maandag 8 augustus 2016
Gemaakt
Amandelcake met citroen en lavendel
Een recept uit de Volkskrant, en dus danig verbeterd
180 gram boter smelten en van het vuur af en wat laten koelen
200 gram amandelmeel goed mengen (en klontjes eruit) met 175 gram fijne kristalsuiker (H zegt Nee, 200)
De boter erdoor werken met wat zout, als het zoete boter is
Vijf niet te grote eieren er stuk voor stuk goed doorheen werken, met de rasp van een citroen (nooit van te voren raspen Kleinst!)(rasp steeds meteen onder werken!)
Twee afgestreken eetlepels lavendelbloemen (alle kleine bloempjes losgetroken en geen takjes erdoor) erdoor werken
Bakken in een ingevette vorm op 180°, een 35 à 40 minuten
Roer na vier en na zeven minuten door want anders gaan de bloempjes drijven
Prik er met een pen in om te zien of die er schoon uit komt
Stort en koel
Meng 50 gram poedersuiker met twee theelepels zachtsmakende honing (ik gebruikte dennehoning) en een eetlepel citroensap (nooit van te voeren persen Kleinst!)
Glazuur erover en nog wat bloempjes
Dat loopt er af, maar wat later schraap je het op en gaat het weer terug
Rode bessen relish
Wilbrink, Telegraaf
Ietsje aangepast
Lekker op kaas of bij koud vlees, bv bij een kipsalade
Rijstkafolie, zeer fijn gesneden ui...
Rode Chinese rijstazijn opwarmen met lombok, knof, geraspte verse gemberwortel...
De ui erbij, p/z, palmsuiker en mild paprikapoeder...
Proef na even op zoet / zuur
Bessen mee laten sudderen tot ze barsten
In een pot, koelen, dicht, drie dagen in de koeling
Rote Grütze van morellen
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Bestel met een paar man een kistje morellen (vijf kilo) bij de groentenman
Het is de moeite waar, ook om zó te eten
Laat 500 gram ontpitte morellen opkoken met 250 cc appelsap en een afgestreken theelepel anijszaad, wat je daarna vijzelt
Laat wat sudderen en prak wat
Twee afgestreken eetlepels maizena door wat koud water werken, erdoor, aan de kook, even sudderen en proef of de maizena gaar is (niet meer zanderig)
Koelen in een pan met stromend water (zie het straaltje op de foto rechtsboven), af en toe roerend
Wecken
Eten met vanillevla en vanilleijs
Pruimen op rum
Weeg de pot
Pruiimen in tweeën, pit er uit, kraken, pruimen + kern in pot
En zo tot bijna vol
Weeg de pot; op een kilo pruimen voeg je 400 gram bruine suiker toe en een flinke scheut limoensap
Suiker op de pruimen, naar beneden gieten met bruine rum enzovoorts
Elke dag de pot op zijn kop en schudden tot de suiker is opgelost
Elke dag gedurende een week de pot even open ivm het gisten
Twee weken geduld hebben...
Morellen op brandewijn
Systeem als hierboven, maar geen pitten
300 gram gele basterdsuiker op een kilo ontpitte morellen
Brandewijn erover, geen inmaak brandewijn!!
Geen limoensap, en vooral geen kaneel!
Ik heb trouwens ook een pot met bruine rum gemaakt
Die morellen blijven heel mooi stevig...
Dat hieronder heb ik
vandaag gemaakt
Potjes gemarineerde gegrilde paprika en ook paddo's van Aldi
Erg lekker spul
Wel serveren met zilveruitjes
Dat zwarte spul is Gohan desuyo
Pasta van kombu (eigenlijk heet dat konbu) en gefermenteerde sojabonen
Verslavend lekker
En hieronder een proeverijtje van
sojasaus mét
Geproefd met witte rijst, en gekookt ei zonder het geel
Die met konbu is mooi fris, en toch vol van smaak
Die Ajipon (wat dikwijls Pon su wordt genoemd, en dan foutievelijk als ponzu wordt geschreven), dat is met verschillende citrusvruchten, deze met mandarijn, yuzu en sinaasappel
Heel mooi fris
Die met shiitake heeft een heel volle smaak
Mooie zoet-zout combinatie