten en peterselie...
Zaätar (neem liefst Green Zaatar, niet de gewone)...
Tortilla, uienspul, ietsje ontdooide diepvriesdoperwten, olijven, ansjovis (iets ontzout), Gruyère, klap dicht, oven
Pita
Met kip en tauge
Kip in Meestersaus
Meestersaus betekent dat kookvloeistof voor de kip eeuwig staan blijft, elke dag wordt er opnieuw kip in gekookt
Wel af en toe de ingrediënten opnieuw toevoegen
Light soy, rijstwijn, wat water, Chinese rietsuiker, knof en sjalot, gemberwortel, steranijs, kaneel, Szechuan peper, Szechuan pepertje, vijf kruidenpoeder, gedroogde mandarijnschil...
Na een paar uurtjes sudderen kan de kip (met vel!) erin
Een hele kip, poten... Als er maar vel om zit
20 minuten
Draai (als het een hele kip is)
10 minuten
Vuur uit en laat twee uur staan.
Uit de vloeistof, uitlekken, droogdeppen, grillen
Bak pita, blancheer tauge