woensdag 20 juli 2016

Gekookt, gebakken, gefrituurd...




Falafel, sriracha, tortas...



Falafel


Hierboven vóór de frituur en vóór de laatste vorming

Ik zeg Ze moeten eigenlijk de vorm hebben van korte kurken, zegt B Wat dacht je van kleine kroketjes

Kikkererwten drie dagen weken op een koele plek en elke dag het weekwater verversen (en de tweede en derde dag de kekers afspoelen)

Foodprocessor met het sikkel mes: goed uitgelekte kekers, ui, fors knof, niet teveel korianderblad, redelijk wat peterselie, groene lombok, koenjit, geroosterd komijnzaad, zout en bakpoeder
Draaien tot je geen stukjes groen blad meer ziet
Proeven

Mocht het onverhoopt iets nattig zijn: besan erdoor (kikkererwtenmeel)(of bloem)
Te droog: olijfolie

Vorm in de palm van je hand, en met van je andere hand de duim eronder en de twee volgende vingers erboven

Frituur, of vries
Frituren: 160°, vlam hoog, spul erin, en als het 175° is de vlam laag




Sriracha


Snij rode pepers in vrij grove stukken. Dit recept is gebaseerd op pepers formaat Spaanse peper.

Voeg op 20 pepers een afgestreken eetlepel grof zeezout toe en voeg dan witte rijstazijn toe tot de pepers net onder staan.
Voeg per 10 pepers een grof gesneden knoflookteen toe.

Laat 24 uur op een koele plek staan en roer regelmatig om.

Breng het langzaam aan de kook met een platgedrukt stuk palmsuiker, formaat redelijk meer dan het volume van de knoflook.
Laat een minuut of vijf sudderen, regelmatig roerend.

Laat afkoelen.

In de blender en lang en goed blenden.




Tortas


Ik legde dat gisteren al uit: tortas zijn sefardische matze

Groter, wat dikker, wat bruiner

Maar de essentie is hetzelfde: ongedesemd (natuurlijk) flatbread

In Zuid-Spanje nog steeds populair
Je maakt stoofspul in een wat te dunne (tomaten)saus en je dikt die door er stukjes tortas in te gooien


"O, met van alles eten we het. Maar niet met lamsvlees. Ik weet ook niet waarom."

"Want ieder die vet eet van het vee, waarvan men een vuuroffer brengt voor de Here - wie dat eet, zal uit zijn volksgenoten uitgeroeid worden."
Leviticus 7:23


Hieronder die tortas
Aangezien ze toch in stukjes gebroken worden maakt de mooie vorm niks uit
Pluk deeg (bloem, water, zout; kneden; rusten) door de pastamolen en hop op de baksteen (ik bak pizza en zo altijd op een mooie lavasteen)

Laat ze open een dag of vijf liggen zodat ze goed kunnen uitdrogen
Dan pas opbergen




Geglaceerde meiknolletjes


Deels heb ik dat recept al becommentarieerd

Kop kont van de knolletjes (ik gebruikte mini knolletjes, AH, maar je kan ook grote dobbelstenen van gewone knollen gebruiken)

Net bedekt met water, zout, klont boter, gelijk volume suiker

Droogkoken, husselend laten coaten met karamel


Serveer als bijgerecht bij iets wat zoet kan gebruiken


Kan ook met wortel




Gekookte preitjes


Neem dunne preitjes zonder groen, of mini preitjes (AH) met ietsje groen (ik bedoel; snij de rest weg)

Wortelstuk er ook af

Twee uur op heel erg zacht vuur laten staan in kippenbouillon
Koelen

Gebruikte je "gewone" preitjes, stroop er dan twee mantels af en probeer of je er met een tafelmes makkelijk doorheen komt; zoniet nog een mantel er af

Serveer met gepocheerd ei en truffel mayonaise

Baskisch