vrijdag 5 augustus 2016
Beanz!
Mungpasta, kekers, velderwten, limabonen...
Laksa
met Agedashi tofu en maissoep
Laksa is mihoen gemaakt van mungbonen, en Agedashi tofu dat zijn blokjes tofu die je door aardappelmeel haalt en frituurt (zie de foto)
Veel vondsten vandaag; die Agedashi tofu bijvoorbeeld, dat is enorm lekker
Ik wilde klassieke Agedashi gaan maken, maar eerst die frituur techniek uitproberen
Ik heb het ook nog eens met cantharellen gegeten en sushirijst, en toen had ik de perfecte methode te pakken: blijft ook in bouillon gedaan krokant!
Zie trouwens voor klassieke Agedashi tofu hier (alle links hier in een nieuw venster)
Runderbouillon gemaakt, laksa gekookt...
Tofu in blokjes, en die vooral niet droogdeppen
Door aardappelzetmeel halen en vooral niet meteen gebruiken; het zetmeel moet mooi pappig worden
Zorg wel dat ze niet tegen elkaar aan liggen
Mais in de bouillon...
Laksa erbij...
Tofu frituren en ervoor zorgen dat ze ook in de frituur niet tegen elkaar aan gaan plakken
(Ik heb alles uit die bouillon geschept, en die gebruikt voor bitterballendeeg)
Nog eens laksa
met Chinese bieslook en Chinees roerei
Nog eens laksa: ja, want ik vond een tip
Als bundeltje koken, en inderdaad, dat werkt heel mooi; komt het niet in elkaar verward te zitten zodat je met een vleesvork de kluiten niet hoeft te ontwarren
En de tweede vondst hier: dat Chinese roerei is fantastisch mooi eten
Arachideolie, ui, knof, gemberwortel, laos, lombok...
Chinse rijstwijn (ik gebruikte hier Hua tiao chiew; ze zeggen dikwijls dat het hetzelfde is als Shao hsing, nou, dan kan je niet proeven...) en wat light soy en iets inkoken
Laksa koken, als pakketje dan dus
Klop door de eieren wat maisolie
Snij de bieslook (ook wel knoflookbieslook genoemd)
Werk door elkaar en bak in een wok met wat rijstkafolie een roerei
Ik vergat de bieslook, begon opnieuw, en vergat toen ook opnieuw een foto te maken...
Kekers
met disteloesterzwam en chorizo
Die disteloesterzwam, ook Konings oesterzwam, zie hier, die zie je steeds meer
Erg lekker
Olijfolie, steelstukken bakken, uit de pan
Chorizostukjes idem
Ui, knof, lombok...
Witte wijn, stukjes hoeden en wat Viandox of zo...
Wat inkoken met de kekers, de steeldelen en de chorizo erbij...
Enzovoorts...
Etymologie
Pois chiches levert Kichererbsen en ook Kekers
Kichererbsen levert Kikkererwten
En als we toch etymologisch bezig zijn: Weißbier betekent niet witbier!
Weißbier is Kölsch dialect voor Weizenbier, tarwebier
Velderwten
met garnalen en "soeptomaten"
Velderwten, veldertjes, Jonge kapucijners
Bak wat heel fijn gesneden suçuk uit in redelijk wat olijfolie
Sauteer hier gernalen in en haal alles uit de pan
Giet een deel van de olie af en bewaar voor wat anders (gebakken ei!)
Ui, knof, gemberwortel, grove witte peper...
Wat tomatenpuree... Wat fino en wat witte wijn...
Pocheer halve of kwart rijpe tomaten in runderbouillon (volgens mij gebruikte ik die bouillon van het eerste gerecht...)
Uitgelekte veldertjes erin opwarmen en op het laatst ook de garnalen
Tomaat ernaast serveren
(Uhh, de vondst was de prachtige combinatie!)
Succotash
Met varkenshaas met salie
Succotash zie hier
Dat was de vondst, hoewel de varkenshaas (Wilbrink, Telegraaf) ook erg lekker was
(Recept totaal onveranderd uitgevoerd, verdomd als het niet waar is)(nou ja, die succotash had Wilbrink er niet bij)
Je hoort groene limabonen te gebruiken maar ik gebruikte witte; ik vind de groene wat minder; die doen me denken aan die weeë Pigeon peas (ook uit Texas, Mexico en Cariben) en die vind ik niet lekker
Ik heb trouwens de indruk dat Pigeon peas en groene limabonen sterk verwant zijn aan tuinbonen, meer dan aan gewone bonen bedoel ik
Pigeon peas 100% zeker, dat zie je
(Witte limabonen dat is Mexico + pikant)
Succotash klassiek
Olijfolie, rode ui, knof, lombok...
Uitgelekte limabonen en een scheut witte wijn...
Uitgelekte mais, kleingeknipte salie, tijm, Bovril of Viandox of eventueel Marmite...
Het kan ook met basilicum en munt, en dat deed ik, want bij die varkenshaas zat al salie
Varkenshaas in stukken
Boter, citroenrasp, hele salieblaadjes...
Vlees met p/z erop rondom bakken
Uit de pan en warm houden
Salie uit de pan
Wat witte wijn erbij...
Een eierdooier kloppen met wat witte wijn
Wat maizena kloppen met wat witte wijn
Maizenaspul in de pan en roerend iets laten dikken...
Ei erdoor, goed mengen op nogal laag vuur...
Kappertjes erdoor en wat geknipte salie (vers natuurlijk!)
Vlees erin warmen
Serveren met de opgewarmde succotash
Uhh, ik breng toch één correctie aan op dit recept
Op het vlees zit p/z, maar verder zie ik nergens zout
Idee!
Gebruik gepekelde kappertjes!
En dat deed ik!
Heel mooi!